UTA Arad

Retrospectivă: 2016, anul în care UTA a revenit în fruntea ligii secunde după un cincinal de mediocritate





La întoarcerea în liga secundă, UTA a mers pe un traseu excelent: cu 9 victorii, 6 rezultate de egalitate și numai 3 înfrângeri, trupa arădeană petrece iarna pe treapta a treia a podiumului din liga secundă – seria a doua. La un moment dat, roș-albii au fost liderii seriei, între etapele XI – XIII, apoi și în etapa XV.

Parcursului din campionat i s-a adăugat și accederea în șaisprezecimile Cupei României, duelul cu Pandurii Târgu Jiu a fost memorabil, prim-divizionara s-a calificat abia după loviturile de departajare.

Mai sunt câteva zile până când echipa se întoarce la treabă, prilej să privim în urmă la tot ce s-a întâmplat în prima parte a sezonului.

UTA a abordat stagiunea 2015-2016 cu un schelet de bază – compus din: Botiș, Burlă, Strătilă, Chindriș, Hlistei, Rus,Copil, Vlad, Filaret, Dobrean ori Szekely – căruia i s-a adăugat o serie de jucători noi: portarii Miron și Anca, apărătorii Polgar, Manea, Gligor, mijlocașul Sorian, atacantul Curtuiuș. În plus, sub comanda lui Roland Nagy – ai cărui noi secunzi erau desemnați Cristi Todea și Cristi Păcurar – se aliniau juniori din propria pepinieră: Petre, Man, Jorza, Tănase sau Costin.

uta44Distrugători în deplasare

Campionatul a început în ultimele zile ale lui august, iar tragerea la sorți a făcut ca UTA să debuteze acasă în compania unui adversar cu anvergură: pe „Motorul” a sosit Gaz Metan Mediaș. Mai legată și mai pragmatică, ex-trupa lui Cristi Todea s-a impus la limită, 2-1 pentru medieșeni, cu gol arădean înscris de Curtuiuș. UTA a rămas în picioare, în săptămâna ce urma a bifat prima victorie stagională, 1-0 la U Cluj, pe impresionanta Cluj Arena, gol Manea.

A fost începutul unei perioade bune, chiar dacă prima victorie acasă întârzia: 2-2 cu Mioveni, la Arad (Vlad, Curtuiuș marcatori), 3-2 la Olimpia Satu Mare (Curtuiuș 2, Manea), 1-1 cu Vâlcea (Rus), 2-2 la FC Brașov (Curtuiuș, Szekely), 1-1 cu FCM Baia Mare (Botiș) și 4-0 la Bihor (Burlă, Curtuiuș 2, Man).

stratilacaraCampioană de toamnă

La mijlocul toamnei, a venit și primul succes în propriul fief (unde s-au înregistrat constant peste 1,000 de spectatori de-a lungul meciurilor disputate până acum): 5-1 cu Metalul Reșița (Botiș, Szekely 2, Hlistei, Strătilă). Ultimele două rezultate marcau un șir de cinci victorii consecutive: urmau 2-0 la Caransebeș (Strătilă, Jorza), 2-1 cu Târgoviște (Curtuiuș, Rus, era etapa a XI-a și UTA devenea lidera seriei!) și 2-0 cu Pîncota. Un 2-2 în extremis la Tărlungeni (Petre, Burlă), dar Bătrâna Doamnă rămânea pe prima treaptă și trăia bucuria titlului neoficial de „campioană de toamnă”.

Final de an pe podium 

Coborârea a venit în prima etapă din retur Gaz Metan Mediaș a câștigat cu 3-1 (Copil). Însă UTA a mai urcat o dată în vârful seriei, în etapa a XV-a, 1-0 la Arad cu U Cluj (Rus). Pe final de an: 0-2 pe terenul Mioveniului, 4-1 cu Olimpia (Strătilă, Rus, Copil, Man) și 0-0 la ocupanta locului secund, CSM Râmnicu Vâlcea.

ruspandAventură frumoasă în Cupa României

În „competiția surprizelor”, Bătrâna Doamnă a intrat direct în turul IV. Victorie la Lugoj, 2-1 (Curtuiuș, Szekely – penalty), apoi 9-0 cu Metalul Reșița (Petre 3, Burlă, Lazăr 2, Manea, Costin, Man). În șaisprezecimi, arădenii întâlneau Pandurii Târgu Jiu și erau autorii unei prestații ce a stârnit interesul echipelor de pe prima scenă pentru tinerii din echipă. Gorjenii au deschis scorul prin Săpunaru (10), dar utiștii au luptat apoi la sacrificiu și au egalat cu trei minute înainte de final. Fără greii Botiși și Strătilă, tânăra gardă arădeană a rezistat și în prelungiri, a rămas 1-1 după 120 de minute, plusul de maturitate al „Pandurilor” lui Edi Iordănescu făcând diferența la loviturile de departajare, 2-4 scor final.

Meciuri și goluri în campionat

Topul prezențelor: 1. Polgar, Burlă – 18 prezențe; 2. Chindriș – 17 prezențe; 3. Botiș, Curtuiuș – 16 prezențe; 4. Miron, Rus, Strătilă, Hlistei – 15 prezențe; 5. Szekely, Manea – 14 prezențe; 6. Jorza, Man – 13 prezențe; 7. Copil – 12 prezențe. 8. Gligor – 8 prezențe; 9 Vlad – 7 prezențe; 10. Petre – 6 prezențe; 11. Tănase, Sorian, Filaret – 4 prezențe; 12. Anca, Dobrean – 3 prezențe; 13. Costin – 2 prezențe.

polgarGoluri: 1. Curtuiuș – 8 goluri; 2. Rus – 5 goluri; 3. Strătilă – 4 goluri; 4 Szekely – 3 goluri; 5. Botiș, Burlă, Manea, Copil, Man – 2 goluri; 6. Vlad, Hlistei, Jorza, Petre – 1 gol.

Breviar

* În meciurile disputate în turul și cele cinci etape din returul sezonului regulat al ligii secunde, Roland Nagy și colaboratorii săi au folosit 23 de jucători. Media de vârstă: 23,2.

* Au debutat în liga secundă: Rus, Vlad, Hlistei, Burlă, Dobrean, Man, Tănase, Petre, Costin, Jorza. În Cupa României, premiere pentru Lazăr și Stahl.

* Din lot a mai făcut parte portarul Mara.

* Cel mai vârstnic jucător: Sorin Botiș (născut pe 14 aprilie 1978).

jorza4* Cel mai tânăr jucător: Amir Jorza (născut pe 2 iulie 1999).

* Norbert Polgar e integralist 100%, a jucat toate cele 1620 de minute din 2015. Burlă a fost înlocuit în meciurile cu FC Caransebeș și Olimpia Satu Mare (retur).

*Incluzând și returul Ligii a III-a, UTA a jucat, în total, 33 de meciuri în anul 2015. A câștigat 20, 9 le-a terminat la egalitate și a părăsit terenul învinsă de 4 ori.

uta-arad.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button