UTA Arad

Suporterii timișoreni vor veni cu sutele la Arad chiar dacă nu pot intra pe stadion: ”Nu există lege care să nu ne lase să respirăm același aer cu băieții noștri”





Primul derby al Vestului după patru ani și jumătate e marcat de condițiile groaznice pe care le oferă arena „Motorul” din Arad. De obicei, aceste meciuri se jucau cu cel puțin 6-7 mii de suporteri în tribune, dar cel de duminică va aduna cu foarte mare indulgență 2000 suflete. Vina este sută la sută autorităților locale ce în ultimul deceniu au demolat trei dintre stadioanele importante ale Aradului, iar lucrările la noua arenă „Francisc Neuman” durează deja de doi ani de zile și nu sunt finalizate nici măcar pe jumătate.

Dacă pe suporterii UTA-ei capacitatea redusă a stadionului din Aradul Nou i-a „ars” doar pe finalul sezonului trecut când echipa avea șanse de promovare și mai ales la barajele cu Călărași și Voluntari, fanii lui Poli susțin că e de neconceput faptul că li s-au alocat doar 97 de bilete și nu s-a dorit găsirea unor soluții rezonabile, în așa fel încăt să aibă acces pe stadion mai mulți susținători „alb-violeți”. Dar, din comunicatul pe care-l puteți citi mai jos, semnat Peluza Sud Timișoara, care a și fost pus la „transparență” și pe forumul UTA-ei, înțelegem că timișorenii vor veni cu sutele la Arad și, dacă nu vor fi lăsați să intre pe stadion, își vor încuraja probabil favoriții din vecinătatea arenei.

”Fotbalul a reprezentat și va reprezenta întotdeauna un vector pentru valorile, ambițiile și pasiunea unei comunități.

Pârjolul fotbalului modern din România a impus în peisaj fotbalul ca jucărie a unui personaj. Indiferent că acesta a fost numit investitor strategic sau finanțator, a fost primar, ”naș” sau ”patron”, rezultatele au fost cele pe care le vedem cu toții: falimentarea cluburilor de tradiție, disoluția campionatului, transformarea competiției într-un circ de prost gust și, cel mai grav, îndepărtarea suporterilor de pe stadioane. Derby-urile au dispărut în cvasitotalitate, pentru că meciurile de clasament între echipe ce reprezintă câte o stradă într-un sector agricol sau câte un număr de cont atașat unui nume nu pot fi numite derby-uri.
Din fericire fotbalul de odinioară refuză să moară. Numele de tradiție din fotbalul românesc își încep din nou ascensiunea spre primele ligi, însuflețite de spiritul, dragostea și devotamentul suporterilor lor. Cluburile renasc și-și consolidează existența pe baza unor principii a căror dispariție a dus la situația dezastruoasă din fotbalul românesc actual. Principii ca respectul față de competiție. Ca respectul față de actorii acestei competiții, deopotrivă jucători și spectatori. Principii ca respectul față de spectacolul din teren și tribune.

Este la latitudinea fiecărui club să înțeleagă fotbalul cum dorește. Noi vă spunem cum am fi făcut noi ca să respectăm aceste principii, ca să respectăm fotbalul și implicit ideea de derby:

  • am fi alocat fără rezerve o peluză întreagă către adversarii cu care împărțim acest derby de generații întregi, indiferent de dimensiunea stadionului, cum se întâmplă la derby-uri din întreaga lume. Așa cum se întâmplă la Belgrad, la Milano, Roma sau Torino. Așa cum de altfel s-a întâmplat și la Timișoara de-a lungul anilor, indiferent dacă oaspeții au ocupat un sector, două sau patru din peluză, cu atât mai mult dacă vorbim de o peluză și așa subdimensionată;
  • am fi refuzat să ne ascundem după limitări minime din regulamentele care nu au contribuit la altceva în afară de golirea tribunelor;
  • am fi acceptat fără rezerve orice întâlnire cu reprezentanții clubului advers și ai forțelor de ordine în scopul găsirii de soluții pentru ca derby-ul să aibă parte de cât mai mulți suporteri în jurul său. Mai mult, am fi inițiat aceste discuții, cum de altfel am făcut-o și acum. Pentru că până la urmă în asta constă frumusețea fotbalului, în entuziasmul, motivația și exuberanța suporterilor, corelate în teren cu ambiția, talentul și devotamentul sportivilor;

Adversarii noștri de duminică au înțeles fără doar și poate anvergura acestei întâlniri. Chiar ne bucură că simpla noastră vizită le va aduce trei etape cu casa închisă. Suporterii trebuie readuși în tribune și sincer le dorim să și rămână acolo în etapele următoare. Fotbalul nu poate să crească sănătos decât în măsura în care oamenii vor crede din el. Iar primul pas este tocmai cumpărarea unui bilet, din respect față de spectacolul fotbalistic și actorii săi. Sperăm că oficialii arădeni fac măcar acasă acest lucru. Pentru că la vizita lor de etapa trecută de pe ”Știința” ne-au arătat că nu le face parte din obișnuință.

Ne pare rău să vedem că adversarii noștri au hotărât să piardă derby-ul încă înainte de a începe. Refuzăm să credem că Aradul Nou a devenit atât de mic încât să nu poată primi câteva sute de poliști în zi de derby. Au putut Racovița, Dudeștiul, Leucușeștiul și toate celelalte localități din Banat prin care ne-a dus istoria ultimilor ani. Pentru că noi vom veni, ca întotdeauna, să fim cât mai aproape de băieții noștri. Vom veni să cântăm pentru ei, pentru clubul și pentru orașul nostru. Cei mai tineri dintre noi vor ajunge chiar să-și împartă cele câteva zeci de bilete oferite. Sunt nerăbdători să vadă pentru prima oară în viață un meci cu un adversar de calibrul lor. Iar noi, cei ce vom fi cuprinși de nostalgia derby-urilor de altădată, vom cânta cât ne vor ține piepturile de cât de aproape ne va permite legea. Și nu există lege care să nu ne lase să respirăm același aer cu băieții noștri în ziua meciului. Și nu există lege care să interzică dragostea pentru oraș. Și nu există lege care să interzică pasiunea pentru culorile clubului!

Băieți, duminică vor veni câteva sute de timișoreni să vă susțină, așa cum se întâmplă în fiecare etapă de când am pornit împreună. Nu ne veți vedea pe toți, dar cu siguranță ne veți auzi. Poate nu la fel de tare cum sunteți obișnuiți, dar veți ști că vom cânta mai tare ca niciodată. Poate nu veți vedea la fel de mult alb-violet în tribună, dar veți ști că sute de fulare în aceste culori flutură aproape de voi. Și veți ști ce aveți de făcut și pentru ce luptați pe teren!”

PS. În dezbaterile ce au început deja pe forum, timișorenii susțin că erau dispuși să suporte din buzunarele lor o tribună mobilă  sau să contribuie cu bani la înălțarea gardului de protecție, doar pentru a intra mai mulți pe stadion duminică la derby, doar că nu au fost ascultați de nimeni. De partea cealaltă, arădenii spun că la rândul lor se confruntă cu locurile reduse pe stadion la acest meci, iar în acest caz trebuie respectat ad literam regulamentul.

13 comentarii

  1. Intotdeauna am scris si dorit ca noul Neuman sa fie de circa 18 000 locuri cum a fost odata,dar dl Falca si cel care administreaza baze spoprtive aradene si o persoana ,,contra,,???(ca stadionul nu se umple niciodata) au propus ca Tehnodomus sa faca un stadion doar de 12 000 locuri !Se lucreaza de 2 ani in ritm de melc fata de Ion Oblemenco de 30 000 locuri cu care din primavara se mandreste Olguta Vasilescu primarita Craiovei.Propun pana nu e finalizat Neuman,ca sa existe posibilitate ca acesta sa fie extins la 18 000 locuri cand vor fi bani,antfel niciodata la Arad nu se v a organiza un meci international de UEFA ,chiar de UTA e campioana !!!Acum nu era bun un stadion mai mare decat ,,cutiuta,,de Motorul.d le Falca,unde sa intre multi timisoreni si incasarile sa fie pe masura…?Sa aveti macar minte mai multa in ceasul al 12,auziti politicieni aradeni ! Hai UTA,victorie duminica cu Poli Tm !

    0
    0
  2. 1. Inainte de a sacrifica trei stadioane, nu era normal sa se construiasca unul nou? Vinovatii trebuie sa raspunda !

    0
    0
  3. Timisoara au o galerie extraordinara, care va da un exemplu intregii tzari: vor canta in afara modestei arene numita impropriu ,,stadion”…De data asta, rusine pt. Arad, respect pt. timisoreni…

    0
    0
    1. Cei care vor canta afara sunt in ilegalitate datorita tulburarii linistii publice, deci idee proasta. Unu la mana, doi la mana nu inteleg de ce rusine? Se stia de la bun inceput ca stadionul Motorul are capacitatea 2.000 de locuri, regulamentul este unu extrem de CLAR, alocarea pentru ei este 97,5 locuri, ba mai mult, s-a rotunjit la 100. Ce era de facut daca sunteti toti atat de destepti? Sa se joace altundeva? Unde si de ce? Meciul e UTA – poli, motorul este omologat pentru liga a-2a deci chiar nu exista motiv ca acesta sa se desfasoare la Deva, Oradea mai stiu eu unde. Ba mai mult, era jignitor pentru noi sa nu se joace in Arad ca doar noi suntem cei care trebuie sa avem pioritate la bilete. Acesta e stadionul pe care jucam si punct, in retur n-au decat sa organizeze pe danutz paltinisanu daca au impresia ca e nevoie, daca nu nu, vom merge 20-30 cat e alocat pentru terenul ala unde joaca. In locul vostru m-as supara ca sunt doar 1900 de locuri disponibile pt aradeni, care daca aveam un stadion de 30.000 il umpleam, noi murim de grija alora, ce sa zic.

      0
      0
    2. Singurele tale comentarii pe acest site sunt pe aceeasi placa , suporterii timisoreni . Intelegem frate ca ii venerezi , bravo tie , poti sambata sa le si ceri autografe la fiecare in parte daca doresti , ceea ce deranjeza e …Puiu B. utist sibian , hotareste-te dle ce vrei sa fii , utist sau polist ?

      0
      0
      1. E ce îi, e o c#@va violeta care pozează în utist la comentarii si crede că ne impresionează. Voi nu aveți internet sau site-uri de știri în banat acolo de tot apareti ca popandaii pe aici de ceva vreme?

        0
        0
        1. Da ce”mare” galerie are asu asta?!?!? Au plecat din lighean pt ca aveau o audiență de toată jena!!! La fel ca acs ! In complexul Studențesc mai vin studenți pe la meciuri, se mai scot cit de cit . Si ce derbi ?!?!?! Astia ce îs ??? „Uriașul” palmares si istoria e la aliați!!

          0
          0
          1. Sa văzut in cupa cu pandurii ,vreo mie pierduți prin lighean ,iubirea pt „mareata poli”!

            0
            0
  4. Ha,ha,ha,altădată ziceau ca vin cu miile si ajungeau la Arad câteva sute,acuma vin cu sutele si ajung cu zecile.de unde atita popor?abia aduna citeva sute la ei Acaså!

    0
    0
  5. La nici un meci de-acasa nu au avut mai mult de 1500 de spectatori iar acum se dau mari ca vin cu miile!Vin degeaba ,echipa lor este f.slaba si nu vad de ce nu se uita la TV?! Apropo UTA a fost televizata de 14 ori din 16 etape! Fac doar pe grozavii ptr.ca echipa aceasta sigur va retrograda,nu au resurse sa supravietuiasca,CERSESC MECI DE MECI BANI PRIN TRIBUNE si nici unde juca,ce pe stiinta sunt tribune ptr.500 de spectatori si ei fac misto ca pe rezerva terenului de baza ,adica pe Motorul sunt tribune de pana la 2000 de oameni ! HAIDE UTA,CAMPIOANA PROVINCIEI! P.S.Sa stea afara si sa caute palmaresul ala mare pe care il au si poate il gasesc in 90 de minute!Ori sa nu se prezinte oricum o sa piarda de la trei goluri in sus cu galerie sau fara galerie!

    0
    0
  6. Poate sa vina cu miile ca, tot nu au nicio sansa. UTA. la ora actuala sunt peste polisti,daca astia or fi ca mai au doua echipe ,oare care ar fi adevarata Poli. Timis . !!! Forta UTA UTA UTA UTA UTA UTA UTA UTA UTA UTA UTA UTA UTA UTA UTA UTA UTA UTA UTA UTA UTA., CAMPIOANA PROVINCIEI !!!

    0
    0
  7. Ca si la UTA sint vreo citeva sute de suporteri, in majoritate tineri,patimasi, dar mereu prezenti la meciurile acasa. Din ce stiu, nici acasa nu aduna des 1000 de spectatori,si la Arad nu vor fi multi, dar vor fi galagiosi. Este un meci, in care simt ca UTA il va castiga mai usor ca pe celelalte. Cit despre acasta echipa a Timisorii prima ei grija, anul asta este sa nu retrogradeze

    0
    0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button