UTA Arad

Utiștii, șocați de vestea decesului fotbaliștilor echipei Chapecoense în accident aviatic: „Azi sărbătorești o victorie, iar mâine…”





Știrea prăbușirii unui avion de linie în apropierea orașului columbian Medellin a făcut înconjurul planetei în această dimineață. Printre cei 81 de oameni aflați la bord, se regăseau și 22 de fotbaliști ai echipei braziliene Chapecoense, care ar fi trebuit să joace prima manșă a finalei Copei Sudamericana (echivalenta Europa League din Europa), cu Atletico Nacional Medellin. Între aceștia, doar 3 au supraviețuit tragediei, după ce portarul Danillo, cel mai bun om al brazilienilor în semifinala cu San Lorenzo, avea să moară la spital.

O parte dintre jucătorii echipei fanion ai Aradului și-au postat pe conturile de Facebook stema clubului Chapecoense cu panglică neagră. În vestiar, înainte și după antrenamentul ce a început la ora 10,30, s-au arătat șocați de tragedia aviatică din Columbia. „Chiar ne gândeam că și noi am zburat cu avionul chiar sâmbătă pentru meciul de la Târgoviște. Parcă îți trece un fior pe șira spinării când te gândești că azi ești bine, sănătos, sărbătorești o victorie, iar mâine… Toată lumea cred că a rămas impresionată de imaginile video cu fotbaliștii brazilieni bucurându-se ca niște copii că au ajuns într-o finală de Cupă continentală, însă numai când ești parte a unui vestiar unit simți cu adevărat cât de frumoase și sincere sunt clipele de fericire și cât de triste și șocante după astfel de tragedii. Înainte de a fi fotbaliști, acei băieți au fost oameni, au avut familii, soții, copii. Ei rămân afectați pe viață, pe când sportul merge înainte”, spune Alin Gligor.

Căpitanul UTA-ei recunoaște că este unul dintre fotbaliștii care are emoții la fiecare zbor cu avionul. „Și așa aveam o fobie, darmite acum. E bine că la Râmnicu Vâlcea ne deplasăm cu autocarul, apoi vine vacanța și odată cu trecerea timpului mai uiți, căci vin alte și alte încercări pentru noi”, a adăugat Gligor.

Printr-un comunicat oficial, clubul  Atletico Nacional Medellin a transmis că renunță la a mai juca finala Copei Sudamericana, trofeul urmând a fi înmânat celor de la Chapecoense. „E un gest frumos, dar în același timp normal. Cred că orice echipă de pe lumea asta ar fi făcut la fel. Ei mai pot câștiga și alte titluri în cariera lor, pe când partenerii lor de întrecere nu mai sunt, iar clubul brazilian cu greu își va mai reveni după această tragedie”, mai crede Gligor.

ac-torino

AC Torino și-a pierdut campionii în 1949

Precedenta tragedie aviatică  ce implică o echipă de fotbal s-a petrecut în urmă cu 67 de ani. Cea mai tare echipă de fotbal a lui AC Torino a de 4 mai 1949, în timp ce se întorcea de la un meci cu Benfica Lisabona, jucat în onoarea lui Xico Ferreira. Mai erau 30 de minute până la Torino, dar pilotul a fost nevoit din cauza vizibilităţii reduse să coboare aeronava la o altitudine mai mica. Pilotul, care credea că avea dealul Superga în dreapta lui, a virat avionul spre stânga. Aeronava s-a lovit de zidul din spate al complexului Bazilicii din Superga, la o distanţă de 8 kilometri de Torino. Au murit în acel accident 18 jucători, 3 oficiali ai clubului, 2 antrenori, 3 jurnalişti şi un translator. Impactul emoţional al accidentului aviatic a fost profund în rândul fanilor italieni, deoarece jucătorii care au murit făceau parte dintr-o echipă legendară care câştigase ultimul titlu de campioană a Italiei de dinaintea întreruperii campionatului în 1944 şi care revenise după război şi câştigase patru titluri consecutive (1946–1949).

La momentul accidentului, Torino A.C. se afla pe locul I în Serie A, cu doar patru meciuri până la finalul campionatului. Clubul a trimis pe teren echipa sa de tineret (Primavera) şi, în semn de respect, cluburile adversare din aceste meciuri (Genoa, Palermo, Sampdoria şi Fiorentina) au jucat tot cu echipele de tineret. Echipa de tineret a clubului Torino A.C. a câştigat toate aceste meciuri, precum şi titlul de campioană a Italiei. Dezastrul aviatic a slăbit mult echipa naţională de fotbal a Italiei care includea 10 jucători de la Torino A.C. Clubul torinez nu a mai obţinut niciun titlu de campioană până în 1976.Chapecoense

Alte accidente aviatice în care au fost implicate echipe sportive:

8 noiembrie 1948: Naţionala de hochei a Cehoslovaciei – accident soldat cu 8 morţi

5 ianuarie 1950: Echipa de hochei VVS Moscova – accident soldat cu 19 de morţi

24 noiembrie 1956:  Echipa de hochei TJ Banik Chomutov – accident soldat cu 23 de morţi

6 februarie 1958:  Echipa de fotbal Manchester United – accident soldat cu 23 de morţi (8 fotbaliști)

27 aprilie 1993: Naţionala de fotbal a Zambiei – accident soldat cu 30 de morţi (18 fotbaliști)

7 septembrie 2011: Echipa de hochei Lokomotiv Yaroslav – accident soldat cu 44 de morţi

 









Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button