zTOP ARTICOLE

Utiștii despre Jean Pădureanu: „Om respectat, conducător apropiat de jucători care se confundă cu istoria Gloriei. L-a adus la Bistrița pe Batistuta!”





Fostul preşedinte al clubului Sportiv Gloria Bistriţa, Jean Pădureanu, supranumit „Lordul”, a murit în noaptea de joi spre vineri, după o grea suferinţă, în timp ce se afla internat în Secţia de Oncologie a spitalului de Urgenţă Bistriţa. Cel mai longeviv conducător de club din fotbalul românesc, Jean Pădureanu, a fost internat în stare gravă în urmă cu o săptămână, în Secţia de Oncologie a spitalului de Urgenţă din Bistriţa, suferind de cancer, suprapus cu boala Alzheimer. Medicii bistriţeni au fost rezervaţi încă din start în privinţa şanselor sale de supravieţuire, Jean Pădureanu decedând la 80 de ani.

Născut pe 22 martie 1936, la Băileşti, judeţul Dolj, Jean Pădureanu şi-a început cariera de fotbalist la Craiova, apoi a trecut pe la CCA-Steaua şi la Gloria Bistriţa, unde a evoluat în perioada 1958-1970. A devenit ulterior vicepreşedinte şi apoi preşedinte al clubului bistriţean, care, sub comanda acestuia, a promovat în prima ligă în 1990, unde a rămas timp de 21 de ani, a cucerit o Cupă a României (1994) şi a încheiat campionatul pe locul al treilea (2003). În 1995 a fost numit preşedinte la Rapid Bucureşti, revenind la Gloria doi ani mai târziu.

Doi dintre fotbaliștii care l-au cunoscut foarte bine pe Pădureanu, lucrând cu el ani de-a rândul, nu au decât cu vinte de laudă la adresa sa. Nu neagă faptul că – poate – fostul președinte al Gloriei a făcut și lucruri necurate în trecut, demne de așa-zisa „Cooperativă” de care îi este legat numele alături de alți conducători cu obiceiuri comuniste, dar ambii susțin că atâta timp cât au lucrat cu el nu au participat niciodată la vreun aranjament.

Curtuiuș: „Istoria clubului se confundă cu el, a fost foarte respectat în oraș”

Marius Curtuiuș, golgheterul de anul trecut al „Bătrânei Doamne”, este bistrițean și a evoluat la Gloria, ca și junior și senior timp de 8 sezoane. Chiar dacă a mai fost împrumutat și la alte formații câte o jumătate de sezon, atacantul ajuns la 27 de ani a fost jucătorul Bistriței până la 23 de ani. „În primul rând, ca bistrițean, vă pot spune că a fost foarte respectat în oraș. Practic, toată istoria clubului se confundă cu Jean Pădureanu, nu e puțin lucru să menții un oraș mic ca Bistrița timp de două decenii în Liga 1, ba să-l mai și duci în Europa. Să nu uităm că în 1996 echipa sa l-a adus la Bistrița pe Batistuta, Rui Costa și alți fotbaliști din acea generație de excepție a Fiorentinei. Atletico Madrid sau Lille au fost alte echipe importante din fotbalul european ce au mai ajuns pe arena ce acum îi poartă pe drept numele . Îmi amintesc cu plăcere de acele partide, eram copil și așteptam să văd și eu fotbaliști adevărați la Bistrița. A fost și președintele meu de pe la 14-15 ani, de la juniori și până la 23 de ani, când am plecat la Slatina. Era om de cuvânt, tot ceea ce promitea și punea în practică. Și vă spun cu mâna pe inimă, nici dânsul sau niciun alt conducător de-al Bistriței nu mi-a sugerat vreodată să nu-mi apăr corect șansele. Spun despre perioada în care am activat eu la Gloria, de ceea ce a fost înainte nu vorbesc, căci nu cunosc. Am citit și eu unele lucruri, am auzit vorbindu-se, dar rămân la părerea că Jean Pădureanu a făcut în special lucruri bune, pozitive, pentru fotbal. Dumnezeu să-l ierte și să-l odihnească!”, a spus Curtuiuș, care și-a petrecut Revelionul la Gura Humorului și nu a putut participa la slujba de înmormântare a „Lordului” din prima zi a lui 2017.

Mărginean: „A pus mereu fotbalistul pe primul plan, ce promitea aia era”

Deși este arădean, Radu Mărginean a cunoscut cea mai bună perioadă a carierei sale la Gloria Bistrița. Și-ar fi dorit ca UTA, echipa sa de suflet, să prindă vremuri mai bune, însă așa fostul mijlocaș de „închidere” și-a făcut treaba în Liga 1 în special în orașul din inima Transilvaniei. A petrecut trei perioade în „alb-albastru”: 2006-2007, 2008-2012 și 2013-2014, în primele două prinzându-l pe Jean Pădureanu plenitudinea forțelor. „Ceea ce pot afirma cu tărie despre Tata Jean, așa cum îi spuneam toți, este că era un conducător foarte apropiat de jucători. Știa să te asculte când aveai o problemă, dar te și simțea imediat dacă nu erai sincer cu el. Întotdeauna, a pus pe primul plan fotbalistul, spunea mereu că de la mulțumirea noastră pleacă totul. Primii bani ce intrau în club îi dădea mereu jucătorilor, apoi urmau restul, antrenori și angajați . Nu ne promitea marea cu sarea, dar ceea ce promitea aia era. Clubul a reușit să se gospodărească în regim propriu. Gloria Bistrița avea grădina sa la marginea orașului, ce asigura legumele și fructele pentru fotbaliști. Vreau să scot în evidență faptul că a făcut lucruri importante fără a avea nu știu ce posibilități într-un oraș mic ca Bistrița. Pe finalul aventurii mele la Bistrița, boala Alzheimer a început să-l transforme. Chiar și așa, deși devenise doar președinte onorific, Tata Jean venea deseori la teren, iar când îl întrebam de bani în acea perioadă de final a clubului mai bine nu ne spunea nimic decât să ne mintă. A rămas vertical, e un om și un președinte pe care eu l-am apreciat, mai ales că nu am cunoscut niciodată latura sa negativă, cea legată de aranjamente sau ceea ce s-a mai scris în presă. Mie nu mi-a spus niciodată: <<Radule, meciul  ăsta trebuie să-l pierdem sau vezi că e deja câștigat!>>. Și am jucat șase sezoane pline la Bistrița…Să-l odihnească Dumnezeu!”, a transmis și „Mărgi”, care a tras oblonul asupra carierei sale în vara lui 2014, odată cu intrarea în faliment a Gloriei Bistrița. Arădeanul s-a întors acasă, a pus pe picioare baza sportivă Real Sport și este antrenor la grupa 2003 a UTA-ei.

Jean Pădureanu a fost înmormântat ieri dimineață la Bistrița. Galeria Gloriei, cu steaguri şi fulare alb-albastre, a urmat cortegiul care a străbătut oraşul până la stadion, unde s-a aprins nocturna, şi apoi spre cimitir. Conform estimărilor, circa 2.000 de oameni i-au adus un ultim onor lui Jean Pădureanu.









6 comentarii

  1. Pe ,,aranjorul,,oltean Jan Padureanu il cunosc din 1969 ,cand la Bistrita aducea pitesteni expirati sa joace fotbal si chiar antrenor,dar mi-am dat seama inca de atunci ca asta face si desface ite in fotbalul romanesc.O ruda a tatalui meu era var cu primul secretar Muntean Sofron originar din Oarda de Jos-AB, ce a ajuns SEF la Bistrita si la acesta acasa l-am intalnit de Jan.Discutam impreuna de fotbal si stia ca-s utist ca si ruda Sofronel,iar la unele meciuiri am fost cu ei.Acest prim secretar a avut 2 fice,pe Simona ce a fost cununata de un fotbalist al Gloriei…dupa care a divortat si a plecat la Tm.Fica cea mica Anca era utista si ea si dupa maritare a plecat in Italia,in Alba Iulia ramnand mama lor,judecatoarea Rodica.Nu am nimic cu Curtuius care e tanar,(nu stie smecheriile lui Padureanu)dar R.Marginean iubea prea tare pe ,,asta ,,si stiu cum luptau impotriva UTA-ei…(stie Botis S.),fata de Vali Nastase ,ajuns la Bistrita si care intr-un meci cu UTA a facut intentionat 2 penalty la Bistrita…ca sa castige UTA !dar R.Marginean s-a dat ,,PROFESIONIST,,si nu s-a lasat loc de buna ziua,pentru cand a revenit la Arad…si au rapus pe UTA…!!!.Nu conteaza impresiile celor 2,dar mafiotul Jan avea carnetel si creion cu guma de sters, fiind cel ce hotara retrogradarile si promovata din A !Prin Bistrita,acest,,flacau,, plimba cu trasura pe conducatorii fotbalului romanesc si a murit cum s-a asternut…!A ramas in Bistrita Ion Horoba ce a fost scolit de tata Jan.Poate v-am plictisit despre acest disparut.,dar eu nu-l regret…Pentru noi,doar UTA conteaza !

    0
    0
  2. N-am hotarat sa mai divulg niste aspecte cu mafiotul Lord,ca am auzit si vazut multe !Jan era prieten cu Halagian,Remus Vlad ce a jucat la Corvinul,cu Mircea Salomir,Troi,Radu 2,N Manea,+++++ si mai ales cu M.Sandu.D.Dragomir,Kasai,Iorgulecu din FRF,arbitri divizionari ca,,al ce juca pe mese de la Petrosani…,cu observatori,etc,etc.Dupa anii 1982 ,Unirea A-Iulia fiind in B ,a debutat pe Cetate cu Gloria B.Parca il vad pe JAN ,mandru de el cum a venit pe stadion si a luat legatura cu conducatorii uniristi(parca Nica Smadea,contabilul Croitoru.,Ing Bolog I.director IACM)..si i-a intrebat >cat dati voi….ca altfel va bat in Cetate .Pascanu- a decedat la cheful dinaintea unui meci….Poate ajutat de un ziarist batran sa scriem amintiri din lumea fotbalului romanesc ,ca tinerii sa cunoasca cu ce se ocupau unii…In 1986.lucram in Bucuresti la o sectie de Pol si intr-o garsoniera la etajul 8 am gasit pe coordonatorul emisiunii Fotbal,muzica si sport,Gheorghe Minoiu,care era grav bolnav si cu care am discutat despre UTA..Pentru mine ,doar UTA conteaza,nu jigodii ca……..!

    0
    0
  3. D-lor de la Sportarad,nu stiu ce s-a intamplat la calculatorul meu,caci am scris mai multe randuri si a aparut la dvs.doar franturi,ce nu prea au logica !Am scris ca Tata Jan a fost refuzat de conducatorii uniristi si la sfarsitul meciului, Bistrita a castigat cu 4-0.La meciuri am discutat cu diferiti conducatori din fotbalul romanesc si am aflat de adevarata fata a Lordului si ce facea el…!Acesta avea prieteni si observatori de meciuri…si stiu pe unul ce a baut si mancat precum Satila si Fomila si a decedat la cheful dinaintea unui meci,,,A.Pascanu.Pinaltii le dadea si folcloriste…,iar Lordul a aranjat si cu Fiorentina (1-1) sa nu-i bata la Bistrita.Poate spun si fostii oameni de fotbal aradeni,ca Todor Gherle,cum s-a purtat cu UTA acest ,,Lord,,Cei tineri stiti de unde provine fierul beton cu care s-a construit o tribuna si peluza la Bistrita ?Gurile rele spun ca Bistrita s-a pus capra intr-un meci cu Corvinul …si drept rasplata Siderurgica HD a livrat fierul beton…..Poate altadata vin cu alte amanunte din lumea fotbalistica,ca sa moara de ciuda admiratorii Lordului.Hai UTA SI SPER SA NU MAI APARA FRANTURI IN COMENTARIUL MEU !

    0
    0
  4. Stim si noi despre acest infect, sau escroc sper să-si primeasca rasplata care i se cuvine ! Nu amintesc decit meciul Gl. B.-UTA 1-0 …Sirbul nostru cu piciorul rupt in careul de 11 m. si arbitrul nu da nimic .iar la emisiunea Tv acest timpit notoriu spunea ca jucatorul ute-i sa impiedicat in gazon…..sper din tot sufletul urmatorul sa fie porumboiu un alt anti uta !

    0
    0
  5. militiene degeaba incerci sa-l discreditezi pe Marginean, doar pt ca era sa o incasezi de la el pt ca l-ai facut in toate felurile ca nu s-a dat la o parte intr-un meci cu UTA..Marginean pe langa ca si-a aparat corect sansele, cea ce e si normal, a fost un inchizator la mijlocul terenului foarte bun, ca dovada ca a jucat atatia ani in prima liga, care avea valoare mai buna ca liga de azi..macar de-ar avea Chindris jumatate din valoarea lui Margi…asa ca lasa-o jos ca macane ratusca securisto-manipulatoare..oricum ma bucur ca te-a pus atunci cu botul pe labe, ti-o iesit morcovu:))))))))))))))

    0
    0
  6. Mai,,tinescu…,,tu esti R.Marginean ori Gligor stangaciu,ca doar cu voi am discutat in curtea stadionului Cetate,ne fiiind altii de fata!MARGINEAN nu a dat macar 1 gol in anii jucati ca sa figureze in analele frf cu gol marcat si a tras pe UTA in acel meci de la Bistrita,Au jucat si altii fotbal,dar nu au muscat dur caci la batranete revin in Arad….Daca scrie Gligor,nu te uit cum la Baia Mare in min.90 ai batut un 11 m cu stangul tau (de aur )si ai tras prin plopi,iar acum avem 21 goluri primite si oare cati au marcat din cauza ta ?Nu te uit cu Gaz Metan la Arad in primavara,cand te-ai accidentat LASAND ECHIPA IN 10 OAMENI si fotografii te-au pozat ca pe o papuse….Daca si cu voi doi…am ajuns sa discut despre fotbal,inseamna multe…!Spune Cr.Pacurar ,Dan Oprescu ori Sorin Botis…care e adevarul..! Hai UTA si vad ca iubesti morcovii ba ,antitalent fotbalistic !

    0
    0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button