Fotbal judetean

Adi Lucaci face trei ani la conducerea AJF Arad: „O adevărată provocare activitatea în insolvență, de acum urmează inclusiv proiecte unice în fotbalul românesc”





De pe 7 februarie 2014, Asociația Județeană de Fotbal e pe mâna lui Adrian Lucaci și echipei sale de conducere. Sunt aproape trei ani cu destule realizări, cea mai importantă fiind evitarea falimentului ce la un moment dat părea inevitabil. S-au derulat și alte proiecte, însă ceea ce e mai bun pare să urmeze în anul ce tocmai a început și 2018.

– Adi, ai încheiat al treilea an fără o lună la conducerea AJF-ului arădean. Cam cât ai realizat din ceea ce ți-ai propus până acum?

– Sigur că în februarie 2014 aveam altă perspectivă în ceea ce privește termenele de realizare a obiectivelor propuse. Situația de criză creată în urma datoriilor acumulate de manageriatul financiar deficitar al fostei conduceri ne-a determinat ca în iulie 2014 să intrăm în insolvență pentru a ne putea continua activitatea. Acest lucru a dus la imposibilitatea de a ne conduce singuri din punct de vedere financiar și de a depune proiecte, activitatea noastră fiind orientată mai mult către monitorizarea și actualizarea de date precum și către idenficarea de soluții pentru rezolvarea acestei crize. În luna iunie a anului 2016 am primit decizia prin care AJF Arad a ieșit din insolvență și am reușit ca în decembrie să finalizăm un prim proiect din cele propuse și anume cel numit: ”Condiții de performanță în fotbalul județean”. Probabil că sfârșitul anului 2017 care va fi puțin mai aglomerat, va însemna realizarea în proporție de 75% din totalul celor propuse la începutul mandatului.

– Se poate spune că 2016 e primul an după multă vreme în care AJF-ul termină pe plus din punct de vedere financiar? Amenințarea falimentului v-a dat tuturor fiori reci pe șira spinării.

– Falimentul AJF ar fi însemnat desființarea campionatelor județene de fotbal cu implicare directă asupra echipelor din județul Arad ce evoluează în campionatele organizate de FRF. S-ar fi creat o situație fără precedent în care aceste echipe puteau fi excluse din competiție. De ce? Simplu, nu mai întruneau condițiile de participare în campionat, nefiind înscrise la nivelul juniorilor în campionatele județului în care își au sediul social. A fost o provocare mai mult decât interesantă, între ghilimele, să respectăm planul de reorganizare ce ne-a fost impus pe o perioadă de trei ani începând cu luna ianuarie a anului 2015, să desfășurăm o activitate normal. Practic, am redus cheltuielile la minim pentru a găsi o soluție prin care să putem achita întreaga sumă datorată. Sprijinul financiar necesar a venit de la conducerea Federației Române de Fotbal care a înțeles situația excepțională în care ne aflam și care, prin votul din Comitetul Executiv, a aprobat solicitarea noastră de a ne acorda un împrumut rambursabil pe o perioadă de 7 ani. Astfel, problema insolvenței a fost rezolvată, finalul anului 2016 găsindu-ne în sfârșit pe plus.

– Totodată, anul ce se încheie l-ați petrecut în casă nouă. E ceva provizoriu sau AJF-ul va staționa în Subcetate pentru o perioadă mai lungă?

– Pentru locația actuală avem un contract de închiriere valabil până în noiembrie 2020. Spațiul disponibil este suficient pentru desfășurarea normală a activității AJF-ului , amplasamentul este destul de convenabil și, probabil, vom încerca să prelungim perioada de închiriere și să facem investiții în ceea ce privește confortul. Adică, termoizolatie, mobilier, etc.

– Numele lui Răzvan Burleanu, a fost deseori rostit în acest 2016 când a venit vorba despre AJF Arad și Adrian Lucaci. Relația ta cu președintele FRF a adus deja destule beneficii pentru fotbalul arădean, ce mai urmează?

– Președintele FRF are o viziune modernă asupra dezvoltării fotbalului materializată printr-un plan strategic, fiind foarte receptiv la idei îndrăznețe. Pentru 2017 o prioritate în ceea ce ne privește va fi transpunerea în practică a două proiecte europene izvorâte din protocolul de colaborare semnat în vara anului 2016 între Universitatea Aurel Vlaicu din Arad și Federația Română de Fotbal și derularea lor prin implicarea AJF Arad.

– Ce ecouri a avut acțiunea de împărțire a echipamentelor pentru fiecare club afiliat la AJF? Vorbim despre o sumă (aproximativ 150 de mii de lei) destul de mare alocată pentru fotbalul județean.

– Proiectul prin care cluburile au primit echipamente și mingi este unic în țară și a fost depus în sesiunea de proiecte din toamna 2016 la Centrul Cultural Județean Arad. Finalizarea a venit p e 9 decembrie printr-o acțiune de succes, desfășurată în sala de ședințe a Consiliului Județean Arad. Aici, pe lângă reprezentanții cluburilor afiliate au participat vicepreședintele CJA Arad, domnul Sergiu Bîlcea și un număr semnificativ de primari care susțin activitatea fotbalistică în diferite localități ale județului Arad. Acțiunea a fost o reușită din toate punctele de vedere și sper ca în viitorul apropiat să „recidivăm”, prin scrierea și depunerea de proiecte menite să vină în sprijinul susținerii activității fotbalistice la nivel județean.

– Ai vorbit deja despre două proiecte noi pentru anul ce începe mâine, poți să datailezi puțin?

– Anul 2017 va însemna realizarea mai multor obiective pentru AJF Arad ce ar putea aduce puncte importante la capitolul reputație. Vor fi două proiecte unice în fotbalul  românesc. În primul rând, va fi cel realizat împreună cu Universitatea Aurel Vlaicu din Arad ce vizează formarea de specialisti în fotbal: manageri sportivi, administrator de baze sportive sau organizatori de competiții. Probabil, acest curs se va bucura  de o largă participare deoarece în perioada imediat următoare cluburile de fotbal afiliate la FRF vor fi obligate prin manualul de licențiere să aibă în organigrame persoane acreditate pe posturile respective. Prin cel de-al doilea proiect, cautăm soluții pentru optimizarea  procesului de antrenament la copii, care vor învăța jocul de fotbal prin eficientizarea factorilor motivaționali și afectivi. Va exista o cercetare și o interpretare a datelor din punct de vedere psihologic, care să stabilească anumite trăsături, specificități ale școlii de fotbal românești. Un alt obiectiv pentru anul 2017 ar fi scrierea de proiecte prin care cluburile să fie susținute financiar. Unul dintre ele e pentru accesarea fondurilor pentru plata arbitrilor la jocurile oficiale, cluburile urmând a avea obligativitatea în contrapartidă să investească în construcția și modernizarea bazelor sportive precum și dezvoltarea mișcării la nivelul copiilor și juniorilor. În fine, ar mai fi obținerea unui teren cu suprafață sintetică în municipiul Arad, care să fie dat în folosință gratuită AJF-ului pe o perioadă de minim 10 ani este un alt deziderat pentru anul ce urmează. În acest sens, am făcut demersuri către Primăria Arad precum și către FRF exprimându-ne dorința de a fi cuprinși în prima fază proiectului pe care Federația dorește să-l desfășoare la nivel national, în colaborare cu autoritățile locale. Și vorbim de terenuri sintetice în fiecare reședință de județ în țară, doar că noi, Aradul, dorim să fim printre primele orașe ce vor avea o astfel de suprafață.

– Colaborarea ta cu președintele Comisiei de Arbitri pare din ce în ce mai bună. O să te întrebăm ce are Răzvan Cadar în plus față de precedesorul său?

– Colaborarea noastră a fost de la bun început excelentă. Într-o relație de orice fel dintre oameni contează enorm caracterul, onestitatea, comunicarea și, din această perspectivă, nu am avut nici un fel de probleme. Discutăm destul de mult, ne punem repede de acord pentru că avem foarte multe idei comune. Până la urmă, cred că ne înțelegem foarte bine deoarece amândoi ne dorim cu enorm să dezvoltăm mișcarea fotbalistică la nivelul județului Arad.  Având în vedere preocuparea pe care o are Comisia Județeană a Arbitrilor în formarea și promovarea de cavaleri ai fluierului, cred cu tărie că în scurt timp calitatea arbitrajelor va crește. În plus, Aradul va beneficia de un număr crescut de arbitri la nivelul ligilor superioare.

– Vorbind aplicat despre campionatele județene, cel puțin în Liga a 4-a le-ați impus echipelor să filmeze meciurile de pe teren propriu. După o jumătate de an, consideri că a fost o decizie înțeleaptă, v-a ajutat ea într-un fel? Din câte ne-am dat seama și noi de pe margine calitatea imaginilor video nu poate fi foarte bună.

– Din punctul meu de vedere filmarea jocurilor aduce numai beneficii. În vara anului 2016 am achiziționat camere video ce au o calitate a filmării foarte bună. Din păcate, nu toate stadioanele oferă condiții optime pentru filmarea jocurilor și, probabil, că nici persoanele care utilizează camerele nu sunt familiarizate cu filmarea unor meciuri de fotbal. În orice caz, înregistrările ne ajută foarte mult în ceea ce privește măsurile de ordine, siguranță și organizare a jocului asigurate de echipa gazdă, eventualele incidente sau greșelile de arbitraj. Mai mult, începând cu returul acestui campionat toate jocurile vor putea fi vizionate pe un canal de youtube ce va putea fi accesat odată cu lansarea noului site al AJF Arad. Probabil că în viitorul nu prea îndepărtat vom începe să filmăm și jocuri de la nivelul campionatelor de juniori A1 și al Ligilor 5 și 6. Așadar, toate jocurile vor putea fi urmărite de către oricine, antrenorii echipelor vor putea face analiza jocului pe baza acestor filmări, conducătorii cluburilor vor putea vedea dacă modul  de organizare al jocului a fost corespunzător. În  fine, și comisiile AJF vor avea și o altă perspectivă a evenimentelor derulate la meciuri nu doar aceea care este relatată în rapoartele oficiale ale arbitrilor și observatorilor  și, până la urmă, nu facem altceva decât să popularizăm fotbalul la nivelul județului Arad și la nivel național. La urma urmei, transparența cred că va conduce la o mai mare eficiență, o mai bună organizare organizare și – implicit – la o calitate mai ridicată a fotbalului în curtea noastră.

– Mai știm că au fost destule discuții pe marginea celor doi fotbaliști Under 21 pe care fiecare prim divizionară județeană trebuie să-i utilizeze meci de meci.

– Discuții în ceea ce privește folosirea de jucători tineri, sub o anumită vârstă, au existat și vor exista și la nivelul ligilor superioare. Din punctul meu de vedere, promovarea jucătorilor tineri este obligatorie mai ales la nivelul fotbalului județean. Conducătorii cluburilor trebuie să înțeleagă că la nivelul nostru această măsură nu are ca scop neapărat promovarea respectivilor jucători către fotbalul de performanță, ci creșterea numărului de practicanți și participanti în fenomenul fotbalistic. Gândiți-vă că promovarea unui jucător la echipa de seniori a clubului la o vârstă fragedă înseamnă un model și o mândrie pentru colegii acestuia sau pentru copiii mai mici din comunitatea respective,  precum și posibilitatea ca mulți dintre ei chiar dacă nu vor ajunge să evolueze la un nivel mai înalt să-și dorească să joace sau să rămână  ancorați în fenomenul fotbalistic. Iar  familiile, rudele, prietenii lor dezvoltă, zic eu, o pasiune pentru ceea ce noi numim sportul-rege.

– Cel puțin două grupări județene au bugete cu cu cinci zerouri în euro. Ce spune acest lucru despre fotbalul arădean?

– Aradul este printre cele mai puternice județe din țară în ceea ce privește potența economică. Există destule orașe sau comune care au capacitatea financiară de a susține competiții sportive la un nivel superior campionatelor județene și acolo unde vor exista dorință, investiții, răbdare  și pricepere, fotbalul va crește.

– În final, nu putem decât să-ți urăm multă, multă sănătate, putere de muncă și un an 2017 așa cum ți-l dorești tu din toate punctele de vedere.

– Mulțumesc asemenea dumneavoastră și tuturor cititorilor Sportarad. Bineînțeles, gândurile mele cele mai sincere merg la afiliații AJF, care au avut încredere în actuala echipă de conducere, cu promisiunea că vom face totul să nu le înșelăm așteptările.









Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button