UTA Arad

„Roș-albii” – la expoziția dedicată legendarului Ferenc Puskas, coleg la naționala Ungariei cu ex. utistul Lorant





Clubul UTA a onorat evenimentul dedicat unuia din cei mai mari fotbaliști ai lumii din toate timpurile: ”Puskas Ferenc 10”, expoziția itinerantă organizată de Institutul Puskas din Felcsut (Ungaria), a fost, vreme de două săptămâni, la Arad.

Palmaresul lui Ferenc Puskas e absolut fabulos. Cât a jucat în Ungaria, a câștigat campionatul de cinci ori cu Honved Budapesta (între 1950 și 1955). A trecut la Real Madrid, în tricoul căreia a fost campion tot de cinci ori (din 1960 și până în 1965, consecutiv!), iar de trei ori a ridicat Cupa Campionilor Europeni deasupra capului (1959, 1960 și 1965). Plus Cupa Intercontinentală, în ’60. Cu echipa națională a Ungariei a câștigat Cupa Balcanică (1947), Jocurile Olimpice (Helsinki, 1952, s-a duelat și cu România), Cupa Europei Centrale (1953). În 1954 (Elveția) a fost vicecampion mondial. Printre numeroasele distincții individuale se numără Balonul de Aur (1960) sau Gheata de Aur (în 1948, a înscris 50 de goluri, cu unul mai mult decât utistul Ludovic Bonyhadi).

„Când te afli în apropierea clasicilor, cuvintele sunt exclusiv de admirație și respect! Le mulțumim organizatorilor pentru că ne-au oferit posibilitatea să ne aducem aminte că valoarea dublată de modestie este singura rețetă corectă”, a punctat Codru Grădinariu, directorul general al UTA-ei. „Citindu-i cifrele și văzând câte a câștigat ca fotbalist și antrenor, e clar că vorbim despre o legendă. Mă bucur că am văzut aceste amintiri”, a spus și Cristi Todea „secundul” primei echipe. „E un privilegiu să pot admira o parte din istoria fotbalului”, a mărturist Vasile Sin, antrenor cu portarii la Centrul de Copii și Juniori.

Trofee, medalii, tricouri, fanioane, fotografii, mingi, ghete, ziare vechi, programe ale unor mari meciuri, acte originale și multe alte mărturii reconstituie povestea unui fotbalist imens. Iar legătura cu Aradul devine și mai frumoasă, pentru că unul din componenții primei echipe strălucitoare a ITA-ei are colțul lui! Gyula Lorant, apărătorul adus de Francisc Neuman la Arad în 1946, campion cu roș-albii, a împărțit marile bucurii cu Ferenc Puskas. Lorant a fost parte a generației Ungariei din anii ’50, „Echipa de Aur”, cum i s-a spus, care a dominat și a uimit lumea fotbalului. După o carieră în iarbă ce a inclus echipele CA Oradea, Vasas și Honved, a devenit antrenor. Printre borne – Honved, Debrecen, Kaiserslautern, FC Koln, PAOK Salonic, Eintracht Frankfurt, Bayern Munchen și Schalke. Lorant s-a stins din viață pe 31 mai 1981, în timpul meciului pe careechipa sa, PAOK Salonic, îl juca în compania celor de la Olympiakos Pireu. Infarct. Avea 58 de ani.

Și încă o surpriză printre obiectele expuse: un fanion al vechii echipe Clubul Atletic Arad (Aradi Athletikai Club), prima grupare înființată în orașul nostru!

Foto-text: uta-arad.ro









Un comentariu

  1. Faceti-va un bine, stimati reprezentanti ai unui club serios si ascundeti individul din centrul imaginii, eventual in padure, in loc sa va asociati imaginea cu el. Un penibil, cu limbaj de „ciocoii vechi si noi”, el fiind evident stapanul sclavilor de pe plantatie! De fapt nici animalele salbatice din padure nu l-ar suporta (sau „inghiti”, dupa caz).

    0
    0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button