Fotbal judetean

Arbitrajul arădean trage linia la finele stagiunii 2016-2017: „Calitatea prestațiilor a crescut, filmarea meciurilor ne ajută mult în identificarea și corectarea greșelilor”





Duminică, odată cu ultima rundă din Seria A a Ligii a 5-a, cortina a coborît peste stagiunea fotbalistică județeană 2016-2017. În sala de conferințe a Hotelului President, membrii Comisiei Județene de Arbitri, asistați de președintele AJF, Adi Lucaci și secretarul general, Vasile Rad, au făcut un bilanț al activității, cu bune și rele, plusuri și minusuri, concluzia fiind una pozitivă.

Subliniind faptul că CJA-ul este al doilea organism ca importanță, după Comisia de Competiții, dar cea mai stufoasă complexă, având în vedere că e vorba despre oameni, profesioniști obligați să se specializeze și să antreneze în continuu, Adrian Lucaci a dat cuvântul specialiștilor: „De obicei, când arbitrajele sunt bune, corecte, o Asociație Județeană de Fotbal nu are probleme cu cluburile afiliate. Din punctul meu de vedere, sezonul 2016-2017 a fost unul reușit din punct de vedere al arbitrajelor, dar cei mai în măsură să spună ce și-au propus și ce au realizat sunt membrii comisiei, prezenți în fața dumneavoastră”.

Cadar: „Chiar dacă am avut probleme de efectiv, arbitrii care au greșit au plătit de fiecare dată”

Răzvan Cadar încheie un sezon plin la conducerea arbitrajului arădean. Precedentul a fost împărțit cu Claudiu Tripa, dar acesta a fost dirijat în totalitate de el și echipa ceilalți membrii ai CJA. „În general, suntem mulțumiți de calitatea arbitrajelor. Cel puțin la nivelul Ligii a 4-a, acolo unde avem de-a face cu echipe puternice, cu bugete importante , nu au fost probleme deosebite. Din păcate, ne-am confruntat cu o problemă de efectiv și asta pentru că Sebastian Tomuța și Thomas Junger au cerut detașarea la Timiș, respectiv Satu Mare, iar Roland Opitz, Daniel Bondar și Daniel Burcă au abandonat, din motive personale, activitatea. În plus, l-am avut și, din păcate, încă îl mai avem indisponibil pe Dorinel Herțeg. Ne-am luat inima în dinți și i-am promovat  pe Bolcaș și Codoban, doi asistenți cu experiența Ligii a 4-a printre <<centrali>>, iar una peste alta nu s-a descurcat deloc rău. Uneori, am avut probleme de efectiv, dar asta nu ne-a împieidicat să-i sancționăm pe cei care au greșit. Cei care au comis erori au plătit de fiecare dată, au fost reținuți de la delegări. Chiar dacă numele arbitrilor sanționați nu au fost făcute publice, să știți că nu am închis ochii la greșelile de arbitraj. Am onorat mereu meciurile de juniori Elite, deși uneori ne-a fost puțin dificil, căci partidele erau programate sâmbăta. Dar, ne-am descurcat. Relațiile cu responsabilul zonal pe arbitraj, domnul Nicolae Grigorescu sau cu Comisia Centrală a Arbitrilor sunt bune, iar organizarea, după mulți ani, a testărilor arbitrilor de perspectivă din șapte județe, ne-a demonstrat că suntem un punct important pe harta arbitrajului românesc. Sigur, ne ajută mult și Ovidiu Hațegan, cel mai bun arbitru român al momentului, cu care avem o colaborare excelentă. De fiecare dată, când are timp, vine alături de noi cu sfaturi și chiar se implică în instruirea arbitrilor din județul nostru, așa cum s-a întâmplat în această primăvară. Continuăm să avem o colaborare bună cu județele vecine, Timiș, Bekes și Bihor. Am schimbat mereu brigăzi între noi, poate mai puțin cu cei din Bihor, care au avut mici probleme interne în ultimul timp acolo. În fine, suntem implicați în mai multe proiecte. La Centrul Municipal de Cultură Arad am câștigat proiectul pe echipamente și alte lucruri, iar la Centrul Cultural Județean cel ce privește baremurile arbitrilor. În această vară, urmează să facem un stagiu de pregătire de trei zile cu toți arbitrii noștri. Avem ca variante o bază modernă din Ungaria, dar și Băile Felix sau Băile Herculane. Perioada este 11-13 august”, a punctat președintele arbitrilor arădeni.

Buda: „Mici probleme doar la Liga 6-a, unii arbitri învață ușor, dar uită la fel de repede”

Leontin Buda, care a împinit 49 de ani chiar în ziua bilanțului de azi, e responsabil cu delegările și monitorizarea atentă a „fluierașilor” în eșaloanele inferioare. „Lotul din ligile 5, 6, plus copii și juniori numără 85 de arbitri, care s-au mai adăugat pe parcursul campionatului alți 14, absolvenți ai cursului anual. Aceștia sunt delegați în functie de zona geografică, de importanța unui meci sau altul, valoarea lor fiind oglindită în rezultatele de la teste și prestările de la meciuri. Sunt mulți copii, de 15, 16 ani, care au arbitrat inclusiv la Liga 6-a și au mai avut mici probleme. Unii dintre ei învață ușor, dar uită la fel de repede și, poate, nu meritau să fie delegați la seniori, ci doar la copii și juniori până își făceau mâna și căpătau ceva experiență. Ne-am preocupat ca la debutul lor în competițiile de seniori, arbitrii să fie însoțiți de colegi cu experiență. Vă dau un singur nume acum, este vorba despre Flavius Neagu, de numai 16 ani, căruia noi îi prevestim un mare viitor dacă merge pe linia începută. Dar, mai sunt și alții...”, a menționat Buda.

Alexa: „Arbitrii de Liga 4-a s-au adaptat rapid la testarea Yo-Yo și ARIET, se pregătesc cei din Ligile 5 și 6”

Vicepreședintele CJA e responsabil în special cu partea tehnică. Marius Alexa e principalul inițiator al ședințelor de pregătire comună, reușind două de acest fel în stagiunea trecută, pe arena din Subcetate. „Din ediția de campionat 2016-2017, arbitrii noștrii de Liga 4-a au trebuit să treacă de testarea Yo-Yo și ARIET și pot spune că s-au adaptat foarte bine. Au fost conștienți că e nevoie de o altă pregătire, se testează în special rezistența în sistem de viteză a arbitrilor de centru și exerciţii intermitente de mare intensitate, pentru perioade prelungite de timp în cazul asistenților. Se pregătesc arbitrii din Ligile 5 și 6 pentru această modalitate de testare. Nu degeaba cinci dintre cei arbitri care fac parte din programul tinere speranțe au luat recent testele fizice, plus cele teoretice. Lucian Berariu și Radu Paul chiar cu nota 9. Au fost trei note de 9 la evaluarea teoretică, iar două au revenit arădenilor noștri. Sorin Saladea, Sergiu Cîrmaci și Andrei Pantea sunt ceilalți trei arbitri care au șanse să ocupe un loc în acest program național după testările de la Arad. Noi spunem că vor fi cel puțin doi, poate trei, în timp ce în sezonul ce s-a încheiat l-am avut pe Tudor Jurcă. Chiar în aceste zile așteptăm evaluarea finală în cazul său, sperăm să poată conducă și meciuri de Liga 3-a de la anul”, a explicat Alexa.

Tiulea: „Un observator de arbitri e antrenor, analist și profesor”

Corneliu Tiulea conduce corpul obsevatorilor responsabil cu notarea cavalerilor fluierului. „Un observator de arbitri este pentru brigada oficială antrenor înaintea unui meci, analist în timpul meciului și un profesor la finalul acestuia, când trebuie corectate imediat eventualele erori de pe parcursul celor 90 de minute. Cert este că filmarea meciurilor, implementată din acest sezon, ne ajută mult în identificarea și corectarea greșelilor. O fac și colegii mei din comisie, dar și noi ca observatori. Chiar vreau să menționez că am întâlnit patru situații în care, după vizionarea înregistrărilor, s-a descoperit că observatorii împreună cu arbitri. Au plătit și ei cu reținerea de la delegări. E foarte important pentru un observator de arbitri să știe foarte bine legile jocului, dar și să ocupe o poziție în tribună din care să analizeze cât mai bine prestația arbitrilor. Observatorii de arbitri sunt invitați și la ședințele periodice pentru a urmări probele video și pentru analizarea meciurilor. Corpul de observatori de arbitri numără 18 persoane. Din sezonul următor se vor face două grupe , una de 10-12 pentru Liga a 4-a și 6-8 pentru Ligile 5 și 6. În acest sens, se va organiza un concurs pentru ocuparea de locuri ca observator de arbitri, deoarece unii se vor retrage datorită limitei de vârstă. Bineînțeles, avem o colaborare strânsă și cu corpul observatorilor de joc, de care se ocupă direct Vasile Rad”, a explicat Tiulea.

Vanci: „Nu am planuri de viitor…”

Cel mai scurt și la obiect a fost juristul Valentin Vanci. „Nu am ce vă spune prea multe, în orice caz nu am planuri de viitor la această Comisie, în sensul că sunt singurul ce nu-mi pot propune un target. La mine ajung cei care urmează a fi sanționați, iar bilanțul pentru sezonul recent încheiat îl prezint sub formă unui slide”:

În fine, Romulus Tănăsescu e responsabil cu partea de media marketing. Acesta e preocupat în special de actualizarea paginii de internet a Comisiei (cja-arad.ro), dar și a paginii de facebook a CJA cu poze sau informații, de popularizarea unor evenimente deosebite din familia arbitrilor şi observatorilor de arbitri, informaţii privind noutăţi apărute în ROAF sau Legile Jocului, anunţuri şi ştiri proaspete privind activitatea CJA Arad, dar și personalizarea echipamentelor de prezentare sau de meciuri ale arbitrilor arădeni. „Împreună cu colegii mei, vom încerca să facem o campanie și mai efcientă de atragere a tinerilor către arbitraj. Lipsa de cadre e una dintre problemele cele mai spinoase cu care ne confruntăm, sau chiar abandonul unora pe parcursul cursurilor. Avem deja parteneriate în acest sens cu Universitatea Aurel Vlaicu, dar și cu Inspectoratul Școlar Județean, o să facem eforturi și mai mari să găsim talente în ale arbitrajelor printre tineri”, a punctat Tănăsescu.

Hațegan, I. Kovacs și Colțescu, ceilalți arbitri aflați în cărți pentru a conduce derby-ul Crișul – Lipova

Cu ocazia bilanțului de final de sezon, Răzvan Cadar a comentat și decizia CJA de a da derby-ul campionatului pe mâna unui „central” din alt județ. „Fiind vorba despre un meci cu miză foarte mare, am dorit să nu ne expunem inutil arbitrii, în sensul în care, dacă existau greșeli, acesta să fie apoi recuzat de una dintre combatante. Așa am luat legătura cu conducerea CCA și, aflând că mai există exemple în țară, am decis să chemăm un arbitru de talie din alt județ. Bineînțeles, după ce ne-am asigurat că Ovidiu Hațegan nu putea să oficieze la acest meci, fiindcă a arbitrat Steaua – Dinamo în acel weekend. Pe listă mai erau Istvan Kovacs și Sebastian Colțescu, dar și aceștia au avut delegări la prima ligă la acea dată. Singurul arbitru disponibil din zonă era Horațiu Feșnic, care – totuși – arbitrase, joi, Craiova – Voluntari în Cupa României și care și-a dat acceptul să vină de la Cluj, împreună cu asistentul Cerei, în preziua derby-ului. Eu zic că ambii, împreună cu arădeanul Casian Bălă, s-au achitat bine de sarcini și am luat decizia cea mai bună în acel moment. Mai ales că baremul a rămas unul obișnuit, de Liga 4-a, iar meciul a fost condus – totuși – de un arbitru FIFA”, a explicat șeful Comisiei Județene de Arbitri Arad.









Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button