Sporturi de contact

Bustul lui Mihai Botez tronează în Parcul Pădurice, iar sala de sport a UAV i-a luat numele parintelui artelor marțiale românești





Mihai Botez a pus o vorbă bună acolo unde trebuia pentru ca dimineața de octombrie dedicată de discipolii săi pe pământ să fie scăldată în raze de soare. Urmașul său pe linie de Ju Jitsu, Shihan Pavel Milovan (9 DAN), s-a întrecut pe sine cu ocazia manifestărilor dedicate marelui maestru plecat dintre noi în urmă cu aproape 6 ani. La dezvelirea bustului de 2,15 tone din Parcul Pădurice, din vecinătatea casei lui Misa Baci pe linie de sport, dar și a plachetei de la Sala de Sport a Universității Aurel Vlaicu Arad din Micalaca, părintele Clubului Sportiv Seishi Budo a avut inivitați de marcă din toate domeniile. Lângă el au stat tot timpul maeștrii Alexey Kunin (10 DAN) și Yury Smirnov (9 DAN), dar și descendenți ai lui Botez pe linie Ju Jitsu, judo și karate.

Legătura dintre sport și autorități a făcut-o Dorel Căprar, fost elev al lui Mihai Botez, acum deputat de Arad și vicepreședinte al Federației Române de Judo, care – printre altele – și-a reamintit de ultimele clipe ale marelui maestru. „Am stat alături de Pavel (n.a. Milovan) la capătâiul lui Misa Baci în ultimele ore de viață, când a primit de la marele maestru japonez, Soke Kozo Kuniba, 9 DAN în timpul vieții sale. Am văzut în ochii săi împlinirea, o satisfacție imensă a faptului că meritele i-au fost recunoscute și în patria artelor marțiale. Mihai Botez trăiește prin fiecare dintre noi, cei care l-am cunoscut și am învățat câte ceva de la el. Implicarea totală a lui Pavel Milovan demonstrează încă odată, dacă mai era nevoie, ceea ce a însemnat Misa Baci pentru el, școala sa de Ju Jitsu, dar și orașul nostru. Vreau să-i mulțumesc pentru asta în numele tuturor”, a spus Căprar.

La manifestări au mai luat parte Florentina Horgea, prefectul județului Arad, Ramona Lile, rectorul Universității Aurel Vlaicu Arad, în timp ce viceprimarul Călin Bibarț a ajuns doar pe finalul ceremoniei de dezvelire a bustului lui Mihai Botez, când Milovan îi înmânase „locțiitorului” Ovidiu Moșneag titlul de proprietate a sculpturii realizate de Dumitru Paina. Au mai fost prezenți și câțiva politicieni ai PSD, dar și șefi ai instituțiilor publice arădene.

Diplome de merit a primit aproape toată lumea, dar punctul culminant al zilei l-a reprezentat ceremonia prin care Shihan Pavel Milovan a fost gradat de americanul Alexey Kunin, devenind Hanshi. Totodată, arădeanul este de azi și directorul pe Europa a  AJJIF Global, organizația cu cea mai largă reprezentare în lume, cu școli de Ju-Jitsu în peste peste 100 de țări. Milovan a mai primit și un scroll cu istoria Ju-Jitsu pentru școala sa, Seishi Budo.

Marele absent al manifestărilor de la Arad a fost Florentin Marinescu, președintele Federației Române de Arte Marțiale, care – însă – a suferit recent un atac de cord și e spitalizat la București. I-a ținut locul profesorul Ștefan Mureșan, care a împărțit diplome de recunoștință din partea Federației Române de Arte Marțiale.

Cu un material și mai amplu, dar și alte poze vom reveni în curând.









Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button