Sporturi de contact

„Îndatorirea morală profundă” față de Mihai Botez a îmbrăcat forma bustului din Parcul Pădurice: „Mi s-a eliberat inima”





Memoria lui Mihai Botez a fost cinstită la preț de mare artă weekendul precedent la Arad. Seminarul de Ju Jitsu & Kobudo, ce s-a întins pe durata a trei zile, a avut ca puncte culminante dezvelirea bustului părintelui judo-ului românesc din parcul Casei de Cultură a Sindicatelor, dar și cu dezvelirea plăcii comemorative de la Sala de Sport a Universității Aurel Vlaicu, care poartă de acum numele lui Misa Baci.

Urmașul lui Mihai Botez pe linie marțială a făcut tot ce i-a stat în putință pentru ca evenimentul să fie unul pe măsura personalității grandioase a mentorului său și a atâtor copii și tineri practicanți ai artelor marțiale și judoului. La rândul său, Pavel Milovan (9 DAN) a trecut de la titlul de „Shihan” la cel de „Hanshi”, dar – totodată – a fost numit de Sensei Alexey Kunin și președinte al AJJIF Global pe Europa.

Aproape de finalul seminarului, Pavel Milovan a tras concluziile weekendului comemorativ, la care au participat maeștri, sportivi, cadre didactice și militare, autorități locale și politicieni. Iată ce a avut de spus părintele Clubului Sportiv Seishi Budo despre:

…dezvelirea bustului lui Mihai Botez:  „Mă simt foarte liniștit, atât eu cât și scumpa mea soție, care m-a susținut enorm de mult. Până la dezvelirea bustului am avut emoții pe care nu le pot exprima în cuvinte. După ce am văzut dezvelit bustul, și s-a încheiat ceremonialul, am simțit că mi s-a eliberat inima. Astăzi mă simt împlinit și liber de o îndatorire morală profundă. Ca o cireașă pe tort a venit placa comemorativă de la Sala de Sport a UAV. Acest eveniment a fost unicat în România, atrag atenția pentru alte județe care au mari maeștri plecați dintre noi, să le păstreze într-un fel vie amintirea. Eu am făcut un bust pentru că a fost dorința oamenilor care nu au legătură cu artele marțiale, dar l-au iubit pe Mihai Botez. M-au susținut foarte mult și elevii mei. Doar în Asia e obiceiul ca după ce îți moare mentorul să îi faci un bust în amintire. Am realizat acest bust cu ajutorul unor oameni care nu au legătură cu artele marțiale, au venit și ne-au ajutat cu bani, nu mă așteptam și le mulțumesc din inimă. Mihai Botez ar fi avut emoții dacă era în viață, ar fi avut suspine în inimă de fericire. Acolo Sus, în Cer, el e posibil să ne vadă implicarea și la această oră cred că are și el o împlinire pentru faptul că am scos-o la capăt”

…școala de Ju Jitsu pe care a înființat-o în memoria lui Mihai Botez „Școala Kaizen am finalizat-o cu succes prin rezervarea numelui la Osim.  Sunt foarte bucuros, școala prosperă, nu rămâne în loc. În fiecare an îmi vin elevi, alții pleacă pentru că au învățat exact atât cât au avut nevoie să învețe. Noi predăm un mod de viață, nu facem performanță, sportivii își creează propria performanță”.

…titlu de Hanshi dobândit duminică:  „Hanshi este un nivel extrem de mare, e o recunoaștere mondială ce se datorează anilor munciți împreună cu soke Mihai Botez cât a fost în viață. M-a educat, mi-a arătat cum să îi calc pe urme, dar și după plecarea sa dintre noi am continuat să învăț ca și cum ar fi fost alături de mine și fizic. Am rămas același om, doar am văzut că lumea se schimbă și am zis: <<Da, nu poți tu Pavele să oprești lumea, ai grijă să nu te schimbi tu și să mergi înainte!>>. Odată cu vârstă îmi voi schimba principiile, în sensul de a deveni mai prospere, în așa fel încât să-mi ajut și mai mult elevii. Am devenit și președintele pe Europa al Federației AJIF Global. Multe țări au aderat la această Federație, iar pentru mine este o onoare acest lucru și acest titlu”.

…despre cei care i-au fost alături: „Mulțumirile speciale sunt îndreptate în permanență doamnei rector a Universității Aurel Vlaicu Arad, Ramona Lile, oficialităților din conducerea Consiliului Județean Arad, tuturor personalităților care au fost alături de noi și pentru toți cei care nu l-au uitat pe Mihai Botez, indiferent de sportul pe care îl practică. Le aduc mulțumiri tuturor, cu o mențiune specială Dorel Căprar, dar și cei doi maeștri de talie mondială, Alexey Kunin și Yury Smirnov”.

Într-adevăr, seminarul și evenimentele de duminică au beneficiat de expertiza personalităților lui Alexey Kunin (10 DAN) și Yury Smirnov (9 DAN).

„Am fost impresionat de primirea călduroasă avută aici la Arad, sunt foarte recunoscător domnului Milovan pentru invitația la acest eveniment. Dezvelirea bustului m-a impresionat în mod special, mai ales că în întreaga lume există o problemă. Peste tot monumentele sunt distruse, dar uite că la Arad ele sunt înălțate. Acest eveniment nu a avut legătură doar cu un anumit oraș sau o anumită țară, ci a fost un eveniment internațional. Am observat că poporul ce-și ține minte trecutul are un viitor foarte mare, iar ca și exemplu viu sunt copii de pe tatami. Ei sunt rezultatul evenimentului de azi și mai ales a moștenirii lăsate de Mihai Botez”, ne-a declarat rusul Yury Smirnov.

Prezent pentru a cincea oară la Arad, Alexey Kunin a dezvoltat o relație specială cu Pavel Milovan, pe care îl numește de acum prietenul său, dar și colaborator ca și director pe Europa a AJJIF Global, organizația cu cea mai largă reprezentare în lume, cu școli de Ju-Jitsu în peste peste 100 de țări. „În fiecare an în care am venit, a fost altceva. De această dată, am fost cu adevărat impresionat. A fost, parcă, un alt nivel, cu mai mulți sportivi, o atitudine mult mai pozitivă. Am fost stimulat să predau cât mai mult datorită pozitivismului pe care l-am primit de la participanți. Am avut mulți invitați din alte țări, lucru care a făcut ca acest eveniment să devină unul internațional, cu încărcătură istorică. Nu am discutat la seminar doar despre arte marțiale, am vorbit și despre practicile orientale de vindecare, un lucru nou. S-a discutat despre antrenament, despre trup, despre cum să te aperi, dar am vorbit și despre vindecarea rănilor. Dezvelirea bustului este un moment special și istoric. Nu s-a mai întâmplat până acum ca un profesor de arte marțiale să dea numele unei săli de sport aparținând unei Universități, sau să aibă o statuie. De obicei, acestea primesc nume după politicieni sau eroi de război, dar uite că acest profesor de Ju Jitsu a făcut atâtea pentru România și Arad, încât i s-au recunoscut meritele. Au venit foarte mulți oameni, multe personalități, din Guvern, primari, politicieni, oameni din armată, până la urmă prezența lor certifică importanța lui Mihai Botez în disciplinarea prin sport și cultură a oamenilor cu care a intrat în contact direct sau indirect prin Pavel Milovan. Acest om merită toată recunoștiința maestrului său din Ceruri, dar și a noastră, a celor de la AJJIF Global. Titlul de Hanshi și cel de director pe Europa al AJJIF, dar mai ales pergamentul cu istoria Ju Jitsu, vin să-i recunoască meritele și valoarea ca sportiv și ca om lui Pavel Milovan. Dar, dincolo de onoare, există o mare responsabilitate în deținerea acestui pergament pe care foarte puțini maeștri și școlile lor îl dețin în toată lumea”, a spus Kunin, americanul de origine rusă de la conducerea AJJIF Global.

Într-un weekend în care fotbalul a încercat să-și ceară din nou drepturile prin meciurile naționalei sau cel al UTA-ei, Mihai Botez a privit blajin din Cer spre familia lui de acasă. De la Sindicate, de pe tatami, din inima ce bate necontenit pentru ea. Nu e mare, dar e instruită să trăiască și să practice sportul după valorile morale pe care el, Misa Baci, le-a lăsat moștenire. Începutul însorit de octombrie a fost în primul rând despre el, sportivul total. Campion național la gimnastică, primul antrenor emerit de judo din România, cel mai bătrân campion mondial de judo din lume, „Maestrul care a urcat muntele” și mai ales tată spritual și didactic pentru sute de practicanți ai artelor marțiale din România. A plecat de aproape 6 ani dintre noi, dar trăiește.

Un amplu fotoreportaj de la evenimentele comemorative dedicate lui Mihai Botez puteți vedea apăsând AICI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button