zTOP ARTICOLE

Andone vorbește aplicat despre renașterea sportului-rege: „Să revenim la ceea ce știam noi să facem bine, să le lăsăm copiilor plăcerea de a juca fotbal”





În vizita sa electorală la Arad, Ionuț Lupescu a fost însoțit de doi mari fundași ai României din zona de Vest. Cristi Chivu a plecat de la Reșița, iar Ioan Andone e hunedorean și a scris istorie în tricoul Corvinului.

Ambele echipe, ca și UTA, de altfel, trec prin momente grele. „Dispariția echipelor de tradiție e tragedia fotbalului românesc. Au dispărut sau se zbat în ligile inferioare echipe ca UTA, Baia Mare, Satu Mare, Oradea, Bistrița, U. Cluj. Se pare că este o problemă a noastră, a românilor, adică dăm în oamenii și cluburile care au făcut ceva în fotbalul ăsta. Corvinul e în Liga 4-a, cum putem vorbi de fotbal la acest nivel? Stadionul e o paragină, nu mai există. Generația mea a jucat pentru prima oară în istoria clubului în cupele europene, iar acum? Chiar dacă am plecat din anul 1983 din Hunedoara, mă întorc destul de des cu plăcere acasă, sunt de aici, mă simt ardelean și mă doare să văd cât de rău a ajuns Corvinul și alte grupări de tradiție din această țară. Păi în seria a treia a Diviziei B se juca fotbal de foarte mare calitate. Cred că 50-60% dintre jucătorii din Divizia A proveneau de la echipe din această serie, din nord-vest. Astăzi, câți jucători de la Liga 2-a confirmă cu adevărat în Liga 1?”, a punctat Ioan Andone, care a dat și sugestii pertinente în direcția renașterii sportului-rege.

„Într-adevăr, sunt multe lipsuri și multe dintre ele se rezumă la legislație până a urmă. Numai azi, aici în județul Arad, cei trei primari ne-au spus clar: <<Vrem să dăm bani la fotbal, dar să avem legislația necesară, pentru a nu avea probleme cu Curtea de Conturi și alte corpuri de control>>. Iar apoi trebuie revenit la ceea ce făceam noi românii mai bine. Driblam, aveam calitate tehnică, aceasta a cam dispărut între timp. Păi copiii învață încă de la 8 ani sisteme de joc și să redubleze, când ei ar trebui lăsați să dribleze. Unui copil trebuie să-i lași bucuria de a juca fotbal până la o anumită vârstă. Nu putem fi ca italenii, să jucăm pe tactică, ci trebuie să căutăm să fim noi, să ținem cu dinții de această plăcere de a juca. După părerea mea, sunt trei echipe în tot fotbalul românesc, cele de pe primele trei locuri în Liga 1. Restul toate o apă și un pământ. Păi cum se poate ca echipe care schimbă 18-19 jucători într-o vară să ajungă pe primul loc în Liga 1? Acum câțiva ani, CFR Cluj nu intra în primele 6, darmite să conducă clasamentul Ligii 1. Asta înseamnă că avem un campionat slab și trebuie să facem ceva pentru a-i crește nivelul. Și revin și spun, că jucătorul român trebuie învățat și lăsat să joace fotbal pe calitățile sale. Chiar dacă nu ne calificăm în primăvara europeană, trebuie să urmărim să avem un joc bun de echipă și fotbaliști creativi. Nu-mi mai doresc să simt rușine când jucăm cu Lazio, spre exemplu și pierdem fără drept de apel cu 5-1. Sau să ne fie frică să mai jucăm cu Polonia, că poate ne dau multe. Pe vremea mea, nu concepeam să nu îi batem pe polonezi și dacă ne trezeam la 5 dimineața, acum ne bucurăm că ne-au dat numai două diferență. Ăsta nu mai e fotbalul cu care ne mândream odată în România”, a adăugat experimentatul tehnician.

Andone a mai vorbit și despre Răzvan Burleanu, principalul contracandidat al lui Lupescu la șefia FRF ca despre un outsider al fenomenului. „El cred că a încercat ceva, dar nu a reușit mare lucru. Poate doar la fotbalul feminin, mini-fotbal sau futsal, în rest nu se vede nimic. A mai făcut și marea greșeală cu Daum la națională, în care s-au pierdut vreo 2-3 milioane de euro, bani pe care mai bine în dădea echipelor de Liga 3-a sau la copii și juniori pentru infrastructură. El are un mare defect, acela că nu provine din lumea fotbalului, nu înțelege fotbalul și și-a luat niște consilieri extrem de slab pregătiți pentru fotabalul românesc. Probabil vrea să facă, dar nu știe, iar specialiștii de lângă el nu îl ajută prea mult”, a adăugat „Ando”, care a recunoscut – totuși – că regula cu fotbalistul Under 21 la Liga 1 a fost bună și a contribuit la nașterea unei echipe de tineret puternice.









Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button