zTOP ARTICOLE

Două mari probleme identificate de Lupescu în fotbalul românesc: „Legislația trebuie neapărat schimbată, iar credibilitatea recâștigată”





Ionuț Lupescu se află pe finalul campaniei electorale pentru alegerile la președinția Federației Române de Fotbal. Aradul a fost cel de-al 37-lea județ pe care fostul mijlocaș al „Generației de Aur” l-a vizitat cu scopul de a-i convinge pe membrii afiliați să-i acorde votul pe 18 aprilie. În județul nostru își pot exprima opțiunea șase cluburi: UTA, Național Sebiș, Lunca Teuz Cermei, Șoimii Lipova, AC Piroș Security și CS Ineu (pentru echipa de fete din Liga 2-a) și Asociația Județeană de Fotbal Arad.

Altă persoană decât cea descrisă de actuala conducere a FRF

Lupescu a avut discuții cu toți reprezentanții acestor entități sportive, iar concluzia a fost următoarea: „La Arad am vorbit cu toți cei implicați în fenomen la nivel național și am observat că așteptau, poate, să aibă în fața lor o persoană arogantă. Sau cel puțin asta le-au spus actuala conducere a FRF, inclusiv faptul că o să încep să dau afară persoane din Federație, sau să tai toate programele începute. Eu, din contră, am dezvoltat programe în Europa și vreau să fac asta și în România, ce este bun se va continua cu siguranță. Când lumea începe să mă cunoască, spune că nu și-au închipuit că sunt atât de deschis, îmi strâng mâna, relațiile rămân bune. După discuțiile avute cu primarii, la Sebiș, Cermei și Ineu am realizat că problema lor, ca și a tuturor celor din această țară, este legislația. De aceea, suntem datori să venim noi, cei din sport, în fața Parlamentului cu propuneri concrete pentru a rezolva aceste probleme”.

Sportul, o prioritate pentru România în următorii 6-10 ani

Detailând subiectul legislație, Ionuț Lupescu a adăugat: „Practic, aceasta cea mai mare problemă identificată peste tot în fotbalul românesc și în sport în genera. Trebuie să recunoaștem că 90% dintre cluburi sunt finanțate de autoritățile locale și peste tot există aceeași dilemă. Din câte am observat, legislația se aplică diferit de la un județ la altul, de la o localitate la alta. Asta face ca oamenii care vor să dea bani la sport au reticențe, nu vor să să pățească ceva. Sunt controale peste controale, Curtea de Conturi vine peste autoritățile locale și de aceea misiunea noastră principală este să  ajungem în fața legiuitorilor cu un plan național strategic de dezvoltare a fotbalului, în care să fie incluse toate aceste probleme de legislație, legea sponsorizării, infrastructură, fiscalitate, taxe. Ne propunem ca și în România sportul să fie o prioritate în următorii 6-10 ani. Împreună cu alți colegi de la alte federații trebuie să punem acest plan pe picioare, sperând convingem oamenii cu decizie de importanța sportului. Suntem tentați să vorbim mai mult de sportul de performanță, dar sportul înseamnă, în primul rând, sănătate pentru copiii noștri, dar în același timp și învățământ. Un grup sportiv înseamnă și educație, un anturaj sportiv este sănătos, e foarte important ca lumea să înțeleagă acest lucru”.

Investiții private în proiecte fezabile

Celalată mare problemă pe care Lupescu și echipa sa își propun să o rezolve este: „Recredibilizarea fotbalului românesc. Am văzut că oamenii fug de fotbal, nu investesc în fotbal. Pe piață există potențial financiar, dar oamenii vor credibilitate, proiecte fezabile și momentan preferă să-și investeasă banii în altceva, nu în fotbal. Ne dorim, ca oamenii sî vină din nou cu inima deschisă pentru a investi în fotbal. Așadar, aceste două probleme majore, legislația și recredibilizarea sunt hotărât să mi le asum pentru a fi rezolvate cât mai repede posibil”.

Specialiștii la putere, după modelul UEFA

Întrebat cum vede rentabilizarea fotbalului românesc pentru atragerea de fonduri din drepturi TV la Liga 2-a sau scăderea de cheltuieli la Liga 3-a sau competițiile de juniori. „Toate acestea trebuie discutate cu oameni de specialitate. Suntem în 2018, iar la UEFA am reușit să adun toată Europa în diferite comisii de specialitate, să facem unele proiecte, să dezvoltăm fotbalul. Mă întreb de ce nu aș putea face același lucru în țara mea. Sunt destui specialiști pe categorii în toată țara, care au zeci de ani în fenomen, în iarbă și știu cu ce se mănâncă acest sport. Datoria mea este să-i strâng pe toți la masă, să le prezint variantele de serii, baraje, număr de juniori și alte cele cu avantajele și dezavantajele lor. Produsul final este cel care contează, căci acesta trebuie să atragă televiziunile și banii lor. Și nu vorbesc numai de Liga 1, ci și la Liga 2-a, Liga 3-a și competițiile de juniori. Dar, atâta timp cât sunt certuri, dispute, între FRF și LPF, între fotbalul profesionist și cel amator, nimeni nu are de câștigat. Dimpotrivă, numai de pierdut”, a adăugat Lupescu.

Fotbalul și sportul, lângă sănătate, educație, armată sau securitate

Cum vede Ionuț Lupescu problema salarizării fotbaliștilor din bani publici? „Eu cred că autoritățile au această datorie. Așa cum se investește în sănătate, educație, armată sau securitate, ar trebui să se investească și în sport. Sigur când ai și o Ligă Profesionistă de Fotbal toată lumea vrea să treacă spre privat și e normal acest lucru. Pe de altă parte, trebuie să vedem realitatea din România, iar aceasta spune că banii sunt la Guvern, autorități locale, ministere și multinaționale. Atâta timp cât nu avem o lege a sponzorizării, e greu să atragem bani de la multinaționale, așa că ne rămân restul. Așa că ideal ar fi ca autoritățile locale sau Ministerele să investească în infrastructură, stadioane în special, dar și în centrele de copii și juniori. Restul, cheltuielile cu prima echipă ar trebui să revină factorului privat, dacă el există și noi vom încerca să-l atragem, prin recredibilizarea fotbalului și o lege a sponzorizării bună, spre fotbal”, a fost răspunsul principalului contracandidat al lui Răzvan Burleanu la șefia FRF.

Atacurile lui Burleanu?

 „Încă de la început știam că așa va fi, deoarece suntem în România. Am știut la ce mă înham, dar mergem până în pânzele albe. Când m-am întors, ei ziceau că vom sta de vorbă. Însă, nu am avut parte decât de atacuri, de diversiuni, de jigniri. Despre fotbal, nimic! Nu mă supăr, nu am de ce, asta e școala lor, asta au învățat”.

În fine, fostul mijlocaș central al naționalei a recunoscut că nu se aștepta ca orașul Arad să nu aibă niciun stadion omologat măcar pentru meciurile ligii secunde, dar speră într-o finalizare grabnică a arenei „Francisc Neuman”. Cât despre o posibilă întâlnire cu primarul Gheorghe Falcă aceasta pare fi în aer. „Astăzi nu ne-am văzut cu dânsul, dar o să revenim la Arad și atunci poate…”.









2 comentarii

  1. Tu Lupescule,dezvolta ce doresti si in fapt ce dorim toti!Dar iti repet!Aradul are 7 voturi!
    Mi-e teama doar ca ai batut drum degeaba si nu stiu cine va deconta pivotii si telescoapele!Noi suntem batuti in cap!Cred ca te-ai prins!Ne pisam mereu contra vantului!
    Bineanteles ca Ioan Andone vine la Arad,doar are spatii comerciale,proprietate,in giratoriu Intim,fosta croitorie,fosta casa de pariuri Admiral.Neanchiriat!!Cam sta demult pe brazda!
    Ce treaba ar fi avut Ioan Andone la Arad?Spatiul sau gol,este la inchiriat de anul trecut!Nu se incumeta nimeni.Imi asum ceea ce am scris!Locatia este in giratoriul Intim!
    Despre ce vorbim?

    0
    0
    1. Exact locatia unde Andor,era parior de frunte,abia sosit in Arad!Cand l-am surprins,multi m-au facut terci si m-au injurat!
      Iata ca ca incet,incet toate se elucideaza!Rabdare sa avem!Ne-au vandut toti mercenarii!
      UTA nu are un sediu!Plateste chirie la bijutierul Josa,vre-o 900Eur,pe Victoriei?
      Nu se pune?
      Sa-ti iei matale Falca,dimensiunile problemei,si sa mergi la Bruxelles!Unde sa rada Iliuta Chesa de tine,care la etapa ultima sa aduca acte?.Ca primar,sa te acuze cineva ca te droghezi,ar fi foarte grav!Sa fiu acuzat ca ma droghez,penibil!
      Hai Falcuta sa-ti mai spun!Genereatia Todea,a crescut pe Kartodromul vechi!Sub generatia lui Liviu Giurgiu!Cel pe care l-ai mazilit prima data,atunci cand ai venit in Arad,pe care i-ai suspendat licenta de producator agricol!Atat putea bietul!
      Nu se uita!Ai sa platesti Falca,alaturi de Mosneag,Gopo,cum nu puteti gandi!
      Veti plati cu varf si indesat!Timpul va decide!Ne desparte doar putin timp!
      Toate se platesc!Nimic nu ramane in aer!

      0
      0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button