Stranieri aradeni

Hațegan susține introducerea VAR-ului în România: „Greșelile se reduc, iar spectacolul rămâne același”





Sistemul VAR a avut un impact puternic la Cupa Mondială din Rusia, mai multe decizii decisive fiind luate după consultarea arbitrajului video. Un susținător al acestui sistem este și Ovidiu Hațegan, arădeanul posesor al ecusonului FIFA de un deceniu. „Sper ca şi în România în viitorul foarte apropiat să se implementeze sistemul VAR pentru că o să reducă foarte mult greşelile mari ale noastre. Toţi tindem spre aşa ceva. În momentul în care termini meciul toată lumea ştie fazele, doar tu eşti singurul care nu are posibilitatea aceasta. De ce să nu facem un pas înainte? Ăsta este viitorul în fotbal din punctul meu de vedere. Poate că unii sunt reticenţi şi spun că dispare spectacolul. Nu. Acele intervenţii sunt convins că o să fie din ce în ce mai scurte ca durată şi nu o să mai afecteze atât de mult spectacolul sportiv”, e de părere arădeanul, care s-a familiarizat cu VAR-ul cu ocazia Cupei Confederațiilor din 2017 chiar ca arbitru Video.

Hațegan a pus fluierul în gură în anul 1996, debutul în prima ligă survenind zece ani mai târziu. Prin prezența la EURO 2016, „fluierașul” i-a urmat, după 28 de ani, unui arădean la un turneu final. Predecesorul său a fost Ioan Igna, stabilit între timp la Timișoara. În urmă cu doi ani, Ovidiu Hațegan a condus partidele Polonia – Irlanda de Nord și Italia – Irlanda. De asemenea, a arbitrat două partide din cadrul turneului de fotbal de la JO 2016, respectiv Brazilia – Iraq, în grupe și Brazilia – Honduras, în semifinale. Eroarea din prima manșă a barajului dintre Irlanda de Nord și Elveția 0-1 l-a costat neparticiparea la Mondialele din Rusia.

 









2 comentarii

  1. Daca ar fi fost VAR,nu il injurau Irlandezii!
    In Romanica,nu se vrea VAR,poate ca doar la nivel declarativ….

    0
    0
  2. Recunosc, sint un sustinator si admirator al lui Ov Hategan. dansul a fost „martelat” pentru o singura greseala ( un penalty) la un meci de calificare, si a pierdut-cumva, nedrept- Mondialul. Aici s-a vazut…ca nu are …pile la UEFA. Cu toate astea am vazut- desi exista VAR- mari greseli de arbitraj, citeva…de neinteles. Am mai vazut si o lipsa de uniformitate in decizii, arbitri , din diverse continente, adusi pentru…diversitate, nu pentru valoare, In chestia in discutie, chiar si cu minimum necesar adus de televiziunile de la noi ( cu reluari la doar 2-3 camere ) se pot repara multe erori. desi eu cred ca un VAR credibil trebuie sa aiba camere ( cel putin) : la centru, la linia careului,pe linia de corner, si , obligatoriu, in spatele portilor. Desigur centralul isi asuma decizia, insa nu doar el ar trebui sa ceara verificarea prin VAR. Aceasta ar trebui sa fie data si din studio si – cred eu- cite 2 verificari, pe meci la discretia celor 2 echipe.Asa ca la tenis !. Sa intre in discutie nu doar golurile si galbenele, ci si faulturile violente, faze premergatoare golurilor, etc Poate s-ar lungi partida cu 5-10 minute, dar ar fi benefic, nu ar mai fi multe discutii. Mai ales in Romania, unde suspiciunea este la inalte cote,unde arbitri din Bucuresti „fluiera” mai mult decit…des, bucurestenii ( dar invers nu s-a intamplat niciodata), in Romania , in care unii arbitri pot fi suspicionati de party-pris-uri ( nu-i momentul sa vin cu exemple …limpezi ), metoda VAR ar fi o cale pentru promovarea adevarului, a echitatii sportive, de eliminare a multor suspiciuni. In final, ii doresc lui Ov. Hategan un an (mai) bun, iar arbitrilor aradeni sa intre si ei, in loturile petru prima divizie, ca de ani de zile fluiera doar la C..

    0
    0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button