Iese soarele și pe strada UTA-ei? Popa: „În legea 350 modificată se scrie negru pe alb că Primăria poate da și salarii, iar domnul Falcă a promis că face echipă când vin eu acasă”

Iese soarele și pe strada UTA-ei? Popa: „În legea 350 modificată se scrie negru pe alb că Primăria poate da și salarii, iar domnul Falcă a promis că face echipă când vin eu acasă”

Guvernul României dă o mână de ajutor importantă cluburilor sportive din România, iar UTA poate visa și ea că – în sfârșit – se va alinia formațiilor finanțate aproape în întregime de autoritățile locale. În urmă cu aproape o lună de zile, mai precis pe 19 septembrie, s-a publicat în Monitorul Oficial modificările la legea 350/2005, cea conform căreia cea mai titrată grupare fotbalistică din provincie e finanțată de Primărie, prin proiectul câștigat la Centrul Cultural Municipal Arad.

Aici se specifică cât se poate de clar că orice formă (entitate) sportivă ce primește fonduri nerambursabile de la autorități poate acoperi de acum înainte și alte cheltuieli decât cele prevăzute anterior. Adică, pe lângă transportul, cazarea, masa, alimentația de efort a sportivilor, plata arbitrilor, medicilor și altor persoane, asigurarea persoanelor, materialelor sportive, a echipamentului sportiv și a altor bunuri, sau achiziționarea de materiale și echipament sportiv, se vor deconta: ”cheltuieli cu premiile, indemnizațiile, veniturile contractuale (CAS) ale participanților la activitatea sportivă, primele și indemnizațiile sportive, alte drepturi”. La punctul 10, litera a) din legea  350/2005 publicată în Monitorul Oficial se specifică și mai limpede: ”Cheltuielile cu indemnizațiile și veniturile de natură contractuală stabilite prin contractul de activitate sportivă (CAS) încheiate între structura sportivă și sportivi/membrii staffului tehnic (antrenori, preparatori fizici, medici, asistenți medicali, statisticieni, kinetoterapeuți, maseuri, cameramani, directori tehnici, alte persoane participante la procesul de pregătire și participare la competiții) care au dobândit statutul de PIF (persoană fizică independentă) în condițiile legislației în vigoare”. 

Popa: „Dacă nici acum nu se poate, înseamnă că nu se dorește sport de performanță în Arad”

Așadar, Primăria, respectiv Centrul Cultural Municipal Arad, nu mai are absolut nicio opreliște legală să nu deconteze absolut toate cheltuielile prevăzute mai sus, așa că marea problemă a UTA-ei, respectiv achitarea salariilor pentru jucători și staff și primele acestora, ar trebui să dispară. „Având în vedere că situația financiară la club se va normaliza în curând jucătorii trebuie să demonstreze că au valoare. Ieri, și-au încasat o parte din primele de joc, săptămâna viitoare vor încasa și ultima parte din prime. Iar ce ne durea mai cel mai tare, adică salariile, se vor rezolva și acestea. Sunt convins că va fi și bine la echipă, mai ales că acuma, poate știți și voi, pe data de 19 septembrie s-a modificat și a intrat în vigoare în forma nouă legea 350, cea prin care clubul UTA e finanțat de Primărie. Legea este clară și subliniez clară, scrie negru pe alb că se pot deconta contractele de activitate sportivă și primele de joc. Nu este nimic interpretabil. Iar clubul nostru nu cere bani mulți, doar să se poată plăti jucătorii din banii pe care sunt alocați. Dacă nici acum nu se poate, înseamnă că nu se dorește sport de performanță în Arad și trebuie să ne retrage cu toții. Dar, așa cum îl cunosc eu pe primarul Falcă, dar și pe consilierii din jurul său, vor face tot posibilul să ajute clubul cu aceiași bani, căci nu cerem alții, din care – însă – să ne rezolvăm cea mai spinoasă problemă, salariile jucătorilor. UTA este brand, este un nume, este mândria Aradului. Să nu-mi spuneți că mândria Aradului e Takata sau nu mai știu eu ce firme. Pentru că ele vin, fac bani aici la noi și îi duc în altă parte. Mai mult, UTA e singura echipă din Arad, trebuie ajutată și cred că așa va fi. Am vorbit cu mulți dintre cunoscuții pe care îi am în diferite orașe și ei fac deja acest lucru. Deci nu mai este nimic interpretabil. Și la Timișoara, cineva important din Primărie mi-a spus că le pare rău că ACS-ul a intrat în insolvență. În noile condiții, era mai rentabil să se găsească niște bani pentru achitarea datoriilor, iar apoi clubul trăia bine mersi din banii ce se pot da de la bugetul local pe noua legislație”, ne-a mărturisit Ionuț Popa, în cadrul conferinței săptămânale de presă a clubului UTA,

„Mister” mai are un as în mânecă, promisiunea primarului Falcă

Dincolo de chestiunile legislative, Ionuț Popa și-a adus aminte de o întâmplare de pe vremea când o antrena cu succes pe Poli Iași în Liga 1. Acum mulți ani, la o întâlnire a primarilor în „Orașul celor 7 coline”, actualul antrenor al UTA-ei spune că a obținut o promisiune din partea lui Gheorghe Falcă. „După o miuță a primarilor și a altor politicieni la care am fost invitat și eu, pe marginea bazinului, la o bere, înainte de a trece maseurii la treabă, am avut o discuție în patru. Domnul Gheorghe Falcă a fost întrebat de Adriean Videanu când va face și el echipă bună la Arad, așa cum făcuse Nichita la Iași. Iar domnul primar a răspuns când se întoarce Popa acasă. Eu sunt aici de câteva luni bune, am rămas și voi rămâne chiar dacă este greu la club, chiar dacă am fost și sunt înjurat, nu mă las până nu fac echipă la UTA. Sunt sigur că domnul Falcă, pe care îl cunosc de foarte multă vreme și pe care îl respect, își aduce aminte de acea discuție”, a adăugat „Mister”.

Salarii de până la 25 de mii de lei?

Și tot conform noilor prevederi legale există și posibilitatea să aflăm valoarea unui contract ce poate fi plătit de o structură sportivă din bani publici. Există un punctaj ferm, iar conform acestuia un fotbalist al UTA-ei poate fi plătit cu suma de 24972 de lei. Valoarea unui punct este egală cu câștigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor de stat (respectiv 4162 de lei), iar un fotbalist de Liga 2-a ajunge la un punctaj de 6,00. Antrenorul ajunge chiar la 6,25 și deci un salariu de 26012 de lei. De precizat ar fi că în actualul buget, clubul UTA nu a prevăzut salarii mai mari de 7000 de lei.

Primele retribuții de la Primărie în noiembrie?

Așadar, conform noilor prevederi legale, conducerea administrativă a clubului UTA poate introduce în devizul de cheltuieli ce-l depune lunar la CMCA și salariile și primele jucătorilor, antrenorilor, etc. Și, fiindcă totul este limpede, primele retribuții din bani locali ar trebui să se achite în luna noiembrie. Altfel, așa cum spune și Ionuț Popa:Dacă nici acum nu se poate, înseamnă că nu se dorește sport de performanță în Arad”.

Facebook Comments
5
2

8 comentarii

 1. Avatar

  No’ fi nimic d’aci.. dacă nu picură și-n jebu’ lu Gogu nu se pune..plus că falcă mai are niste polițe de plătit pt ,, folclor urban de pe YouTube, care i-a știrbit autoritatea și ego-ul.

  14

  11
  Răspunde
 2. Avatar

  Veste buna , mingea e acum la primarie . Daca au buna credinta , din iarna se pot aduce jucatori de valoare , pentru ca din cite stiu Aradul are un buget mare ( e intre primele 7-8 din tara ) !

  15

  8
  Răspunde
 3. Avatar

  Falca nici așa nu acționează Face parte din greii liberali și ambiționează sa rezolve prin participare privata .,nu cu banul public. Nu e iubit nici de finanța semnificativă a orașului. Atunci așteaptă o noua pleașcă tip BARA. Așteptare ,ce iată se întinde pe decenii devenind a doua minune după epoca Neuman !

  36

  13
  Răspunde
 4. Avatar

  Hai sa o vedem si pe asta. Pe vorbe si stadionul e deja gata( adica se pot juca meciuri pe el) de mai bine de un an. Iunie 2014 cu termen de finalizare 36 de luni.

  14

  12
  Răspunde
 5. Avatar

  Pinocchio de brad sa dea bani pt salarii la UTA nici de gluma nu e buna

  2

  6
  Răspunde
 6. Avatar

  In sfarsit, aceasta lege a ajuns in monitorul oficial al guvernului !!! Ei acuma domnule primar Falca , nu mai poti zice ca nu se poate din cauza legii ,chiar nu mai ai niciun motiv sa refuzi dar daca tot va opuneti, inseamna ca, vorba lui Ionut Popa , nu vreti fotbal de performanta in Arad ,dar doamne fereste sa se intample asa !? FORTA UTA UTA UTA !!!

  4

  2
  Răspunde
 7. Avatar

  Baaa, da in Romania asta nu se poate face nimic profitabil? Numa cu miloaga la Primaru’? Ne meritam soarta! Daca da bani la UTA el comanda si muzica! Asa ca toate melitele da’p aci si aiurea, „mucles”!

  0

  1
  Răspunde
 8. Avatar

  Nu este nicio miloaga, este ceva normal cum este si la alte echipe !!! Pai Nealcosule, daca nimeni din ARAD de atatia ani de zile nu se baga nimeni , niciun om de afaceri nu vrea sa ajute UTA. si atunci cum vrei sa supravietuiasca UTA., cu aer !?

  0

  0
  Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.