Fotbal judetean

Napoletanul De Palma a descoperit fotbalul românesc la Sântana: „Îmi doresc să joc cât mai sus posibil, am și alte oferte din străinătate”





Fotbalul județean arădean a atras câțiva jucători străini ultimii ani, iar sezonul în curs nu face excepție. Jucătorii de culoare, Tegbo Best, Lawal „Balotelli” Muhammed, Jamilu Ibrahim și Benjamin Kuku au jucat în urmă cu 5 ani pentru Pecica, aici unde a mai ajuns și japonezul Gentaro Murakami, dar după aventura la UTA II, algerianul Mekki Ramzi a fost la Glogovăț, iar Păulișul a contat și ea pe un portar italian – Davide Gandossi. În această vară, Unirea Sântana și-a asigurat și ea serviciile a primilor jucători străini din istoria clubului.

Este vorba despre doi italieni din Napoli, Carmine De Palma și Francesco Coppola, propuși de un impresar lui Marius Bătrân, membru în stafful de conducere al divizionarei a patra. De altfel, cei doi fotbaliști din Peninsulă locuiesc la Pensiunea patronată de acesta și fac naveta de trei ori pe săptămână la Sântana pentru antrenamente și – bineînțeles – la jocurile de sâmbătă.

De Palma chiar s-a impus rapid în „roșu-negru”, fiind unul dintre cei mai buni fundași centrali din circuitul Ligii a IV-a Arad. Nici nu e de mirare, din moment ce fotbalistul de 22 de ani a evoluat deja la formații mult mai bine cotate decât viceliderul primului eșalon județean. Italianul a început fotbalul de mic la grupele de copii ale lui Napoli, jucând apoi în Campionatul Eccellenza (Liga 5-a), la Neapolis. După doi ani a făcut saltul la Aversa, în Serie D și apoi la Ischia, în Lega Pro-Serie C. Înainte de a veni la Arad, s-a antrenat cu o formație din liga a doua irlandeză, însă nu a avut drept de joc în partidele oficiale. De ce a ales România, Aradul și Sântana și ce planuri de viitor are ne-a spus chiar el după ce a disputat ultimul meci al anului pe teren propriu cu Unirea, câștigat cu 3-0 în fața Curticiului, tabela fiind închisă chiar de către compatriotul său Francesco Coppola.

– Carmine, cum de ai decis să vii tocmai la Arad de la Napoli?

– Într-adevăr, nu știam aproape nimic despre România, dar am multă încredere în impresarul meu și am căzut de acord să vin aici. Nu e un nivel foarte ridicat, dar echipa noastră e una dintre cele mai bune din acest campionat. E puțin diferit față de nivelul la care am jucat eu, dar mă simt bine și tragem sus. Atât eu, cât și echipa. Personal, îmi doresc să joc cât mai sus posibil, într-un eșalon mai bun.

– Ce ai găsit la Arad, cum te-ai acomodat?

– Îmi place mult aici, căci e un oraș liniștit, iar oamenii sunt ospitalieri. Acomodarea a fost mai simplă, căci  l-am avut am și pe Franesco (n.a. Coppola) lângă mine. E unul dintre prietenii mei cei mai buni, sunt foarte fericit că a marcat azi. Merită acest gol, căci e un băiat de aur și are multă calitate. Îl cunosc de mulți ani, a jucat cu mine la Ischia, în Serie C.

– Ați câștigat împotriva bune din partea superioară a clasamentului, fost la un moment dat pe primul loc în clasament, dar ați avut două accidente, cu UTA II și Săvârșin și ați căzut pe locul 2…

– După meciul câștigat cu Zăbraniul, au apărut și multe probleme de lot, dar cauza principală a rezultatelor slabe a fost lipsa de concentrare. Am greșit mult în ambele meciuri pe ambele faze ale jocului. Goluri am dat, dar am și luat prea multe. Asta e, am intrat pe teren cu capul în altă parte și asta a contat enorm. Acum, că ne-am revenit din punct de vedere mental, se vede că am legat două victorii clare, cu 3-0.

– Cum te înțelegi cu colegii, cu antrenorul Cuedan, ai învățat multe lucruri noi la Sântana?

– Am avut parte de colegi de echipă de treabă, buni fotbaliști pentru acest nivel, iar antrenorul este unul dintre punctele noastre tari. Vorbesc destul de mult cu el, îmi dă multe sfaturi atât pe teren, cât și în afara lui și, chiar dacă e puțin mai coleric, știe să ne motiveze, să ne țină mereu în priză. Personal, m-au ajutat și antrenamentele specifice, căci e preocupat mult de faza defensivă, nu-și dorește ca echipa sa să primească gol. În plus, exersăm mult fazele fixe, de fapt multe dintre golurile noastre au venit ca urmare a unor scheme repetate mult la antrenamente. Chiar și cele trei goluri ale mele din acest campionat au venit în urma unor lovituri libere bătute în careu.

– Se apropie finalul anului în fotbalul județean, te vom mai vedea și din primăvară la Sântana?

– Am ceva oferte pe care impresarul meu le analizează, toate vin din străinătate. Nu știu exact unde voi juca din primăvară, o să mă pun de acord cu toți cei implicați, cu impresarul meu, cu Marius Bătrân, antrenorul Cuedan și președintele Puia și voi lua o decizie cât de curând. Trebuie să studiem exact și celelalte oferte, cât de serioase sunt și de unde vin ele.

– Sunt convins că mergi și la meciurile echipei din orașul natal, care în ultimii ani s-a bătut pentru primele locuri în Italia. Cum e pe San Paolo ca spectator?

-Atmosfera e mereu caldă la noi, meciurile se trăiesc la intensitate maximă. Acum, de când Napoli are echipă și rezultate și mai bune, este și mai frumos. Insigne chiar e un fotbalist spectaculos să-l vezi jucând pe viu. Apoi, Koulibaly este un fundaș excelent, care poate crește și mai mult, dar adevăratul meu idol în fotbal joacă la Real Madrid. Mă refer la Sergio Ramos, care are și multă experiență și personalitate, e, zic eu, cel mai complet fundaș central din lume.

După 16 runde în Liga 4-a, Unirea Sântana ocupă locul 2 în clasament, la 4 puncte în spatele liderului Progresul Pecica. În ultimul meci al anului, „roș-negri” joacă pe teren neutru, contra celor de la Podgoria Pîncota.









Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button