Fotbal juniorizTOP ARTICOLE

Primăria, amenințată cu Instanța de Ministerul Educației în cazul în care nu respectă protocolul de refacere a arenei „CSȘ Gloria”: „Copiii Aradului trebuie respectați!”





În urmă cu doi ani și nouă luni, la Arad s-a organizat Cupa Europei la Aruncări Lungi. Federația Română de Atletism, prin președintele ei la acea vreme, arădeanul Sandu Ion, a apelat la Primărie pentru un al doilea teren de antrenament pentru competitori. Zis și făcut. Pe 8 ianuarie 2016, instituția de la kilometrul zero a semnat un protocol cu CSȘ Gloria Arad, prin care a obținut dreptul de folosință al bazei sportive din Subcetate pe perioada competiției, 11-13 martie 2016. Pe baza acestei înțelegeri, Primăria a făcut unele modificări radicale, cum ar fi refacerea neprofesionistă a gazonului, prin aruncarea la întâmplare a semințelor de iarbă, dar și amenajarea unor piste pentru aruncări, turnând inclusiv beton.

Tot prin acest protocol, însă, Primăria se angaja ca imediat după încheierea acelei competiții să readucă baza la parametrii inițiali, adică regazonând terenurile și refăcând tribunele, așa cum erau ele înainte. În loc să se țină de promisiune, primarul Falcă și majoritatea din CLM au jucat murdar. Pe data de 24 martie, la 9 zile după încheierea Cupei Europene de Aruncări Lungi, s-a încercat, printr-o hotărâre a Consiliului Local, anularea contractului de concesiune dintre Primărie și CSȘ Gloria ce se întindea pe 99 de ani (!), începând cu anii ’90. Clubul a contestat imediat acea hotărâre în Instanță și a obținut câștig de cauză atât în fața Tribunalului Arad, cât și în fața Curții de Apel Timișoara, redevenind titularul de drept al bazei „CSȘ”.

Bineînțeles, Primăria a lăsat lucrurile în același stadiu și după aproape trei ani trecuți de la protocolul semnat cu CSȘ Gloria. Grupele de copii și juniori care-și desfășoară antrenamentele și jocurile de campionat în Subcetate au parte de o suprafață de teren improprie, plină de denivelări și pietre, spre revolta părinților, care-și aud copiii plângându-se deja de dureri de spate sau articulații.

Deznan: „S-au ratat inclusiv convocări la lotul național Under 15 din pricina accidentărilor pe gazonul impropriu”

Ca și părinte, Florin Deznan a urmărit îndeaproape speța și a explicat exact cum stau lucrurile. „În momentul în care Primăria a început modificările la bază, a scos afară tot gazonul existent și a distrus tot stratul de drenaj pe care îl avea acel teren. Au venit ploile, lucrările pentru competiția europeană erau în întârziere și s-a decis ca pe noroi și belți să se toarne un strat de pietriș peste care să monteze rulourile de iarbă. În momentul în care vremea s-a încălzit și apa a dispărut de sub stratul de iarbă, acesta a rămas doar pe pietre, care s-au încins și au distrus tot ce era verde. La ora aceasta, copiii se antrenează pe un teren plin de pietre și bolovani și ar trebui respectați pentru că au ales să facă sport într-o perioadă în care tentațiile tehnologiei sunt mari. De exemplu, există riscul ca, în orice moment, portarii echipelor care joacă acolo să dea cu capul de acei bolovani. Au fost deja accidentări multiple, la toate grupele de copii și juniori care se antrenează acolo. La echipa la care joacă fiul meu, sunt doi jucători care au pierdut selecția lotului național U15 de anul trecut datorită problemelor la gleznă, respectiv genunchi. Următorul pas, dacă nu se schimbă nimic în bine, ar fi acționarea în instanță a Primăriei Municipiului Arad, în baza protocolului semnat la începutul anului 2016. Dar sperăm să nu se ajungă la asta, pentru că acest lucru nu îi ajută deloc pe copii, având în vedere că un proces va dura cel puțin un an și jumătate, până să primească CSȘ Gloria o sentință definitivă. De aceea, încercăm să sensibilizăm Primăria, pentru că noi considerăm că acești copii ai Aradului, care chiar sunt talentați și au rezultate foarte bune, merită să se antreneze pe o bază sportivă decentă”, spune Deznan.

„Eu am început activitatea sportivă în 1979 la clubul Gloria, iar acum am trei copii care sunt fotbaliști și au progresat la acest club. Condițiile la acest teren sunt aceleași de când eram eu sportiv. Terenurile de fotbal sunt deplorabile, gardurile de imprejmuire la fel. Riscul de accidentare e mare și ca părinte trebuie să ai grijă în permanență. Cineva trebuie să pună piciorul în prag pentru a face minimul necesar pentru a face un teren de fotbal, pe care copiii care își doresc să practice acest sport să îl poată folosi. Noi suntem reprezentanții copiilor care joacă fotbal, dar și părinții de la celelalte secții își pot susține poziția lor”, a punctat și Radu Stoian, un alt părinte nemulțumit de condițiile de joc și de antrenament de pe CSȘ Gloria.

Stoenescu: „Ministerul Educației și-ar putea recupera banii investiți la CSȘ Gloria de la Primărie”

Există, totuși, și o noutate în cazul arenei din Subcetate, legată de implicarea Ministerului Educației.„ Îmi doresc din tot sufletul ca domnul primar să își îndeplinească obiectivele din acel contract, pentru că acei copii sunt ai Aradului. Pe de altă parte, primarul poate spune acum că baza aparține Ministerului Educației și nu poate investi în ea bani din bugetul orașului. Totuși, Primăria nu trebuie să uite nu a respectat protocolul semnat în ianuarie 2016, iar pe baza acestuia, probabil, Ministerul Educației va fi cel care va da în judecată Primăria Arad pentru a-și recupera banii ce, sperăm noi, îi va investi în refacerea gazonului”, susține inspectorul școlar general, Anca Stoenescu.

Ioan Coste, directorul CSȘ Gloria, a fost de acord cu soluția, chiar cu formarea unei delegații care să meargă la București, la o întâlnire cu ministrul de resort. Pe de altă parte, există și varianta ca CSȘ-urile să treacă în curând din subordinea Ministerului Educației chiar la autoritățile locale. „S-ar putea ca de anul viitor să ne preia chiar Primăria Arad. Încă nu se știe nimic sigur…”

Probleme cu plata chiriei și la Bazinul „Delfinul”

Cel mai prolific antrenor de după Revoluţie din înotul arădean, Sebastian Lucaci, a devenit noul director adjunct al Clubului Sportiv Şcolar Gloria Arad în luna august. Ca și descoperitor și șlefuitor de talente în apă, Lucaci a adus pe tapet un alt nod în relația CSȘ Gloria – autorități. „Nu am putut plăti partea noastră de chirie (pentru Bazinul Delfinul – n.r.) către Direcția Județeană pentru Sport şi Tineret, pentru că de la Ministerul Educației Naționale nu am mai fost finanțați din luna martie. Pe două luni am reușit să plătim din fonduri proprii, deci avem chiria plătită până în luna mai. De atunci, bazinul este neplătit și există posibilitatea ca DJST să ne interzică să îl mai folosim. Până acum au dat dovadă de bunăvoință, dar există riscul ca de la începutul anului viitor să nu ne mai primească dacă nu plătim”, a avertizat Lucaci.

Așadar, probleme pe toată linia în hățișul birocrației din România. Totuși, datoria (mai mult morală, dar și cea ce ține de semnarea unui protocol) a Primăriei Arad este de a regazona, inclusiv cu refacerea sistemului de drenaj, arena din Subcetate. Sau, dacă o va face Ministerul Educației mai repede cu atât mai bine. Ce urmează după, respectiv deschiderea unui proces Minister – Primăria Arad chiar nu îi privește pe zecile, poate sutele de copii care sunt nevoiți să practice sportul-rege în condiții improprii, indecente, spre disperarea părinților lor.

 









5 comentarii

  1. In ce viteza s-a pregatit terenul pentru acele CE de atletism.😢 Ploi torentiale, mocirla, una peste alta o lucrare extrem de proasta la pret foarte mare. Nu e nimeni curios, dintre cei care ar trebu sa fie, de refacerea acelui teren. Cat de curand proaspatul semnatar al Aliantei Vestului( pregatiti-va, incep sapaturile pt prima magistrala de metrou😂) va arunca pisica in curtea altora.

    0
    0
  2. Ok pierde procesul e clar dacă se ajunge acolo, just.. Dar… Despăgubirile se vor plăti tot din banii contribuabililor, care plătesc taxe și impozite pt a se face ceva în oraș, nu pentru ca falca sa plătească excesul de zel din banii arădenilor! Sa plătească din propriul buzunar!

    0
    0
  3. Nu stiu din ce cauza va agitati?Este un razboi personal Falca-versus(fam,)Deznan,la fel ca si (fam)Leo Aslau-Falca,faraonul are mereu dreptate si pierd copiii!Care este mai tare in parcare….???De fapt,Falca se rafuieste cu totii,daca nu-i iese combinatia dorita impusa…
    A distrus tot Aradul!!Strand,oras,infrastructura sportiva(pentru ca asta ma doare) si pozeaza in Joanne D”arc”,eliberator….B52)!Sper sa scape sapunul,cat de curand!Craciun Fericit!

    0
    0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button