Fotbal juniorizTOP ARTICOLE

Belodedici, despre fotbalul din mediul rural: „Peste tot ar putea exista un Hagi, un Iovan sau un Duckadam, trebuie doar descoperiți și șlefuți”





Singurul fotbalist român care a câștigat Cupa Campionilor Europeni cu două echipe diferite și-a pus experiența și notorietatea în slujba Federației Române de Fotbal. Miodrag Belodedici a ridicat deasupra capului mult râvnitul trofeu în tricoul Stelei București și cel al Stelei Roșii Belgrad. Fostul fundaș mai are în palmares și o Supercupă a Europei, o Cupă Intercontinentală, dar și 7 titluri de campioană ale României, 3 Cupe, plus alte trei titluri în Iugoslavia și o cupă. E și parte a „Generației de Aur” a fotbalului românesc, bifând 55 de partide sub „tricolor” și înscriind 5 goluri.

Membru al Comisiei Tehnice din cadrul Federației Române de Fotbal, „Belo” bate țara în lung și în lat când vine vorba despre competiții  juvenile. Recent, a fost și la Socodor, la prima „zonă” a Cupei Satelor, ce dat câștigătoare echipa din Dumbrăvița.

-Bine ai revenit în județul Arad la o competiție nouă în calendarul FRF.

– Mă bucur că s-a găsit formula acestei întreceri rezervată copiilor din zona rurală a României. În primul rând, cu astfel de competiții vrem să-i luăm pe copii din fața calculatoarelor sau televizoarelor, dar și să lase telefoanele deoparte și să facă mișcare în aer liber. La aceste competiții ne sar în ochi unele talente descoperite de profesorii de sport, care lucrează deja cu ei de câțiva ani. E un plus dacă există și cluburi în zonă care să-i șlefuiască, dacă nu, trebuie ajutați pe alte căi, altfel îi pierdem. Din păcate, multe cluburi de tradiție s-au pierdut, ele acopereau toată țara, unele încearcă să revină dar încă sunt multe zone unde fotbalul  este mort. Eu în copilărie aveam la Moldova Nouă pe Minerul în Divizia B, jucam la juniori cu echipe din zone, cu cele din Arad, de exemplu: Strungul, UTA, Vagonul, dar astăzi …

-În drumurile tale prin țară, ai văzut semne ale investițiilor în baze materiale, de care – bineînțeles – să poată beneficia și copiii?

-Să știți că există destule astfel de baze frumoase în jurul unor școli îngrijite, sunt localități unde s-a investit în terenuri, săli de sport, mai rămâne doar ca și copiii să le onoreze, cum s-ar spune. Dar, aici intervenim și noi, ca Federație și – bineînțeles – AJF-urile care au datoria să le organizeze cât mai multe competiții unde copiii pot să se afirme, pot fi văzuți și ajutați. Dacă vedem pe cineva că are un fizic bun, că aleargă frumos, că știe cu mingea, îl ajutăm, putem să-l trimitem unde este mai bine pentru el. Sfatul meu pentru copii este să iasă în fiecare zi afară și să facă sport, orice fel de sport, să profite de sâmbăta și duminica libere și să alerge, pentru sănătatea lor o fac, în primul rând.

-Avem o generație bună la Naționala de Tineret, U21, crezi că este semnalul că suntem pe drumul cel bun?

– Puștii au confirmat deja odată cu calificarea la Turneul Final din vară, am putea să facem meciuri bune și acolo, și – poate – odată cu ei vom avea și continuitate la nivelul echipelor naționale. Dar revin, trebuie să avem baze sportive multe și bune, să organizăm competiții cât mai tari și rezultatele se vor vedea în timp. Au dispărut echipe multe și vă dau exemplul zonei în care m-am născut eu. Când eram copil îl admiram pe un fundaș central cum sărea la cap, cum dădea în minge, era idolul meu. Mergeam la un perete și dădeam și eu cu capul, încercam să-l imit, apoi când am ajuns la Steaua, îl aveam idol pe nea’ Fane Sameș. Îmi doream să fiu ca el, mă uitam la el ca la Dumnezeu, dacă îmi zicea să fac ceva, făceam orice pentru el. Astăzi, din păcate, copiii îl au idol pe Messi sau pe Ronaldo de la televizor, nu au pe cineva de aproape care-i pot ajuta efectiv să se dezvolte ca fotbaliști și ca oameni.

-Avem speranțe de viitor cu acești copii de la țară?

-Peste tot ar putea să existe un Hagi, un Iovan sau un Duckadam, dar trebuie să fie descoperiți și șlefuți. Școala este primul loc unde trebuie să fie condiții bune pentru anii de început. Acolo, copilul trebuie să crească sănătos, este aproape de casă. Trebuie să și învețe carte și mai târziu poate fi dus mai sus la un club serios, unde să facă și performanță. Speranțe vin și de la copiii care se întorc cu famiile din străinătate, după ce au apucat să joace pentru Academii importante în orașele unde au locuit, mentalitatea lor poate fi importantă într-un grup de tineri care nu au avut ocazia să simtă pe pielea lor cum se lucrează afară.

– Dar sfatul tău care ar fi, suntem siguri că ești un idol pentru mulți tineri, ca fost mare fotbalist, câștigător de două ori al Cupei Campionilor Europeni?

-Nu aș vrea să mă refer doar la copii, tot ce se întâmplă în jurul nostru e foarte important. Trebuie să punem mâna și să muncim, fiecare pe bucățica lui și atunci avem speranțe pentru viitor. Performanța înseamnă pregătire centralizată, sub observație, înseamnă hrană bună, medicație adecvată și multă muncă și sudoare. Din păcate unii copii nu prea au ce mânca acasă, alții exagerează cu snaksuri, chipsuri, sucuri acidulate și acestea nu fac bine la sport. Trebuie să fie asigurate toate acele condiții pentru performanță, altfel, orice talent se va pierde. De aceea avem nevoie de academii, de pregătire centralizată pe grupe de vârstă, de turnee și continuitate. Aceasta este rețeta, nu se poate altfel. Apoi, aș vrea să nu ne mai plângem atâta, ci să lăsăm capul jos și să muncim. Părinții și bunicii noștri cum au muncit de dimineața până seara? Dacă punem copiii să muncească de mici, să alerge și să facă sport, mai târziu le va fi mai ușor. Eu sunt cel mai bucuros când văd copii obosiți, „morți”, îmi vine să-i mănânc. Aș vrea să fiu ca ei, nu mi-a fost ușor, cât am alergat și cât am tras eu până am ajuns unde am ajuns, nimeni nu știe câtă muncă a fost.









Un comentariu

  1. Exemplu de jucător mare care nu a ,,scos” niciodată ceva ce sa semene cu ce a fost el… Ca meseriașul care dispare și el și priceperea lui.Multi știu lucruri generale. Că există talente ,că trebuie șlefuite etc . Întrebat odată un faimos sculptor cum. face multe capodopere ,,a răspuns . ,,,Iau o dalta ,un ciocan și dau la o parte marmura. care nu folosește ” !!!

    0
    0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button