Alte sporturi

Naționalele de gimnastică pentru junioare III sunt în plină desfășurare în Polivalenta arădeană: „Oameni deschiși, care vor să facă ceva!”



Marea noastră campioană mondială şi olimpică, Andreea Răducan, încearcă acum dintr-o altă postură, cea de preşedinte a Federaţiei Române de Gimnastică Artistică, să readucă din nou în prim-plan acest sport, atât de popular şi iubit de români. Iar Aradul are marea şansă de a găzdui în acest sfârşit de săptămână Campionatul Naţional rezervat junioarelor III, un prim pas foarte important pentru micile gimnaste spre marea performanţă. După foarte mulţi ani, Polivalenta arădeană găzduieşte o competiţie majoră de gimnastică artistică, iar Andreea Răducan a ţinut să fie prezentă la Arad, pentru a doua oară de când e preşedinte al Federaţiei. Iar cum unui asemenea eveniment de anvergură îi stă bine cu o prezentare pe măsură, astăzi a avut loc în incinta sălii şi conferinţa de presă, la care alături de Andreea Răducan, au mai participat Lucia Mihalache – director al CS Municipal Arad, club gazdă al competiţiei, Adrian Iva, reprezentant al Fundaţiei Alber, principal sponsor al competiţiei şi Paul Barta, inspector de specialitate în cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean Arad. Cuvântul de deschidere i-a aparţinut Luciei Mihalache, recunoscătoare Federaţiei pentru cele două Campionate Naţionale pe care Aradul le găzduieşte în acest an, cel de gimnastică artistică şi cel de gimnastică aerobică, din luna octombrie:

„Puşa” Mihalache: „Să ştim să profităm de această şansă!”

După mulţi ani, avem onoarea să găzduim această competiţie graţie Federaţiei Române de Gimnastică, cu care avem o colaborare foarte bună. Îi mulţumesc din suflet Andreei, pentru cele două Campionate Naţionale încredinţate în acest an dar şi pentru sprijinul total pe care ni-l oferă. De asemenea vreau să le mulţumesc celor de la Fundaţia Alber, cu domnul Iva prezent aici, al căror ajutor este foarte important, Direcţiei Judeţene de Sport şi Tineret – domnii Cristian Gavra, director şi Dan Cuedan –  director adjunct, întodeauna alături de noi şi Inspectoratului Şcolar Judeţean, domnul Barta fiind foarte apropiat sportului. Acest Campionat Naţional este un eveniment deosebit pentru Arad, care nu are loc în orice zi sau în orice an, e o şansă mare pentru noi, arădenii, de a fi alături de aceste mici şi talentate gimnaste, dar şi de marile noastre campioane, precum Andreea Răducan, Sandra Izbaşa sau Corina Ungareanu, prezente şi ele în oraşul nostru. Ştiu foarte bine, din proprie experienţă, că sportul de performanţă se face cu lacrimi, sacrificii şi durere, trebuie să ştim să profităm de această şansă ce ne-a fost oferită şi să demonstrăm că Aradul e un bun şi cald organizator.”

Răducan: „O mare bucurie să fiu din nou, aici!”

Andreea Răducan, întâmpinată cu entuziasm şi căldură la Arad, a avut doar cuvinte de laudă la adresa organizatorilor şi gimnasticii arădene, ea având deja o experienţă reuşită în oraşul nostru în toamna anului trecut: „E o mare bucurie să fiu din nou la Arad, e al doilea eveniment pentru care vin aici, după ce anul trecut, pe 30 noiembrie, participam la unul din proiectele noastre de suflet – „Hai cu noi în ţara campionilor”. Încă de atunci am găsit în oraşul dumneavostră oameni deschişi şi implicaţi să facă ceva şi să dea o mână de ajutor pentru gimnastică, de la părinţi şi copii până la antrenori. Sunt foarte bucuroasă să văd aici deschidere şi iniţiativă pentru acest sport atât de frumos şi cred eu drag arădenilor şi în general românilor. Competiţia de la Arad se desfăşoară în condiţiile cerute de Minister, pe această cale dorind să le mulţumesc celor de la MTS şi COSR, Luciei Mihalache şi întregii echipe a CSM Arad, domnului Barta şi Inspectoratului Şcolar Judeţean Arad şi nu în ultimul rând partenerilor noştri, de la Fundaţia Alber şi domnului Iva, pentru implicare şi ajutor. Vreau să punctez că ceea ce facem noi nu înseamnă doar sport, ci ţine şi de educaţie şi sănătate, iar copiilor le va fi cu siguranţă de ajutor, ulterior, această experienţă. Am încredere că eforturile noastre nu sunt în zadar, iar copiii şi părinţii apreciază ce încercăm noi să facem. Mulţumiri şi antrenorilor de la CSM Arad, Carina Franiov şi Ciprian Hegyi, ştiu că stresul e destul de mare,  toată lumea are emoţii, dar când eşti gazdă, parcă presiunea este cu atât mai mare, îţi doreşti să iasă totul foarte bine şi lucrurile arată chiar excelent, la Arad. Concursul merge foarte bine până acum şi sunt convinsă că aşa se va întâmpla şi sâmbătă, zi în care va fi alături de noi şi domnul ministru al tineretului şi sportului, Bogdan Matei. Aşa că toţi ochii vor fi aţintiţi asupra noastră, sunt sigură că vom face o treabă bună!”

„Primele competiţii, momente unice pentru fete”

Andreea Răducan ştie ca nimeni alta că un campionat naţional de junioare III e un pas important în cariera unei sportive ce tinde spre marea performanţă. Deşi micuţe, gimnastele trebuie să fie ambiţioase şi determinate pentru a ajunge la un nivel foarte înalt, cum e de exemplu convocarea într-un lot naţional sau participarea la competiţii internaţionale, sub steagul tricolor: „Sunt primele competiţii foarte importante pentru fete, îşi vor aduce aminte cu plăcere de aceste momente unice. Ştiu că e foarte dificil la acest nivel de bază, unde diferenţele între gimnaste nu sunt deloc mari, chiar dacă eşti prima sau pe locul 6. Şi eu îmi aduc aminte că la primele mele concursuri nu am luat nici măcar diplomă, deci e nevoie de perspeverenţă. Discut permanent cu ele şi cu părinţii, încerc să îi fac să înţeleagă că trebuie răbdare, ambiţie şi multă muncă pentru a reuşi în această disciplină. Perioada de antrenament şi acumulări e foarte lungă până să ajungi să reprezinţi România în competiţii internaţionale, sita este deasă şi cerne în timp, doar copiii cu adevărat talentaţi şi ambiţioşi vor reuşi. Trebuie multă încurajare din partea antrenorilor şi părinţilor, care sunt parte a familiei noastre. Unde antrenorii se implică, iar părinţii le sunt alături copiilor, rezultatele se văd. Din păcate baza de selecţie e tot mai scăzută în România şi e foarte dificil să concurăm din acest punct de vedere cu ţări precum Rusia, China sau SUA, încercăm însă să ţinem pasul cu cerinţele de la nivel internaţional. Important e ca aceşti copii să se bucure de gimnastică, iar românii să îşi amintească de acest sport şi să îl iubească.”

Gimnaştii arădeni, remarcaţi de marea campioană

Preşedintele Federaţiei Române de Gimnastică a ţinut să remarce şi evoluţiile gimnaştilor arădeni, câţiva dintre ei componenţi de loturi naţionale: „Olivia Cîmpian, Iulia Berar sau Adelin Kotrong sunt doar câţiva dintre gimnaştii talentaţi ai Aradului, crescuţi şi formaţi aici, ce au avut parte de o pregătire foarte bună. Ei sunt deja la loturile naţionale şi ne bazăm pe ei în următoarele competiţii internaţionale. La Arad chiar se munceşte bine, iar aceste exemple confirmă faptul că gimnastica e o prioritate.” La conferinţă a luat cuvântul şi Adrian Iva, reprezentant al Fundaţiei Alber, cea care s-a alăturat cu multă căldură şi deschidere acestui Campionat Naţional ce repune Aradul, din punct de vedere organizatoric, pe harta gimnasticii româneşti: „Ne bucurăm să fim alături de un aşa eveniment frumos, considerăm că prin sport copiii sunt şi educaţi, iar ţinta noastră finală cred că asta trebuie să fie. Un campionat naţional de junioare este un lucru extraordinar, succesul nu e un noroc şi nu vine peste noapte, pentru succes trebuie să muncim cu toţii şi să luăm exemplul acestor sportive talentate. Gimnastica este un sport de disciplină, iar acest aspect ne ajută să înţelegem cât de important e să fim aproape de copii. Am înfiinţat această fundaţie acum un an şi jumătate, iar plus valoarea nu am putut să o ţinem doar pentru noi, am înţeles că trebuie să dăm înapoi şi comunităţii. Ne-am alăturat şi ne vom alătura, în continuare, multor proiecte frumoase şi chiar ne bucurăm să întâlnim oameni deosebiţi, optimişti şi harnici, disponibili să nu lase lucrurile aşa cum sunt şi să contribuie la formarea unei generaţii educate şi sănătoase, iubitoare de sport. Doar privind puţin în jur, am observat mult entuziasm şi determinarea din partea copiiilor, dacă o să vedem asta şi la adulţii de mâine ar fi un câştig mare pentru comunitate.”

Fudaţia Alber, DJST şi ISJ – parteneri de încredere

Paul Barta, inspector de specialitate în cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean, s-a arătat şi el încântat de sprijinul Federaţiei şi de faptul că Aradul încearcă şi reuşeşte să revină în prim-planul gimnasticii româneşti: „Mă bucur că doamna preşedinte a simţit căldura pe care oamenii din Arad o transmit, CSM, Direcţia şi Inspectoratul au încercat să facă lucrurile cât mai bine, pentru a organiza ireproşabil acest campionat naţional. Ne bucurăm şi vă mulţumim că v-aţi gândit la noi, pentru organizarea celor două competiţii importante din acest an. Mulţumesc de asemenea şi celor de la Fundaţia Alber, pentru că sportul simte nevoia de ajutor şi în afara banilor veniţi dinspre Minister, chiar avem nevoie de astfel de oameni. Nu în ultimul rând, vreau să evidenţiez şi faptul că trebuie să ne ocupăm, în paralel şi de educaţia acestor copii, iar sportul e o cale perfectă.”

Campionatul Naţional rezervat junioarelor III continuă şi sâmbătă, în Polivalenta arădeană (intrare liberă), după următorul program: 9,45-11,45,concurs pe echipe seria a IV-a, nivel 2 ; 13,45-15,45, finale pe aparate, nivel 1. Tot mâine e aşteptat la festivitatea de premiere a Naţionalelor, de la prânz, undeva în jurul orei 13 şi ministrul tineretului şi sportului, Bogdan Matei, aflat în vizită la Arad.









Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button