Fotbal judetean

După dezamăgirea trăită cu UTA, Retezatul Hațeg vrea să câștige barajul cu Pecica: „Se va face un efort financiar dacă promovăm, Progresul – o echipă organizată”





Un sezon destul de echilibrat al Ligii a IV-a Hunedoara a dat verdictul principal marți. Retezatul Hațeg a câștigat lupta cu Inter Petrila, Aurul Brad, Mihai Viteazu Vulcan și Proinstal Geogia Băi și, cu o rundă înainte de finalul campionatului, se poate gândi 100% la partenerul de la barajul de promovare în Liga 3-a, Progresul Pecica.

Formația din Țara Zimbrilor s-a aflat în aceeași situație și la finele stagiunii 2013-2014, când, după ce a câștigat întrecerea județeană, și-a jucat accesul în eșalonul terț tot cu o formație din județul Arad. Era chiar echipa fanion, UTA, care nu le-a lăsat prea multe șanse hunedorenilor în ciocnirea de pe „neutrul” de la Lugoj. Un an mai târziu, de când barajele au început să se dispute în două manșe, Progresul Pecica devenea campioană, dar ca și Retezatul, nu a putut să promoveze. Beneficiara, Performanța Ighiu, din județul Alba.

Așadar, în dubla manșă spre Liga 3-a se vor afla două formații ce încearcă să-și ia revanșa în fața susținătorilor și să demonstreze că merită să joace mai sus. Hațegul chiar a suferit puțin până să revină în prim-planul fotbalului județean și ambiția crește automat. „Am trecut printr-o perioadă mai grea acum un an și jumătate.  Din motive financiare, în iarna lui 2017-2018 bugetul s-a redus cu 70%, a trebuit să renunțăm la mulți jucători și am promovat juniori. Din vara lui 2018, am reconstruit cu câțiva jucători din zonă, iar apoi, din iarnă, cu cei patru de la Hunedoara. Vestiarul a dorit să câștige fiecare meci și iată-ne la baraj, cu toate că bugetul nostru a fost de doar vreo 200 de mii de lei. Știu că în Arad bugetele sunt mult mai mari la Liga a 4-a, dar în meciurile de genul baraj de promovare aceste aspecte nu mai contează. Primează ambiția și determinarea jucătorilor. Avem o bază sportivă bunicică, terenul este bun, doar că nu avem tribune și alei îngrijite, cum am remarcat la rivala noastră”, susține Flavius Itul, antrenorul Retezatului.

Acesta consideră că principala calitate a echipei sale este unitatea. „Punctul nostru forte al nostru este forța grupului, unitatea lui. Am dominat Liga a 4-a din Hunedoara având 75% jucători localnici. Mai contăm pe patru jucători din Hunedoara și unul din Călan, toți cu meciuri la echipe de Liga 3-a. În ultima perioadă au venit la noi portarul Pașca care a apărat la Hunedoara, un fundaș central care a jucat la Bistrița II și Corvinul 2005, mijlocașul Darius Pușcă caree a jucat la CFR Pașcani. Îi mai avem pe atacantul Popesc, care a jucat la Jiul și FC Hunedoara și nu în ultimul rând Ciprian Roșca, o extremă de ambele benzi, cu meciuri la CFR Simeria. Eu antrenez din 2000, am avut mai multe mandate la Hațeg, cu care am câștigat de trei ori Liga a 4-a Hunedoara, în 2009, 2014 și 2019. În 2014 cand am jucat cu UTA, am avut atunci jucători experimentați, chiar și cu meciuri de Liga 1. Acum, însă, parcă avem un grup mai unit și nici adversarul nu este de talia UTA-ei de atunci”, a adăugat Itul.

Aflând din iarnă că va întâlni campioana județului Arad la baraj, iar Pecica a dominat autoritar campionatul, cei de la Hațeg au avut tot timpul din lume să-și studieze în detaliu adversarul. „Am urmărit pe viu meciul Pecica – Ineu, am văzut și meciuri pe canalul youtube al AJF Arad, am studiat și comparat primul <<11>> folosit la fiecare meci. Am și revăzut doi jucători ai UTA-ei din 2014, Ewald Wild și Dumitru Copil. Pecica este o echipă organizată tactic, sunt jucători cu talie, puternici pe zona centrală, antrenor bun, meticulos, se vede că echipa este lucrată parcă mai mult decât valoarea individuală a jucătorilor. Forța pecicanilor este dată de organizarea foarte bună, respectă indicațiile antrenorului, este o echipă bună. Echipa pleacă cu mingea la picior de la zona 1,  iar apoi fundașii centrali închid bine zona când se pierde mingea pe faza de atac. Nu suntem nici noi departe ca stil de joc, dar avem unele particularități ale noastre pe care vom încerca să le fructificăm în cele două meciuri de baraj, ne vom juca șansa până la capăt”, mai susține tehncianul campioanei județului Hunedoara.

În fine, întrebat dacă Retezatul poate onora eșalonul trei al fotbalului românesc în cazul în care trece de Pecica, Itul a adăugat: „Dacă vom câștiga barajul, se va face un efort financiar pentru a putea să jucăm în Liga 3-a. Oricum, ne dorim să câștigăm chiar dacă se spune că nu avem posibilitatea de a juca mai sus. Vedem după aceea ce va fi, noi vrem să ajungem acolo prima dată”.

Dubla manșă a barajului de promovare Progresul Pecica – Retezatul Hațeg începe pe 15 iunie în județul nostru și continuă pe 22 iunie în Țara Zimbirilor.

Foto: În dreapta, președintele clubului, Dacian Grozoni, în centru – sponsorul Solomon Buzducea (Roben SRL), iar în stânga – antrenorul Flavius Itul.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button