UTA Arad

Schimbă accidentarea lui Ciucur planurile tactice ale lui Balint? „Sistemul e oricum flexibil, importantă e dinamica”



Odată cu transferul atacantului israelian, Amir Khalaila, UTA și-a definitivat în proporție mare lotul pentru stagiunea 2019-2020 a ligii secunde. Laszlo Balint are la dispoziție 15 seniori și 8 juniori, în această ultimă categorie fiind incluși și portarul Opric, Salka sau Vulturar, fotbaliști destinați mai degrabă pentru echipa a doua.

Doar că stafful tehnic arădean s-a trezit după numai două săptămâni de pregătire fără doi dintre cei mai buni utiști din stagiunea precedentă. Norocul e că Ciprian Rus „arde” rapid etapele de recuperare după operația de pomete, reluând alergările încă de la începutul acestei săptămâni, existând și șanse să-l vedem și la unul-două amicale din Slovenia, protejat de o mască de carbon.

În schimb, Alex Ciucur va fi scos din circuit cel puțin trei luni de zile. Fotbalistul de bandă a fost operat, ieri, după ce și-a rupt tendonul și Balint e nevoit să găsească cea mai bună variantă pentru postul mijlocaș dreapta ofensiv. La prima vedere, variantele sunt Stahl, Bustea și  Khalaila, cu mențiunea că ultimii doi sunt obișnuiți să evolueze oriunde de la mijloc în sus.

Dar, cel puțin deocamdată, Balint nu dorește să vorbească despre un sistem prestabilit la UTA, cu toate că 4-2-3-1 are cea mai mare cotație. „Nu folosesc neapărat un sitsem de joc bătut în cuie, ci el este mai degrabă flexibil. E importantă dinamica pe care o avem în timpul meciului, le-am și spus jucătorilor că mă interesează mult în ce manieră punem presiune pe adversar și cum reușim să aducem mingea în și câți oameni vin la finalizare. Acestea sunt câteva repere foarte importante pentru faza ofensivă”, a explicat tânărul „principal” al  „roș-albilor”.

Operând nu mai puțin de zece transferuri în această vară, „Bătrâna Doamnă” are de lucrat mult la relațiile de joc, însă Balint  are și alte repere pentru o echipă puternică. „În legătură cu omogenitatea echipei, pot spune că e o chestie foarte relativă. Într-adevăr, începutul campionatului va fi destul de dificil, deoarece sunt mulți jucători noi. Practic, e un nou început pentru toți: nou-sosiți, antrenori și chiar cei rămași. Însă, a fost important că am insistat să lucrez cu fotbaliști pe care îi cunoșteam, deoarece din punct de vedere al implementării principiilor tactice e un atuu pentru mine, atâta timp cât ei știu ce cer de la echipă. Dacă suntem umili și muncim mult, putem face rezultate imediat. Lucru dovedit la precedentele echipe antrenate de mine, Snagov și Metaloglobus, unde – de asemenea – au fost transferați jucători foarte mulți. Important e să avem jucători de caracter, de vestiar, deoarece, dacă vom face un grup puternic, vă garantez că UTA va fi o nucă tare pentru toate competitoarele din Liga a II-a. Indiferent de nume, lot sau forță financiară”, a adăugat antrenorul Campioanei Provinciei.

După 11-1 cu Ineul (Liga 4-a) și 3-0 cu Pecica (Liga 3-a), UTA înfruntă și o colegă de serie chiar înaintea plecării în cantonamentul din Slovenia. „Roș-albii” joacă mâine (ora 11), la Sânmartin, împotriva celor de la Luceafărul Oradea, surpriza plăcută a returului stagiunii precedente în Liga a 2-a.









3 comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button