Și fotbaliștii joacă la pariuri? Află de ce este tentația atât de mare
Regulamentele de ordine interioară de pretutindeni interzic fotbaliștilor să joace la pariuri. Cu toate acestea, cine este implicat în fenomen știe că jucătorii nu țin cont de această interdicție. Este o realitate și în România. Sau, mai bine spus, mai ales în România.
Am citit recent un interviu în care un tipster profesionist, cu conexiuni solide în lumea fotbalului, atrăgea atenția: atunci când pariați, țineți cont de faptul că și fotbaliștii pariază. Potrivit informațiilor avute de acesta, aproape 80% din jucătorii din eșaloanele inferioare pariază. La nivelul Ligii I, procentul ar fi undeva la 20%.
Mizeria a început să iasă la suprafață
La scurt timp după ce am citit acel interviu, au început să apară informații. Mai întâi, un oficial al clubului Urban Titu a declarat că fotbaliștii au trântit meciul cu Concordia Chiajna II (0-8). „Am văzut cu ochii mei cum jucătorii noştri nu şi-au apărat corect şansele la Chiajna. Am fost înştiinţaţi că acest lucru s-a întâmplat şi cu Astra II şi cu Tunari. Jucătorii şi-au bătut joc de noi. O să facem o conferinţă de presă în care o să spunem lucrurilor pe nume. Este posibil ca unii dintre jucători să ajungă chiar pe mâna poliţiei după ce au făcut în acest meci”, un oficial al lui Urban. Ulterior, discursul s-a mai domolit, pentru că nu existau probe, dar echipa a fost retrasă din campionat.
Un site de sport a remarcat că, în acea etapă a Ligii a 3-a, se înregistraseră trei rezultate de 8-0: FC Focșani – Metalosport Galați 8-0 (C1), Înainte Modelu – Sportul Chiscani (C2) 8-0 și meciul amintit, din C3.
O zi mai târziu, a fost publicat un interviu cu Cornel Țălnar, care a plecat de la Luceafărul Oradea după ce omul de afaceri Ioan Blidaru a anunțat că oprește finanțarea. Tehnicianul a dezvăluit că Blidaru a ieșit din fotbal după ce și-a dat seama că fotbaliștii truchează rezultate, picătura care a umplut paharul fiind Luceafărul – Brăila 3-4, după 0-2 la pauză. „Sunt nişte escroci de vagabonzi de fotbalişti, că patronul ăla de aia a închis clubul, că ăştia jucau la pariuri (…) S-a pariat prin Singapore şi prin alea… milioane de euro! Şi atunci s-au blocat toate pariurile, pentru că era 2-0 pentru noi la pauză şi ce ziceau ăştia… că între minutul nu ştiu cât şi nu ştiu cât, se întoarce rezultatul. Şi, într-adevăr, în patru minute ne-au dat trei goluri”, a spus Țălnar. Acesta știe și care a fost cota pentru 1 pauză 2 final: 54!
„Se pariază de foame și de sărăcie”
De ce sunt tentați fotbaliștii să joace la pariuri? La această întrebare a răspuns Ana Maria Prodan, care impresariază mulți jucători români, la toate nivelurile: „Se pariază de foame și de sărăcie. 8 din 10 joacă la pariuri din sărăcie. Unii au copii acasă și ajung la disperare, mă refer mai ales la fotbaliști din ligile inferioare. Ai 500 de euro pe lună salariu, nu-i primești nici p-ăia și se adună ratele la bănci. Și-ți mai plâng și copiii acasă. Asta e marea nenorocire! Mulți ajung să parieze din disperare. Eu repet o propunere pentru toată lumea din fotbal: cine are curaj să vină cu mine la detectorul de minciuni! Atunci să vedeți surpriza României!”.
Trebuie să facem o nuanțare. Dacă un jucător pariază, nu înseamnă neapărat că el are legături cu mafia pariurilor sau că încearcă, în vreun fel, să influențeze rezultatele meciurilor în care joacă. Se poate ca un fotbalist de la Chindia Târgoviște (exemplul este luat la întâmplare, fără nicio legătură cu realitatea) să parieze pe o partidă din Liga I, fără să aibă vreo informație sau să poată schimba în favoarea sa rezultatul acelei partide. Mai pariază și antrenorii… poate chiar și conducătorii de club? Paul Rooij, un olandez condamnat la închisoare pentru că a aranjat meciuri, a transmis un mesaj mistoris de după gratii: „Șefii mari din fotbal nu vor o anchetă serioasă asupra trucării meciurilor. Știu și de ce…”.