UTA AradzTOP ARTICOLE

Efectele „exilului” la Șiria: UTA este la mijlocul clasamentului la capitolul număr de spectatori la meciurile de acasă





Vremurile în care echipa fanion a Aradului atrăgea cel puțin 500-600 de spectatori la partidele de pe teren propriu au apus odată cu „exilul” echipei fanion pe arena „Otto Greffner” din Șiria.

Astfel, conform unei statistici prezentate de liga2.ro, în sezonul recent încheiat, UTA s-a aflat doar pe locul 11 în Liga 2-a la capitolul audiență pentru meciurile disputate acasă. Manea et. comp. au fost urmăriți, în medie, de 336 de spectatori pe arena de la poalele Cetății șiriene, fiind devansată de echipe precum Dacia Unirea Brăila, Foresta Suceava și chiar Olimpia Satu Mare, atâta timp cât aceasta s-a aflat în competiție. Cei mai mulți spectatori acasă nou promovata AFC Hermannstadt, cu o medie de 2805 pe partidă, în timp ce pe ultimul loc s-a clasat CS Afumați, cu doar 99 susținători pe meci.

În schimb, în deplasare, UTA a atras destui spectatori. Arădenii se clasează pe locul 3, cu o medie de 951 de privitori, fiind devansați doar de FC Argeș (985) și liderul surprinzător ASA Târgu Mureș (1039). Ca și în cazul lui „Oli”, dacă ASA-ul nu se desființa în iarnă, probabil nu ar mai fi beneficiat de o așa medie ridicată.

AFC Hermannstadt conduce și clasamentul general, cu 1827 spectatori/meci. Aici, Campioana Provinciei e pe locul 9, cu o medie de 644, puțin sub media generală a sezonului, 675, în scădere față de 2016-17 (690).









9 comentarii

  1. Siria o avea și ea vreo 5-6000 de locuitori. Din cei 350 spectatori ,,150 sunt din Arad. Rezultă ca localnicii nu se omora nici pt. UTA nici pt. fotbal. Numai copii ar trebui să fie 1000.! Să fi trecut cu autobuzul pe sosea UTA de alta data și ar fi ieșit jumătate din locuitori măcar să-i zărească.!!O tempo ,o mores ! Adică alte timpuri,alte lucruri !!

    0
    0
  2. Media de 336 de spectatori acasă acu-s 20 de ani era la antrenamente!! Și olimpia isd bujac avea mai mulți fani față de cat are UTA acum!

    0
    0
  3. Numele de UTA,din pacate nu aduce spectatori in tribune,nici la Arad si cu atat mai putin la Siria.Numele UTA,aduce doar nostalgici in orasele in care se deplaseaza.
    Echipa poate aduce insa spectatori,prin jocul pe care il presteaza si automat prin rezultatele ei!Dar odata pierduti,va mai trece un timp pana se vor mai umple tribunele din nou!
    Un teren nou creeaza doar emulatie de moment…ca si la un lucru nou, de vazut,de vizitat….
    Vom vedea cati vom fi prezenti si la meciurile de pe Motorul,oricum sper si ar fi normal, mai multi ca si la Siria!
    Astazi,in schimb,am vazut prima oara dupa aproape 2 ani,o culoare verde de iarba,chiar daca sintetica,mult asteptata,asternuta peste terasamentul cu care s-a chinuit primaria atatea luni de zile.Nu arata rau!!!Daca firma galateana o tine tot asa,pana sambata cand se anunta ploi,dreptunghiul de joc ar trebui sa fie in totalitate acoperit cu mult asteptatul sintetic.
    Sper ca se mai pot remedia si anumite valuri de pe margine,care se vad cu ochiul liber.
    Spor la munca!

    0
    0
  4. Trecând peste cum sunt calculate aceste medii, pe baza unor „estimări” din ochi sau după ureche – deși n-ar mai fi nevoie de așa ceva pentru că, la cele mai multe meciuri, spectatorii pot fi numărați cu degetul, unul câte unul! – statisticile arată două lucruri, ambele foarte grave, pentru fotbalul de pe la noi:
    (1) acesta nu mai înseamnă aproape nimic pentru comunitate. De aici lipsa de interes a locuitorilor unui oraș pentru echipa de fotbal (sau de orice alt sport) și lipsa de implicare. Dacă UTA ar fi avut 10000 de spectatori pe meci, ar fi avut stadion, ar fi avut buget și, foarte probabil, ar fi fost în Liga 1. De ce nu ne interesează echipa? De ce nu mergem la meciuri? De ce „ținem” cu FCSB sau Dinamo (sau oricare altă echipă!) în loc să ținem la și cu UTA? Aveam un coleg de clasă, în liceu, care ținea cu UTA, Dinamo și Liverpool pentru că aveau aceleași culori, iar omul ăsta era pe stadion la UTA meci de meci. Și echipa juca cu Minerul Cavnic, cu Aurul Brad, cu Metalurgistul Cugir și se chinuia prin „B”. Dar omul era la meci și, alături de el, încă niște mii de oameni… Eu am ținut cu Vagonul (aș putea și acum să spun aproape întreaga echipă din anii ’80) și mergeam la meciurile lor, nu numai acasă, ci și la unele în deplasare!
    (2) lipsă crasă de respect pentru „consumatorul” de fotbal. Lipsă de respect care o arată, să le luăm de sus în jos (deși corect ar fi invers!), federația – care tolerează zbaterea în sărăcie a echipelor care joacă în ligile 2 și 3 plus identitățile multiple și falsificarea competițiilor (prin participarea unor echipe care nu ar avea dreptul sportiv să joace în ligile în care sunt, totuși, acceptate); autoritățile locale – care nu pot decât să dea din bugetul local, de cele mai multe ori cu țârâita, bani pentru sport, în loc să se preocupe să faciliteze dezvoltarea sportului investind în infrastructură și acordând facilități investitorilor privați care susțin activități sportive; televiziunile – care se încăpățânează să transmită la nivel național meciuri care nu interesează decât cel mult la nivel local plătind „drepturi TV” mizere și descurajând participarea nemijlocită a publicului la evenimentul sportiv; nu în ultimul rând, cluburile – care se mulțumesc cu puținul care vine din bugetul local (care ar trebui, totuși, să fie folosit, prioritar, pentru altceva!), rotesc jucători și antrenori din aceeași oală, a cărei valoare este în scădere dramatică și nu le pasă să se organizeze pentru a oferi fotbal spectatorilor, ci doar să o ducă de azi pe mâine, că „dacă nu curge, pică…”.
    Totul pleacă, însă, de la participarea spectatorilor. Dacă la Șiria ar veni, câteva meciuri la rând, 5000 de oameni, care să nu aibă loc în tribune și ar circula vestea că arădenii vor stadion, dar acesta nu se face, probabil că presiunea creată ar obliga clubul și/sau primăria să se miște mai serios pentru a termina stadionul. Dacă clubul ar anunța că, neavând unde să joace, își dispută meciurile următoare la Mako sau Bătania probabil că li s-ar face jenă și celor de la primărie, și celor de la compania națională de investiții, poate și celor de la federație…
    Ne e mult mai ușor să spunem că „nu se poate face nimic”. Poate, dar nu sunt decât două variante: chiar să nu facem nimic sau să încercăm. Până acum, nu prea am făcut nimic și vedem unde suntem. Poate că a venit vremea să încercăm să facem ceva.
    Și atunci, pe fondul ăsta, de amărăștenie generală, din care nu vrem să ieșim, de unde cluburi, campionate, valoare etc.?

    0
    0
  5. La Sibiu, pana la promovarea in Liga a doua, la meciuri era intrarea libera, iar dupa promovarea in liga secunda pretul biletului era 10 lei (copiii gratis). Acum se lucreaza la reabilitarea stadionului pt. a-l face compatibil cu Liga intai….Nu inteleg de ce la Arad Stadionul Neuman, avand o inegalabila valoare istorica, nu a fost pastrat in forma initiala, pt. antrenamente, pt. copii, amatori ,atletism etc. fiind util echipei UTA pana la construirea unui nou stadion modern, intr-o zona cu acces si parcari corespunzatoare…Pe vremea copilariei mele aradenii erau oameni destepti!

    0
    0
  6. Așa e D-le Veghes !Fotbalul e iubit pt. că are legătură cu socialul și comunitatea. Așa se vede cum comunitatea își dorește alte priorități ,nefiind cristalizată pe principii de piață concurențială. Apoi e o epoca de construit averi. Unii au dobândit cat pt.trei generații.Metodele de înavuțire au umplut de dosare tribunalele.Daca metoda spălare de bani prin fotbal a eșuat s-a dus și speranță de sponsorizare. Singura sursa a ajuns suma din TV.Spectatori pe div.A cat un singur stadion din 7. Putem aștepta o așezare a comunității pe baze trainice nu prea curând .La comuniști nu găseai o carte și acum nu găsești un cititor. Nici sociologii nu pot explica Fotbalul are legătură cu toate.

    0
    0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button