Alte sporturi

„Studenta” Mara Guler, cea mai bună alergătoare din România în cursa de o zi: „Nu mă uit la ceas, îmi iau doar pulsul, restul ține în mare parte de psihic”





Sportivii CS Universitatea Arad au rupt gura târgului la Timișoara, la Campionatul Național de Ultra Atletism și al concursului internațional de ultra alergare S24H, ajuns la ediția cu numărul patru. Roland Unterweger, Iulia Ghinga, Denisa Mateucă, Nicoleta și Andreea Șușcă și Vasile Blidar și-au depășit limitele și au cucerit medalii prețioase în cursele de 6 și 12 ore, însă reflectoarele merită puse pe Mara Guler.

Timișoreanca de 42 de ani legitimată la CS Universitatea a alergat o zi întreagă nu mai puțin de 215 de kilometri, cam distanța dintre Arad și orașul Carei, din județul Satu Mare, depășindu-și propriul record național, de 212 kilometri. „E unică pri structura ei. În viața de zi cu zi este o femeie obișnuită, cu familie, copil, cu o meserie respectabilă, cea de medic, iar după toate îndatoririle zilnice găsește timp și putere pentru a se antrena, a alerga. În zilele din timpul săptămânii aleargă 20 de kilometri pe zi, în weekend și mai mult, deseori la concursurile organizate în țară și străinătate unde este invitată mereu. Nu știu dacă Mara e cea mai bine pregătită din punct de vedere fizic, dar mental nicio sportivă nu se ridică la nivelul său”, i-a făcut Vasile Blidar prezentarea valoroasei atlete.

Mara e o mână de om, nu cântărește mai mult de 45 de kilograme, te și întrebi de unde are atâtea resurse pentru a „înghiți” atâția kilometri. Dar, cum spunea Blidar, e în primul rând o chestiune mentală. „Când pornesc într-o astfel de cursă, în care presupune să te învârți în cerc timp de o zi întreagă, în prima oră nu fac decât să-mi iau diferite repere. Cum ar fi punctele de hidratare sau de suport tehnic și psihologic. La ceas nu mă uit aproape deloc, ci doar îmi verific pulsul. Îl reglez undeva la 100 de bătăi pe minut și aștept să treacă orele, restul ține în mare parte de psihic. La acest concurs mi-am fixat să parcurg 9 ture într-o oră și m-am ținut de plan până la capăt. Am alergat o zi întreagă cu două opriri a câte 10 minute fiecare. Nu mă așteptam să câștig, dar sunt foarte fericită. Îi mulțumesc antrenorului cu care mă pregătesc la sala, Sorin Cazacu, Cristinei Cecan, care e campioană națională la alergare montană, care a fost non-stop lângă mine la această cursă și, bineînțeles, colegilor prietenilor de la Arad. Îmi pare rău că nu l-am văzut pe domnul Ovidiu Șerban, am înțeles că a fost lângă noi la cursă, dar sunt foarte concentrată, într-o altă lume când alerg”, ne-a mărturisit campioana României la 24 de ore de alergare.

Dar, cea mai mare performanță a atletei de la CS Universitatea a venit anul trecut, în SUA. Mara Guler a ieșit pe locul 2 în cursa „Icarus”, din statul Florida, alergând nu mai puțin de 653,537 de kilometri în 6 zile. „Am făcut 41 de ore pauză în zilele alergate, iar sportivul care a câștigat cursa, 42. Graficele noastre au fost asemănătoare, dar, probabil, a contat faptul că el era mai înalt și implicit avea pasul mai mare. Nu e nimic, nu mă las, anul acesta mă întorc în SUA, îmi plac mult provocările de acest gen”, ne-a mai mărturisit sportiva, care se va „încălzi” pentru „Icarus”  cu două campionate mondiale de alergare 24 de ore, la Brașov și în Franța , programate în lunile septembrie și octombrie.

Vom reveni și cu impresiile lăsate de ceilalți campioni ai Aradului la concursul din weekendul trecut de la Timișoara.









Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button