Glorii arădenezTOP ARTICOLE

Lansare de carte, expoziție de fotografii vechi sau meciul cu Rădoi, Contra sau Belodedici pe teren – atracțiile aniversării a 120 de ani de fotbal în România





”La meci iau parte 22 de jucători împărțiți în două echipe (…) Învingătoare va fi echipa care va reuși să trimită mingea în poarta adversarului cu piciorul, fără să o atingă cu mâna”, au fost rândurile din ziarul vremii care stârniseră curiozitatea în jurul noului joc, numit „football”. Pe 15 august 1899, ora 17, era pentru prima dată când oamenii, arădenii,  rau chemați să vadă un meci adevărat la ei în oraș. Pe un teren din apropierea Uzinelor de Vagoane, din zona Pădurice. Și a fost 1-0 pentru „roș-negrii”, una dintre echipele formate dintre membrii ”Societății de fotbal din Arad”, înființată chiar în vara acelui an.

120 de ani au trecut de la momentul de căpătâi al fotbalului românesc, iar Adrian Lucaci, președintele Asociației de Fotbal Arad, a dorit cu tot dinandinsul să facă din 2019 și mai ales din luna august o sărbătoare a „sportului rege”. „Capitala politică a Marii Uniri este Aradul și mă gândeam ce frumos ar fi ca acest oraș de elită să se poată numi capitală și când vine vorba despre sportul și mai ales al fotbalul românesc. Cam asta îmi doresc din funcția pe care o ocup. Oficial vorbind fotbalul românesc s-a născut pe meleagurile noastre și a rămas în familia Aradului ca un membru de bază, de valoare și, cultivat cu dragoste, a ajuns să aibă în timp tradiție și un loc aparte în inimile arădenilor”, a subliniat Lucaci înainte de vorbi în detaliu despre seria manifestărilor de sâmbătă, 24 august, la care vor lua parte conducătorii FRF și naționalelor majore.

Fostele stele ale naționalei vor juca în fața arădenilor

Numeroasa delegație federală, condusă chiar de președintele Răzvan Burleanu, va ateriza la Timișoara sâmbătă în jurul orei 11. La Arad, diriguitorii fotbalului românesc vor avea discuții cu autoritățile locale și județene și vor ajunge și pe arena „Francisc Neuman”, aflată tot la stadiul de șantier. În jurul orei 17, polul de interes se mută în Parcul Eminescu, acolo unde va fi lansată cartea semnată de colegul nostru, Radu Romanescu – 120 de ani de fotbal în Arad – Amintiri dintr-un vis nesfârșit”. Totodată, cei prezenți sunt invitați să se delecteze și cu o expoziție de poze și obiecte vechi legate de eveniment. „Evenimentul de sâmbătă va fi o sărbătoare prin prisma vizitei distinșilor oameni de la FRF și aici mă refer la președintele Răzvan Burleanu, secretarul general adjunct, Gabriel Bodescu, cel care se ocupă de dezvoltarea pe parte de Grassroots, Ciprian Paraschiv, selecționerul naționalei de seniori, Cosmin Contra, alături de secundul său Adrian Mihalcea, dar și selecționerul naționalei U21, Mirel Rădoi sau foștii fotbaliști: Lucian Sânmărtean, Miodrag Belodedici, Jean Vlădoiu, Aurel Țicleanu, iar din partea lui Ion Geolgău încă așteptăm confirmarea. Pe lângă ei, vor mai veni președinți de la AJF din Bihor, Timiș, Hunedoara și Alba. După lansarea cărții din Parcul Eminescu ne mutăm pe arena, unde începem cu finala competiției de old boys la nivel județean, iar în jurul orei  19,15 se va desfășura un joc de fotbal între UTA Old Boys și echipa FRF. După cele două jocuri, vom avea diferite premieri în special ale echipelor de copii și juniori câștigătoare ale Cupei Aradului sau ale campionatelor de juniori organizate de AJF.  Și prin acest eveniment, această sărbătoare a fotbalului românesc, vrem să întreținem relația strânsă pe care o avem cu Federația Română de Fotbal. De anul viitor, având o infrastructură mai bună, ne dorim să desfășurăm diverse activități ale echipelor naționale la Arad. Cert este că fotbalul din orașul nostru nu s-a bucurat niciodată de o asemenea susținere administrativă, ca acum” a mai punctat Lucaci.

Bîlcea: „Aradul merită respectul tuturor”

Partener al AJF Arad, Consiliul Județean e parte importantă și în organizarea manifestărilor din cadrul ”120 de ani în România”. „Suntem alături de prietenii și partenerii noștri și în aceste zile de sărbătoare și-i invităm pe arădeni la evenimentele de sâmbătă. E al treilea an consecutiv în care Consiliul Județean, în parteneriat cu AJF, plătește arbitrajele din turul campionatului. Am fi dorit să vorbim despre toată stagiunea, însă, din păcate, doar atât ne permite legea deocamdată. Considerăm că primele rezultate deja se văd. Proiectul AJF va fi semnat în următoarea perioadă de CMCA și continuăm investițiile în fotbalul de masă și aici mă refer la ligile 4,5 și 6. La începutul mandatului mi-am propus, împreună cu colegii mei, să ridicăm fotbalul de masă în Arad. Cred că plătirea baremelor pentru arbitri și observatori a dus la creșterea numărului de echipe, ba mai mult, în acest moment, Aradul e reprezentantă în Liga a 3-a de cinci echipe. Sâmbătă sărbătorim fotbalul în Aradul ce a scris istorie în acest sport și care merită, și pentru asta, respectul tuturor”, a punctat Sergiu Bîlcea, vicepreședintele CJ Arad.

Cadar: „E vorba despre fotbal, dar și despre istoria orașului nostru”

Din dubla sa postură, vicepreședinte CJA și președinte al Comisiei Județene de Arbitri, Răzvan Cadar sublinează, la rândul, său ascensiunea fotbalului județean. „Am reușit să mărim numărul de echipe arădene în Liga a III-a, avem nu mai puțin de cinci în acest moment, iar toate au ca bază fotbalul nostru. În Liga 6-a s-au înscris 8 noi cluburi, dar, pe de altă parte, trebuie văzut și că nu facem rabat de la regulamente, respectiv de la obligativitatea de a îndeplini cerințele dosarului de licențiere.  Proiectele propuse de AJF au fost câștigătoare, iar asta înseamnă că se muncește bine, având planuri bune în perspectivă. Niciodată Aradul nu a avut o relație atât de bună cu Federația, iar acest lucru oferă perspective bune pentru viitorul fotbalului arădean. La rândul meu, aș invita arădenii în Parcul Eminescu și la <<Motorul>> sâmbătă pentru a afla lucruri noi, interesante, despre istoria orașului lor, despre acel meci de fotbal jucat după reguli englezești și tipuri de echipamente împrumutate tot de acolo”, a menționat Cadar.

De ce nu pe „Francisc Neuman”?

Când s-a vorbit pentru prima oară despre aniversarea a „120 de ani de fotbal în România”, mai precis în primăvara acestui an, exista o speranță că în special meciul dintre Old Boys UTA și fostele stele ale echipei naționale va avea loc pe noua arenă din Calea Aurel Vlaicu. „Sigur, ne doream să organizăm acest eveniment pe noul <<Francisc Neuman>>, dar am înțeles de unde vine această întârziere în finalizarea lucrărilor, am mai explicat-o public, chiar în fața suporterilor echipei UTA. Și noi ne dorim acest stadion și facem eforturi în acest sens. Din punctul meu de vedere, acele două momente de schimbare totală a proiectului și anume anul 20105, în urma evenimentelor de la Colectiv și în 2018, odată cu câștigarea celui de-al doilea mandat de către Răzvan Burleanu, când am introdus sistemul VAR și alte îmbunătățiri pentru a schimba categoria, au amânat finalizarea stadionului. Nu aș vrea să mai dau termene, vreau doar să creăm emulație prin acest nou stadion. Cert este că atunci când va fi gata vom avea un stadion de categoria 4 din 5 posibile”, a mai precizat Bîlcea.

Toate meciurile de județ se mută sâmbătă dimineața

Tocmai pentru ca polul de interes al după-amiezii zilei de sâmbătă să devină manifestările dedicate sărbătoririi celor 120 de ani de fotbal în România, conducerea AJF a programat întreaga etapă cu numărul doi a Ligii a 4-a în cursul dimineții, începând cu ora 11. „Facem tot posibilul să mutăm și partidele din ligile 5 și 6 dimineață și, bineînțeles, îi așteptăm și pe suporterii UTA-ei alături de noi la revenirea de la Timișoara. Noi ne dorim din tot sufletul să fie fericiți pentru victoria echipei noastre fanion”, a concluzionat Adrian Lucaci.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button