Pariuri sportive, gaming și casino

Dream Team-ul american, cea mai tare echipă adunată vreodata





Campionatul Mondial de Baschet va debuta pe 31 de august, în China, iar americanii sunt, din nou, marii favoriți la ridicarea trofeului. Doar că multiplele retrageri din lot au făcut ca și celelalte naționale să spere la titlu. O ocazie perfectă să ne reamintim ce factori au dus la formarea “Dream Team-ului” de la Barcelona, 1992.

Atunci când își simt orgoliul zgândărit, americanii doresc mereu să reacționeze. Știindu-și superioritatea în baschet, s-au simțit mereu confortabili să trimită jucătorii de colegiu la competițiile importante, inclusiv la Olimpiadă. Dar totul avea să se schimbe dupa ediția din 1988 a Jocurilor Olimpice, de la Seul (Coreea de Sud), cand SUA a pierdut în semifinale cu URSS și a ajuns să cucerească doar bronzul, cea mai modestă performanță din istorie. Regula oficială era ca doar amatorii au drept de joc la Olimpiadă, însă țările din blocul comunist au găsit un tertip. Jucătorii lor, de altfel profesioniști, aveau și serviciu, adesea fictiv, și puteau lua parte la acțiuniile naționalei lor de la Olimpiadă.

Pe scurt, americanii s-au enervat, au înaintat o cerere pentru schimbarea regulilor, iar în 1992 erau pregătiți să arate lumii cum se joacă baschetul cu adevărat. Cu probabil cea mai grozavă echipă adunată vreodată, în orice sport, SUA a câștigat fiecare meci la o diferență de cel puțin 30 de puncte, câștigând medalia de aur după o finală cu Croația. Și asta în condițiile în care jucătorii nu aveau vreun program riguros de antrenament și nici nu stăteau în satul olimpic. Dar atunci cand îi ai în lot pe Michael Jordan, Magic Johnson, Larry Bird, Charles Barkley, Karl Malone sau Scottie Pippen, e și o “rușine” să te complici cu astfel de detalii. Să nu uităm nici că Bird avea 35 de ani și acuza dureri la spate, în timp ce Johnson era retras din activitate de aproape un an.

În ceea ce privește Campionatele Mondiale, SUA a câștigat ultimele două ediții, fără prea mari emoții. Dar ce ar fi trebui să fie al treilea titlu la rând se poate transforma rapid într-o “dramă” națională în condițiile în care doar doi jucatori din lotul anunțat inițial vor merge în China. Sigur, americanii pot să se impună și cu acest roster, deoarece talent există, și merită să mizezi pe ei la cele mai avantajoase cote la pariuri baschet. Însă fanii își doreau, cu siguranță, să vadă cea mai bună versiune a Statelor Unite. 

Poate la anul, la Olimpiada de la Tokyo, când mai multe vedete din NBA au anunțat că-și vor elibera “agenda”, indiferent de program. Printre ele se află și LeBron James, care la momentul respectiv va avea 35 de ani. Starul celor de la Lakers a luat parte la victoria obținută la Jocurile Olimpice de la Londra, 2012, și chiar a declarat că acel lot, din care mai făceau parte Kobe Bryant, Carmelo Anthony, Chris Paul și Kevin Durant, e comparabil cu “Dream Team-ul”. Evident, au existat răspunsuri la declarațiile lui și ale lui Bryant, iar cel mai spumos a fost cel al lui Larry Bird: “Probabil ar putea să ne bată. Eu n-am mai jucat de 20 de ani si cu toții suntem cam bătrâni acum”, a spus fostul campion NBA.

Indiferent de istorie sau de care generație a americanilor a fost mai bună, ediția de Campionat Mondial ce stă să înceapă în China va reprezenta o competiție acerbă, cu reale șanse pentru naționale precum Spania, Serbia sau chiar Grecia, care vine cu Giannis Antetokounmpo, MVP-ul stagiunii precedente din NBA. Kemba Walker și colegii săi vor trebui sa tragă din greu pentru a nu dezamăgi o națiune întreagă. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button