UTA AradzTOP ARTICOLE

Nocturnă dublă pe „Francisc Neuman”, una pentru meciuri, cealaltă pentru evenimente! Noua arenă va avea logistică și pentru sistemul VAR





Inspirat Călin Bibarț cu ocazia conferinței de presă de astăzi, în care a informat despre urcarea pe SICAP a caietului de sarcini pentru licitarea unei bune părți a lucrărilor necesare finalizării (probabil la 6 ani de la momentul demolării vechii arene) noului „Francisc Neuman”. Primarul interimar al Aradului l-a avut la „susținere” pe Ioan Ignat, directorul Departamentului de Patrimoniu din cadrul instituției de la kilometrul 0, care a oferit, în sfârșit, câteva lămuriri cu privire la facilitățile arenei din Calea Aurel Vlaicu.

În primul rând, Ignat a devoalat capacitatea finală a stadionului „Francisc Neuman”, 11526 de locuri, fără scaunele destinate persoanelor VIP. Între aceste locuri există și 115 destinate persoanelor cu dizabilități sau mai precis însoțitorilor acestora, aflate în cărucior. Însă, inginerul Primăriei a mai clarificat și alte aspecte, cum ar fi…:

…instalația de noctună: „Pentru categoria 4 de stadion, numărul de lucși pe metru pătrat este aproape dublu față de categoria 2. Cei patru stâlpi vor fi dotați cu proiectoare cu LED-uri, de altfel cel de la Arad e primul stadion din România cu o astfel de nocturnă. Această nocturnă va fi folosită doar la meciurile oficiale. Suplimentar, se montează proiectoare pe cele două structuri metalice de la tribune, care pot fi folosite în pauza meciurilor pentru a reduce consumul LED-urile de pe cei patru stâlpi. Totodată, la evenimentele care se vor organiza în nocturnă pe noul stadion se vor aprinde doar aceste proiectoare și nu LED-urile de pe stâlpi. Certificatul pentru omologarea nocturnei îl vom primi doar pentru lucșii pe care îi dezvoltă cei patru stâlpi”.

…hotelul prevăzut în proiectul inițial, despre care s-a spus că s-a „evaporat”: „El există, e compartimentat, iar lucrările de finalizare a acestuia vor fi licitate în următoarea etapă. Lucrăm la ultimul caiet de sarcini pe care vrem să-l urcăm pe SICAP în trei-patru săptămâni, iar hotelul face parte din ultimul nivel, împreună cu facilitățile pentru presă și televiziuni, plus închiderile arenei. Cam acestea ar fi diferențele de lucrări rămase pentru ultima etapă, asumate cândva de CNI, ca și nocturna și gazonul, de altfel. Prețul acestor ultime lucrări pe care le vom suporta din bugetul local este de aproximativ 1 milion și jumătate de euro, dar vom reveni cu suma exactă când e gata caietul de sarcini”.

…sistemul VAR (video assistant referee) cu care va fi prevăzut stadionul: „Într-adevăr, există modificări pentru sistemul VAR. Apar la peluza nord și peluza sud platformele pentru camerele de luat vedere, de asemenea și la tribuna a doua apare una. Tribuna întâi era deja prevăzută cu trei platforme pentru televiziuni, dar atenție, mai trebuie internet în toată zona stadionului, inclusiv la nivelul gazonului. Apoi, la etajul 2 pe care, așa cum am spus, îl vom licita în curând, apar camerele de televiziune cu circuit închis, cu dotările aferente”

…un termen realist pentru inaugurarea arenei: „Sunt lucrări care pot fi făcute și perioada iernii. Ai închis ușa în încăperile compartimentate și-ți faci un mediu de lucru așa cum vrei tu. Nu mai vorbim despre partea de construcție acum, ci doar despre dotări care se pot face în orice anotim. De fapt, am dat termene de finalizare a lucărilor de patru luni de zile de la momentul semnării contractelor. Marea teamă sunt eventualele contestații sau, doamne ferește, o nouă schimbare de legislație sau norme, dar sperăm să nu fie cazul”.

În fine, Călin Bibarț a mai susținut că în zilele următoare se vor încheia și lucrările la gazon. „Trebuie să recunosc că nu am forțat foarte tare firma din Giurgiu în ultima lună. Pe de-o parte, la nivelul gazonului, exista și o macara care ajuta la instalarea nocturnei pe coronamentele celor două tribune, iar, pe de alta,  era și foarte cald afară. Nu obțineam decât o schimbare de imagine. Așa, acum vine toamna, temperaturile sunt mai normale pentru un gazon nou ce vrei să rămână verde. De altfel, cred că lucrările de montare a sa nu vor dura mai mult de două săptămâni, iar instalația de nocturnă va fi finalizată în maxim o lună. Deja vom avea o altă imagine a arenei, mai apropiată de cea pe care ne-o dorim cu toții”, a punctat primarul interimar al Aradului.

Până în prezent, Primăria Arad a investit aproximativ 32 de milioane de lei în noua arenă „Francisc Neuman”. Alte 3,5 milioane de lei valorează lucrările licitate acum, iar aproximativ 1,5 milioane de euro, adică în jur de 7,3 milioane de lei, vor fi necesari pentru predarea la cheie a stadionului din Calea Aurel Vlaicu.

8 comentarii

  1. Ca date tehnice abia aștept ,pare o pretenție minima ,reclamele luminoase de pe margine. Nu țipătoare sau jenante pentru jucători dar neapărat în alb-rosu !! Aradul ,iată ,ne apropiem de ,2020 și nu a avut niciodată așa ceva. Apoi la luminația efectivă de joc ,sa nu fie ceva că la Mioveni. .De zici că joci la ,,,luminare”” !! Când dai pe la ora 22 ,pe la spanioli sau englezi se luminează camera ca ziua !!! Dorințe firești sau aparent ,fără importanță . In rest să trăiască arădenilor noul stadion și. tuturor echipa ! Hai UTA !!!

    0
    0
  2. Hai cu stadionul odată. Va fi cel mai modern din Romînica. Sper sa nu pățim cu gazonul ca și arena sau la olteni.

    0
    0
    1. Pai hai cu stadionul, hai si cu alegerile.
      De-ar fi alegeri o data la 2 ani ne-am bate cu Austria la infrastructura.

      0
      0
    2. Daca numitul gazon va fi udat zilnic, ar trebui sa reziste. Am impresia ca la Craiova sau pe Arena Nationala, partea cu intretinerea si irigarea gazonului e deficitara, in afara de tuns, nu se prea face nimic. Ar mai fi de adus in discutie si daca o avea si incalzire, sa nu inghete iarna.

      0
      0
  3. Este prima data de la demolare,ca se vorbeste ceva transaparent,sper ca nu din nou minciuni si amagiri desarte….Mi-e teama doar ca dubios fiind faptul,Tehnodomus va cadea din nou in picioare,avand drept de licitare…atunci inseamna ca le-am facut si vazut pe toate….
    Nu stiu din ce cauza am aceasta teama,parca pregatita…..Cand citesc lucrari Tehnodomus,Pany Prod,Sylco Trans,ma ia cu Distonocalm…..Uffffff!!!!!

    0
    0
  4. ce tot vorbim de stadion, nu au un pic de rusine creatiile falca,poate sala de sport,dupa modelul dacia arena din udine la arad”lastun” arena(falca+creatiile lui=neghinita)

    0
    0
  5. Eu zic, ca o sa sara bine de 10 milioane de euro , ca sa nu mai zic de finisajele interioare care costa si ele o gramada de bani,ori cred ca e o diferenta foarte mare de costuri fata de proiectul initial, oare e justificata?!
    Iar asta ca atata a mai ramas de facut la stadion pentru al preda la cheie, tin sa te anunt d-le Bibart , ca si la o casa finisajele te costa mai mult si dureaza…dar pentrru voi nu conteaza, NU SUNT BANII DUMNEAVOASTRA.
    SA VA FIE RUSINE !
    Timpul sa ne judece !

    0
    0
  6. O intrebare! Jucam in Cupa cu Dinamo…..crede-ti ca ar fi loc pentru toti doritorii (nu doar Suporterii FIDELI), marti 24 septembrie pe cele 11 526 locuri de pe noua Arena……?! Acum….la momentul actual! Noi, UTA, suntem unde suntem….Dinamo pe acolo….aproape de noi!

    0
    0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button