National Sebis

E scandal în toată regula la Sebiș: Jucătorii și antrenorii – lăsați în drum, fără bani! „Ne vom bate pentru drepturi și reabilitarea ca oameni și sportivi!”





Scene incredibile pentru secolul 21 astăzi, la Sebiș. Practic, e război total între autoritățile locale a orașului de pe Crișul Alb și conducerea clubului, pe de-o parte și jucătorii și antrenorul echipe de fotbal, de cealaltă parte. S-a lăsat cu amenințări de ambele părți, cu Poliția, Instanța și alte instituții abilitate să facă dreptate într-un caz foarte rar, dacă nu unic, în fotbalul românesc.

Așa cum au promis, jucătorii și antrenorul clubului de fotbal s-au prezentat la club și la Primărie pentru a afla ce le rezervă viitorul apropiat. Având restanțe financiare importante, dar și fără posibilitatea de a-și face meseria la alte clubuuri, elevii lui Dănuț Șomcherechi au fost trimiși acasă în urmă cu zece zile, timp în care oficialitățile locale au comandat un audit la club. Datoriile mari, de aproximativ 6 miliarde de lei vechi, i-au determinat pe consilierii locali și noul primar interimar, Teodor Toma, să ia în calcul retragerea echipei din Liga 3-a și, implicit, desființarea clubului.

Pentru sportivi, însă, timpul ce trece se cuantifică în zile de pregătire pierdute, fără posibilitatea de a semna ulterior pentru alte grupări. Ca să nu mai vorbim despre restanțele bănești, pentru care nu s-a dat niciun termen de plată.

Dar iată relatarea detailată a antrenorului celor de la Național a celor întâmplate astăzi: „Ne-am prezentat atât jucătorii cât și antrenorii la sediul clubului la ora 13. Era lacăt pe poartă, ușa principală închisă și nimeni acolo ca să ne deschidă. Ne-am dus la Primărie unde domnul primar interimar, Teodor Toma, a refuzat să vorbească cu noi, cu mine ca antrenor sau cu jucătorii pe motiv că nu este problema dânsului, dar tot el a fost cel care ne-a interzis accesul în hotelul clubului, care se pare că ar fi problema dânsului. Președintele Pîrv a primit drept de semnătură pentru a semna rezilierea doar cu condiția, a spus el, noi nu am văzut hârtia, ca noi să renunțăm la banii noștri. Pur și simplu, ni s-a spus că trebuie să renunțăm la munca noastră din tur, la multe mii de lei aferente lunilor octombrie, noiembrie, decembrie și ianuarie. Unii au acceptat, căci au oferte concrete de la alte echipe și nu mai puteau rămâne legați de club. De exemplu, Sebastian Susan, unul dintre fotbaliștii din Sebiș, a renunțat la cele patru salarii pentru a putea semna cu Crișul Chișineu-Criș. În aceste condiții, doar jucătorii Susan, Balha, Chiș-Toe, Hojda, Moroz, Cornea, Chitaș, plus Roman, care nu a fost prezent azi, la Sebiș, dar și-a dat acordul la telefon, au fost de acord să renunțe la toți banii pentru a putea primi dezlegarea și să semneze cu alte cluburi.

Ceilalți jucători din lot, Pop, Forisz, Mușea, Merșca, Deliman și eu, în calitate de antrenor, am refuzat. Personal, am cerut hârtie oficială de la club că nu am voie să antrenez, să stau în hotel, să-mi respect contractul. Am fost refuzat inclusiv să dorm o noapte, până marți, pentru a pleca apoi spre casă, la Baia Mare. Am fost refuzat, domnul primar Toma nu a mai permis accesul jucătorilor în hotelul de la stadion. Deci, mi s-a îngrădit dreptul la muncă. Ca să nu mai spun că am venit de la 300 de kilometri distanță, am stat de la ora 13 până la ora 17,30 și nu am rezolvat nimic. Nu mă puteam întoarce la Baia Mare noaptea, obosit și foarte supărat, am fost lăsat pe drumuri, ca să zic așa, cu contractul în mână, valabil până în 30 iunie 2020. Ceea ce s-a întâmplat astăzi este o bătaie de joc la adresa mea și a jucătorilor. Nu pot să cred că o instituție ce ar trebui să fie respectabilă, cum este Consiliul Local Sebiș, un primar, fie el și provizoriu în funcție, poate să trateze astfel un grup de oameni cu care sunt încheiate contracte. Cum își pot permite să nu plătească salariile atâtea luni și să-i forțeze pe unii jucători să renunțe la sume foarte importante de bani pentru a-și putea vedea de viitorul lor? Iar pe ceilalți, care nu au cedat la șantajul legat de dezlegări, să îi trimită acasă fără nici o hârtie la mână, fără niciun ban? Președintele Pîrv nu mi-a dat nici mie personal o astfel de hârtie, nici jucătorilor, spunând să facem ce vrem, să ne adresăm cui vrem, la comisii sau în instanță pentru a ne cere drepturile care ne-au fost, din nou, refuzate astăzi. Refuzate verbal, nu în scris, cum am cerut noi.

Aș vrea să le transmit lui Pîrv și Toma că de astăzi nu mai pot să spun că sunt domni, dacă au coborât atât de jos, că nu ne vom cere doar drepturile, ci am vrea să fim reabilitați ca oameni și sportivi și vom apela la toate instituțiile abilitate. Oare cum manevrează o instituție de stat banii publici? Nu știm exact pe lunile în care nu am fost plătiți dacă s-au achitat cei 10% impozit pentru salarii, poate a luat altcineva banii noștri… Cum pot niște funcționari publici sau aleși locali să încalce legea, refuzând dreptul la muncă al unor persoane cu care au contracte valabile până în 30 iunie 2020? Deci, pe lângă instanțele sportive, îmi rezerv dreptul de a sesiza și alte instituții care să verifice ceea ce s-a întâmplat la Sebiș în aceste luni și am încredere că ni se va face dreptate. Mie, personal, dar și jucătorilor care nu au cedat astăzi șantajului, dar și celor care au fost obligați să semneze pentru a nu pierde un angajament cu alt club pentru returul de campionat”, ne-a declarat Dănuț Șomcherechi.

Sub contract cu Național Sebiș din iarna anului trecut, evoluând și în mandatul lui Cristi Todea în „alb-albastru”, căpitanul echipei, Vasile Forisz, și-a manisfesat și el indignarea pentru cele întâmplate astăzi și, în general, în ultima perioadă la Național Sebiș. „Superioritatea afișată de președintele clubului și de către primarul interimar, este de neconceput. Ne-au tratat mai rău ca pe niște animale, ne-au aruncat pur și simplu în stradă. Cum poate fi primar interimar un om care nu respectă munca și contractele semnate? Cum poate un primar interimar să refuze dreptul la muncă și să refuze plată a patru salarii pentru niște sportivi care au reprezentat comunitatea și au îmbrăcat tricourile cu stema orașului pe piept? Colegul nostru, Claudiu Vereș, pentru evoluția bună la echipă, a fost transferat la o echipă de Liga 1, care la 31 ianuarie avea de efectuat plata sumei de 10.000 de euro, în lei, în contul clubului, bani care puteau stinge mare parte din restanțele noastre financiare . Oare s-au încasat acei bani și dacă da, cine a beneficiat de ei?

Ne pare rău că niște oameni care nici măcar nu au fost la meciuri, care nu se pricep deloc la fotbal, au distrus ceea ce s-a contruit în mai mult de zece ani. Personal, am venit la Sebiș cu inima deschisă în urmă cu un an, știam că este un club serios, care-și respectă jucătorii și care a făcut performanțe frumoase în anii precedenți. S-a creat un grup, care în ciuda condițiilor la limită pe care le-am avut, cu bani de luat permanent din urmă pe mai multe luni, cu un număr limitat de jucători, tot din lipsa banilor, am reușit – totuși – să jucăm și am făcut rezultate la care mulți chiar nu se așteptau. Sunt convins, că, dacă aveam liniște, dacă la grupul nostru mai se alăturau câțiva băieți serioși, puteam ieși rapid din zona mișcătoare a clasamentului și să avem o comportare onorabilă până la final. Nu înțeleg nici eu, nici colegii mei, cum se poate închide activitatea unei echipe de fotbal dacă i se alocă un buget de 4-5 miliarde de lei vechi, sau chiar 6 cum am auzit astăzi? Și dacă peste ceva timp, clubul va mai dori să facă performanță, cine va mai avea încredere să vină la Sebiș? Care antrenor, care jucători? Vor mai risca să mai pățească ceea ce am pățit noi? Ce vom povesti noi tuturor prietenilor noștri despre batjocura de la Sebiș, nu se va mai putea repara decât, poate, peste o generație. Să le fie rușine celor care și-au bătut joc de noi și, cred eu, că și-au bătut joc și de fotbalul sebișean”, a spus Forisz în numele echipei.

De cealaltă parte, s-a lăsat cu amenințări cu Poliția. Practic, jucătorii și antrenorul a fost înștiințat că dacă nu renunță la plângeri și chiar încearcă să intre în hotelul de la stadion, vor avea pe capul lor organele legii. Cei de la club susțin că înainte de a pleca acasă, în urmă cu zece zile, fotbaliștii au produs stricăciuni cu bună știință la baza sportivă „Crișana”. Printre altele, li se reproșează acestora defectarea a două televizoare, deteriorarea unui gard și a doi arbori decorativi.

Păcat că s-a ajuns aici la cel mai longeviv club dintre cele cinci ce reprezintă Aradul în Liga 3-a în momentul de față.

7 comentarii

  1. Trist ce se intamla la Sebis, sper ca cei vinovati sa plateasca, Nu se poate sa-ti bati joc asa de oameni.

    0
    0
  2. Parerea mea este ca nu e bine ce se intampla pacat de baieti si de antrenori
    Este o discriminare sa va bateti joc de oameni care au suflet bun sunt prietenii mei cei mai buni nu va mai bateti joc de ei datile ce vor ei si lasati sa si faca treaba nu va cade nimic daca faceti un bine intradevara ca nimemi nui.perfect dar nu meritau sa ajunga pana aici am iubit aceasta echipa si o voi iubi mereu sunt prieteni extraordinari care te poti baza oricand
    Dar voi sunteti niste oamenei rai cei care nu le dati nimica
    Jucatorilor si antrenorilor nu aveti scrupule sa va fie rsuine pentru rau care l-ati facut prietenilor mei deja mie scarba de voi pe bune

    0
    0
  3. Are cu se mandri Consiliul local Sebis ! Este una din marile realizari ce sper sa-i aduca si tot atatea voturi din partea electoratului! Cu ocazia implinirii celor 100 de ani de cand exista marturia ca sa jucat primul meci de fotbal la Sebis in luna Mai 1920 nici nu se putea sa nu marcam acest eviniment prin ceva deosebit,desfintarea clubului de fotbal !!! Certificatul de nastere al unei echipe in Sebis poarta totusi data de 15 Martie 1922 cu numele de Sebisana.Mai avem timp sa renastem !Succes !

    0
    0
  4. 6 miliarde de lei vechi (de ce mai folosim „miliardele” și „leii vechi”, totuși?) înseamnă 600.000 lei adică vreo 126000 euro la cursul actual. Sumă care nici măcar pentru o localitate ca Sebișul n-ar trebui să fie o mare problemă. Poate că orașul are alte priorități și atunci banii vor fi redirectați către alte destinații (și ajungem la discuția de mai demult despre cât de oportun este să susții entități sportive din taxele plătite de contribuabili…).
    Pe de altă parte, sunt cel puțin două lucruri de lămurit referitor la datoria acumulată:
    (1) orice datorie poate fi (re)eșalonată, desigur cu acordul părților. Asta dacă toate părțile implicate doresc să rezolve problema;
    (2) nu se putea gândi administrația locală puțin mai repede, de exemplu înainte să înceapă competiția, dacă va putea susține participarea echipei de fotbal în Liga 3?
    Iar întrebarea cea mai dură este: dacă tot își permite cu mare greutate sau, mai nou, nu-și mai permite, chiar are nevoie Sebișul de echipă de fotbal în Liga 3? Să nu răspundem cu sloganuri sau bune intenții, ci cu tot realismul pe care-l mai avem la îndemână.
    Sigur că e păcat că la un secol de fotbal jucat la Sebiș echipa locală să tragă pe dreapta. Dar, vorba lui Marian, până la 25 martie 2022, mai este vreme ca clubul să renască (poate ne uităm prin istoria echipei să vedem cum a apărut și a funcționat aceasta în decursul timpului), iar Sebișana sună mult mai firesc decât Național… 🙂

    0
    0
  5. Sebisana sau mai târziu Crișana , pentru necunoscători numele de National Sebis vine de la National Sintea Mare ,de la care Feieş a cumpărat locul in campionat pentru că în 2004 când sa reîntors ca primar echipa Crișana nu a mai existat ….. și coincidență in perioada 2000-2004 in conducerea orașului era că viceprimar același Toma care este și acum primar interimar ………..!!!!!!!!!!

    0
    0
  6. Ma doare enorm de mult,enorm….Pentru mine Sebis a insemnat leaganul copilariei mele,fiind pui de Carandan…Sebisul insemna Targ de joi/duminica si muszai meci Crisana Sebis….Pedalam cu biciclete incropite,doar ca sa ajungem,copii la meci….Era mare sarbatoare….
    Atat de mult ma doare dizolvarea echipei Sabisene,incat nu am cuvinte….
    Poate ca deranjez,dar porneste de la CJA,care de 30 ani nu este in stare sa refaca drumul Arad-Sebis-Moneasa…..Ce sa faci acolo,la o adica?Sunt acid….La Moara cu Noroc,un anumit …a putut….Blana..
    Ce sa poti face in Moneasa,mai sus?Nimic!Pai si atunci ce sa fac acolo?
    Si parafrazand…..momentele copilariei mele..era maxima activitate…..Trist,trist….Pacat….

    0
    0
  7. Doamnelor si Domnilor Consilieri vi se pare mult daca a-ti aproba pentru sport 2% din Bugetul orasului Sebis ? Sunt sigur ca nu imi veti raspunde la aceasta intrebare ! Nu sunteti dumneavoastra de vina ! Vinovati sunt cei care v-au votat !

    0
    0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button