Crisul Chisineu-CrișGloria LT CermeiProgresul PecicaȘoimii Lipova

„Oficialii” divizionarelor terțe arădene nu prea agreează sistemul play-off/play-out și: „Mai degrabă, FRF-ul ar trebui să facă un plan solid pentru la anul”



Starea de urgență decretată de președintele României pe fondul epidemiei de coronavirus a oprit, printre altele, toate activitățile sportive din România. Nici măcar antrenamentele nu mai sunt permise, cât despre reluarea întrecerilor oficiale, sunt sporturi în care, în cel mai bun caz, se va juca după Paști. În sportul rege, în schimb, competițiile pe puncte s-ar putea relua de abia pe 16 mai, iar Federația Română de Fotbal încearcă să găsească cele mai bune variante de continuare a sezonului.

La nivelul ligilor doi și trei, s-a avansat ideea de play-off și play-out pentru stabilirea formațiilor promovate și retrogradate, însă părerile sunt împărțite printre protagoniști. Mai degrabă, votul general e negativ pentru mini-competiții de 7, respectiv 9 partide ce s-ar disputa pe repede înainte. Echipele arădene de Liga 3-a nu fac notă discordantă, cu mențiunea că majoritatea „oficialilor” cred puțin spre deloc în posibilitatea ca acest sezon fotbalistic să se mai reia, indiferent de forma sa. Mai mult, „oficialii” Lipovei, Crișului, Pecică și Cermeiului vin cu sugestia pregătirii de pe acum a stagiunii 2020-2021, care se anunță cu totul și cu totul specială ținând cont de problemele economice ce urmează să lovească întreaga societate, deci și fotbalul.

Pop: „Ce rost ar avea un play-off de 7 meciuri cu actualul punctaj?”

Din postura de vicelider, Șoimii Lipova ar trebui să fie principala antagonistă a celor de la FC U Craiova, cu care – de altfel – a și remizat (2-2) în deplasare, în singura etapă a returului disputată până acum. Oltenii au nu mai puțin de 13 puncte în fața elevilor lui Flavius Sabău, care, în condițiile unui play-off de 7 meciuri, au șanse aproape nule să țină vie disputa în zona promovării. „Trăim vremuri grele și e foarte greu de prezis, astăzi, ce va fi peste o lună sau două. Sigur că e bine că cei de la FRF fac scenarii, dar eu cred că este prematur. Practic, de abia peste trei săptămâni vedem dacă se va prelungi sau nu starea de urgență. Dacă ar fi să comentez ceea ce ne-a propus deja FRF, adică sistemele play-off și play-out, e un pic ciudat ca noi, de exemplu, să jucăm pentru a treia oară cu Craiova, pe când alții vor rămâne dor cu meciul din tur cu ei. Dar și mai ciudat ar fi să rămânem exact cu punctele din acest moment, care nu dă șanse nimănui să recupereze avantajul mare pe care îi au cei de la Craiova în cele 7 partide. Înțeleg criza de timp, dar sincer aș prefera să jucăm toate etapele, chiar dacă ne întindem cu ele dincolo de 1 iulie. Până la urmă, însă, vom fi pregătiți să jucăm în orice formulă se va decide. O părere realistă ar fi – totuși – că nu se va mai juca deloc, se va îngheța totul la etapa 16. Legat de salariile jucătorilor, se pare că va fi bine, vom fi sprijiniți și de statul român, deci nu cred că vor fi probleme cu banii cel puțin până în vară. Apoi, mai vedem, chiar va fi o provocare să ne descurcăm cu mai puțini bani”, spune Radu Pop, președintele „șoimilor”.

Cherecheși: Meritul sportiv ar trebui să primeze, mai e necesară o Ordonanță de Urgență”

În acest moment, Crișul Chișineu Criș este a treia forță a seriei a IV-a a Ligii a 3-a și țintea cea mai bună clasare din istoria clubului. Adică o prezență în „careul de ași” al competiției pe care, conform simulării FRF, ar trebui să o dispute în 8, în compania Craiovei, Lipovei, Horezului, Pecicăi, Dumbrăviței, Hunedoarei și Ghirodei. „Personal, nu consider prea eficient sistemul propus de Federație. Meritul sportiv ar trebui să primeze în alegerea echipei promovate și a formațiilor retrogradate, ori nu cred că asta se va întâmpla dacă jucăm play-off și play-out. Deocamdată ni s-a cerut părerea prin reprezentanții Ligii a 3-a în Comitetul Executiv, de votat nu am votat ca să știm exact ceea ce-și dorește cu adevărat majoritatea. Oricum, din punctul meu de vedere, Federația și cuburile ar trebui să se concentreze pe ceea ce vom face din vară încolo, căci e greu de crezut că ne vom mai întoarce pe teren în mai sau iunie. Cred că la ce probleme vor fi cu bugetele locale, selecția pentru formațiile ce nu vor mai putea continua competiția și din august, septembrie, va fi – cumva – naturală. Mai cred că ar fi înțelept să se facă mai multe serii, cinci-șase, pentru a se reduce cumva chletuielile de deplasare, cazări, etc. Cât despre bani, e bine că Guvernul ne susține cu plata a 75% din salariul fiecărui jucător, dar și mai important ar fi să avem o Ordonanță de Urgență prin care să se decidă folosirea banilor publici, chiar dacă nu avem activitate. Dacă nu va exista acest cadru legal, atunci, cred eu, vom fi nevoiți să înghețăm contractele jucătorilor începând cu 1 aprilie. Nu ne dorim asta, dar, repet, e nevoie de cadru legal să mergem mai departe cu plata fotbaliștilor, cu tot ajutorul de 75 primit de la stat. În rest, dacă mai trebuie să jucăm și a treia oară în acest sezon cu Pecica, vom juca până la urmă. Dar, dacă vrea Federația, vom juca și cu Sântana și Zăbrani, parcă mi-este și dor de întâlnirile cu Cătălin Puia sau Tibi Nicula”, susține Daniel Cherecheși, managerul Crișului.

Pilan: „Sunt optimist, cred că vom juca din 16 mai încolo”

Din postura nou promovatei, Progresul Pecica ar dori să ducă la bun sfârșit acest sezon, indiferent de calea aleasă de Federație. „În situație de forță majoră, suntem de acord și cu acest sistem, cu o singură precizare. Să nu se tragă la sorți gazdele partidelor din play-off, ci să se meargă după regula de care s-a vorbit inițial. Adică echipele oaspete în tur, să devină gazde în play-off. Sigur, și noi ne-am dori să mai jucăm toatele cele 14 partide rămase de disputat din acest sezon, dar dacă nu se poate, e bine și cu acele șapte meciuri. Salariile oricum se vor da, mai ales că a apărut acest sprijin de la Guvern, iar jucătorii trebuie să-și facă treaba. În special pentru fotbaliștii tineri, orice meci oficial e benefic în dezvoltarea lor, așa că vrem să jucăm și, zic eu, vom juca. Eu am o fire optimistă și cred că vom putea juca începând cu 16 mai. Însă, într-adevăr, următoarele două-trei săptămâni vor fi esențiale pentru țara noastră, ne vom da seama dacă epidemia de coronavirus ia amploare sau vom fi mai feriți ca statele din Occident”, afirmă și Cristian Pilan, directorul sportiv al Progresului Pecica.

Bulza: „Vrem să jucăm toate meciurile, altfel mai bine înghețăm campionatul”

Poate echipa arădeană cea mai dezavantajată de noul sistem al FRF va fi Gloria Lunca Teuz Cermei. Conform clasamentului actual, aceasta e prima echipă din seria a IV-a ce „alunecă” în play-out, alături de Becicherec, Dăești, Deva, Filiași, ACS Poli și Gilortul. Ar fi o cursă infernală pentru supraviețuire, cu atât mai mult cu cât majoritatea contracanditatelor s-au întărit destul de mult în această iarnă, pe când „sămădăii” au continuat politica bazată pe fotbaliști tineri. „Este stare de urgență și avem mult timp de gândire la variantele de a continua competiția, dar asta nu înseamnă să renunțăm la principiile ce ne-au adus în fotbal: competiția corectă și meritul sportiv. Eu vreau să joc toate meciurile, vreau să joc și eu cu Craiova acasă. În tur am fost aproape de victorie și avem o ambiție mare într-un astfel de meci. Să tai pur și simplu cu toporul o competiție și să o împarți în două pentru a mai juca doar câteva partide încalcă grav spiritul sportiv. Decât așa, mai bine să se înghețe tot, să nu cadă nimeni, să se vadă cine va mai putea continua din toamnă pe motive financiare, cine mai urcă din Liga a 4-a și apoi să se formeze 5 sau chiar 6 serii de Liga a 3-a pentru a salva sezonul viitor. Să nu uităm că finanțările comunităților locale vor fi mult mai mici. Din acest moment li se vor diminua și lor veniturile, încasările, cu procente importante și e clar că sportul va fi primi bani mai puțini. Salariile le vom da, să vedem și practic în ce mod ne va ajuta și Guvernul, dar, zic eu, nu vor fi probleme”, a punctat Petre Bulza, președintele Cermeiului.

Așadar, „oficialii” divizionarelor terțe arădene nu prea agreează sistemul play-off/play-out propus de FRF, fiind interesați, mai degrabă, de un plan solid pentru la anul, adică sezonul 2020-2021, unul foarte greu din punct de vedere financiar.









Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button