Fotbal juniori

Academia Brosovszky Ineu, acreditată la nivel național: „Certificarea muncii depuse în ultimii ani, dar trebuie să ne ridicăm cu toții nivelul”





UTA nu este singura Academie din județul nostru acreditată pentru sezonul 2020-2021, ci e însoțită de Asociația Club Sportiv Academia Brosovszky Ineu. Sigur, „roș-albii” sunt printre fruntași cu o clasare pe locul 11 (din totalul de 69), în condițiile în care la capitolul infrastructură și facilități Aradul nu a făcut progrese față de anul trecut, în timp ce noua Academe din județul Arad se naște direct pe locul 56, cu un punctaj de 32.4.

La Ineu, ultimii ani au apărut destule generații bune de fotbaliști. Zărăndanii au câștigat doi ani la rând campionatul județean la juniori mari și au accesat turneele semifinale. De la Ineu a plecat spre UTA  Andrei Gavrilă, fotbalist aflat în lotul de Liga 2-a ce a promovat după 12 ani pe scena primului eșalon, însă mai sunt și alte nume care au făcut pasul spre grupări importante din fotbalul românesc. Este vorba de Dennis Mâneran și Alberto Țica (Universitatea Cluj), Radu Șerban (FCSB) sau Balazs Buza (Csikszereda Miercurea Ciuc). Totodată, Academia a avut meritul de a fi găzduit în premieră pentru Arad etape de calificare pentru turneul final al Champions League sau Voyage Cup, cele mai tari competiții la nivel de copii din Europa.

 

Leo Pința, Marius Ciubăncan sau Vasilică Georgiu – în corpul tehnic

În așteptarea construcției bazei sportive din Unitatea Militară, din fonduri guvernamentale, ACB Ineu își desfășoară activitatea pe trei terenuri: „Central” și „Armonia”, din Ineu, respectiv „CPL”, din Arad. Din organigramă fac parte: Rolland Szabo – președinte, Alin Bondar – președinte executiv, Călin Benea – vicepreședinte, Elena Cismaș – contabil, Adrian Palade – director sportiv, Ioan Benea – organizator de competiții, Ioan Magyari – magazonier, Mihai Vagyon – administrator bază sportivă, Zsolt Balasz – psiholog sportiv, Daniela Boiț – nutriționist, Florin Zdrențan – maseur, Nicolae Pavel – asistent medical, Robert Hegyi – kinoterapeut.

Corpul tehnic este coordonat de Cristian Sculici, antrenor și al echipei de seniori, din Liga 4-a, dar și juniorii mari ai Academiei. În rest, îi mai avem pe: Cosmin Merșca – antrenor cu portarii, Vasilică Georgiu și Lucian Ardelean – antrenori U9 și U7, Ciprian Pistrui și Victor Spătaru – antrenori U11, Flavius Brândușe – antrenor U15, Marius Ciubăncan – antrenor U16, Leontin Pința – antrenor U17, Teodor Mihuț – șef centru și antrenor U13 și Nicolae Tulcan – antrenor fete U17. „E un pas pe cât de mare, pe atât de necesar în procesul de creștere a grupelor noastre de copii și juniori. Când vrei să ajungi lângă cei mai buni, trebuie să ții pasul cu ei, să-ți organizezi activitatea în mod profesionist. Deocamdată, cu grupele mari, cele de Under 19 și Under 17 nu vom participa în Liga Elitelor, ci la <<republicani>>, ci doar cu Under 16 ne vom bate ]n cea mai tare competiție juvenilă de profil din România. Sperăm ca în dosarul de acreditare pentru următorul sezon să introducem și noua bază sportivă din Unitate, cu cele trei terenuri ale sale, dar să și ajungem cu echipa de seniori în Liga 3-a. E foarte important să le oferi jucătorilor tineri posibilitatea să crească într-un eșalon cât mai bun și solicitant”, a punctat Cristian Sculici.

Sprijin necondiționat de la autoritățile locale

Fără implicarea Primăriei și a Consiliul Local Ineu în realizarea bugetului anual, nu vorbeam acum de o Academie în Țara Zărandului, „magnet” pentru tinerii fotbaliști din zonă. „E o mândrie pentru orașul nostru să avem o Academie de fotbal și să concurăm cu nume importante din România. Pe de altă parte, suntem conștienți că avem o obligație mai mare față de cei care se ocupă cu profesionalism și față de partenerul nostru, Roli Szabo și a celor din echipa sa, căruia le și mulțumim pe această cale pentru că au pus în practică acest proiect îndrăzneț tocmai la Ineu. Mai departe, ne-a propus să-i susținem cât putem de mult, pentru că, se știe, sportul înseamnă sănătate, iar când vorbim și despre performanță bineînțeles că ne vom asocia mulți ani de acum încolo cu acest proiect. Probabil, adevăratele rezultate vor apărea peste 4-5 ani, poate chiar zece, dar avem timpul de partea noastră. Sunt multe lucruri de făcut la Ineu, dar, cu sprijinul cetățenilor le vom face toate și le vom face bine. Noi sperăm ca în primăvara anului viitor, cel târziu în vară, să inaugurăm și noua bază sportivă din Unitate. Depindem, se știe de CNI, dar am înțeles că lucurile se mișcă. Când ne vom putea muta acolo, vom investi și în modernizarea arenei centrale, până la urmă de la infrastructură pleacă aproape totul. Ne mai bucurăm că corpul tehnic se regăsesc mulți antrenori din oraș sau din zona noastră și majoritatea sunt tineri și dornici de performanță. Bineînțeles, că susținem și activitatea primei echipe, pe care am dori să o revedem cât mai repede în Liga 3-a”, ne-a declarat Călin Abrudan, primarul orașului Ineu.

Szabo: „Un reper pentru fotbalul arădean și zonal în ceea ce privește sectorul juvenil”

Academia Ladislau Brosovszky  a apărut de 6 ani în peisajul fotbalului juvenil arădean, iar prin certificarea la nivel național intră într-o nouă etapă. „Acreditarea noastră certifică munca depusă de-a lungul ultimilor ani, dar, totodată, ne obligă și mai mult. Cu toții trebuie să ne ridicăm nivelul, să facem lucrurile și mai bine decât le-am făcut până acum și să nu scăpăm niciun moment obiectivul nostru principal. Iar acesta ar fi lansarea a cât mai multor copii și juniori din mediul rural și nu numai în fotbalul mare. Activând la Ineu, avem un bazin important de selecție, de fapt ne bucurăm că am reușit să le oferim deja șansa unor produse ale Academiei noastre să ajungă la cluburi importante din România, precum Mâneran, Șerban sau Gavrilă. Personal, sunt obișnuit ca atunci când încep un proiect să mă compar și să tind să ajung în top. Sigur, aici va fi puțin mai greu, căci, de exemplu, Viitorul e cu zece pași înaintea tuturor, însă vom face tot posibilul ca prin posibilitățile noastre să fim un reper pentru fotbalul arădean și zonal în ceea ce privește sectorul juvenil. Nu aș vrea să închei înainte de a le mulțumi autorităților locale din Ineu pentru sprijinul necondiționat, antrenorilor, copiilor și părinților pentru anii de muncă și sacrificii, dar și Monikăi Brosovszky , care a crezut mereu în noi și ne-a fost alături”, a menționat Rolland Szabo, președintele Academiei ACB Ineu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button