Liga a 2-aLiga a 3-aSuperliga

Ministrul Tineretului și Sportului spune că se lucrează la un scenariu pentru redeschiderea stadioanelor: „Cred că ne putem duce cu capacitatea undeva la 10%…”





Noul sezon al Ligii 1 la fotbal a demarat tot lacătele puse pe porțile stadioanelor. Sigur, contextul epidemiologic nu încurajează schimbarea legilor, respectiv ridicarea unor restricții, însă când vine vorba despre arenele de mii de locuri ale țării logica ar trebui să fie alta.

Pentru asta, însă, autoritățile ar trebui să fie cooperante și chiar inovatoare în găsirea unor soluții, iar Ministrul Tineretului și Sportului, Ionuț Stroe chiar a oferit detalii despre un protocol-scenariu cu privire la revenirea, în parte, a spectatorilor pe stadioane. „MTS și nu numai, la fel și suporterii și presa, cu toții ne dorim să revenim la normalitate privind prezența pe stadioane. Am lucrat și la un scenariu, un protocol, care – practic – ar trebui să descrie în detaliu cum s-ar face acest lucru. Adică, cu un acces controlat, făcut din timp, în incinta stadionului, cu o rezervare pe internet, digitalizată, a locurilor care vor fi ocupate de către spectatori. Astfel, putem bloca anumite scaune, pentru a exista distanțare fizică între spectatori, după care să punem în practică și un sistem de defluire în momentul încheierii meciului, pentru a nu crea aglomerație și interacțiune. Practic, scopul nostru este să diminuăm la minimum riscul epidemiologic. În plus, trebuie suplimentați stewarzii pe stadioane, pentru a controla respectarea normelor în timpul meciului. Voi face o comparație cu Coreea de Sud. Dacă suntem atenți, acolo am vedea că în mod organizat, responsabil, conformându-ne voluntar, toți cei care venim la stadion putem respecta locul unde stăm și – bineînțeles – putem pleca în siguranță. În momentul în care cifrele pandemiei ne vor oferi posibilitatea aplicării acestui scenariu, aveți garanția mea că o vom face. Din păcate, astăzi avem 1504 cazuri și nu ne putem juca cu sănătatea publică. Sunt motive de îngrijorare în continuare în legătură cu răspândirea comunitară a acestui virus, gândiți-vă ce probabilitate ar fi ca între câteva mii de oameni pe stadion să fie și unii infectați. Nu aș vrea să sperii pe nimeni, dar trebuie să fim conștienți și să ne uităm pe statistica oficială a unui meci precum Liverpool – Atletico Madrid, pe Anfield, care a cauzat 47 de decese. Lucrurile sunt mult mai serioase decât li se par unora. Eu sunt optimist și sper să putem aplica acest scenariu. Am făcut chiar o simulare pe un sector al Arenei Naționale și cred că ne putem duce cu capacitatea undeva la 10%”, a declarat Stroe, în cadrul unei conferințe susținute la arena „Francisc Neuman”, pe care a vizitat-o în încheierea vizitei sale la Arad, prilejuită de oportunitatea înființării unui Complex Național Sportiv în orașul nostru.

Multe dintre competițiile sportive din România, în special cele în care sunt angrenate formații cu bugete limitate, nu se pot relua în condițiile în care testările pentru coronavirus (destul de costisitoare) rămân obligatorii și trebuie repetate din 14 în 14 zile. „Cunoaștem această problemă, chiar am discutat cu președintele FRF și cu Ministrul Sănătății, premierul a găzduit de altfel o vizită a acestora în care am discutat pe această temă. Nu doar fotbalul din ligile inferioare, dar și ligile superioare ale celorlalte sporturi, care au venituri mult sub cele din fotbal și au dificultăți financiare în a susține aceste testări sau cantonamente, au probleme în acest sens, dar – deocamdată  trebuiesc făcute. Ne gândim să relaxăm sau să oferim un cadru mult mai permisiv pentru că, practic, nu sunt doar sportivi profesioniști, în unele competiții pot evolua oameni care merg la muncă. Dar, cu siguranță, asta nu se va întâmpla acum, ci în momentul în care vom avea și argumente de natură medicală. Nu depinde de voința primului ministru sau al ministrului sportului, tot ceea ce facem trebuie însoțit de reguli medicale. Asta este pandemia care a blocat totul, în niciun caz instituțiile care emit aceste norme pentru a proteja sănătatea publică. De aceea apelăm la înțelegerea și răbdarea tuturor care în momentul de față sunt oarecum blocați sau nu își permit să susțină aceste testări sau perioadele minime de izolare pe care noi le cerem”, a adăugat Ionuț Stroe.

FOTO: Viorel Musca

2 comentarii

  1. Bai tantalailor ,faceti o socoata,1 loc ocupat, doua libere, un rand da unul nu si dupa o simpla socoata ajungi la 20-25 % din capacitatea stadionului.Ceatata analiza a puliu ?

    0
    0
    1. – pe hartie si practic e usor in timpul meciului, dar cum spui sau cum il convingi pe om la inceput de meci, DAR mai ales la final de meci sa iasa organizat, sa nu se impinga/imbulzeasca.
      – o alta problema ar fi la galerie, pe ei sigur nu ii poti separa
      – supararea noastra e ca nu putem merge in contextul promovarii, stadion nou si nu numai, dar cum facem sa ne comportam civilizat?

      a trebuit sa vina pandemia sa se faca distantare la supermarket si nu numai, cu toate astea si acum mai sunt unii care „se urca” pe tine la casa de marcat

      0
      0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button