Glorii arădeneImpactUTA Arad

Elogiile familiei UTA pentru „Csala – Minunea Blondă” și generația care a produs a opta Minune a Lumii + FOTO





În anul în care a împlinit 75 de ani, clubul UTA mai celebrează și trecerea unei jumătăți de secol de la înfăptuirea celei de-a opta minuni. Pe 30 septembrie 1970, „Bătrâna Doamnă” a fotbalului românesc o elimina din Liga Campionilor Europeni pe deținătoarea trofeului, Feyenoord Rotterdam, după două meciuri eroice: 1-1, în Olanda și 0-0, la Arad, în fața unui stadion plin ochi ce avea să invadeze gazonul pentru a obține o amintire din cea mai glorioasă zi din istoria clubului „roș-alb”.

Cu un simț al datoriei și recunoștiinței foarte dezvoltat, Old-boys UTA s-a adresat autorităților locale cu scopul ca generațiile ultimelor titluri naționale, ’68-’69 și ’69-’70 și, bineînțeles, „eroii” cu Feyenoord să primească distincțiile cele mai de preț acordate de municipalitate.

Demersul lor nu a avut succes, însă conducerea clubului pentru care fotbaliștii de excepție ai acelor vremuri glorioase i-a readus în lumina reflectoarelor în cadrul unei serate desfășurate la Teatrul de Vară al Centrului Municipal de Cultură Arad, ocazie cu care s-a lansat și volumul „Csala – Minunea blondă”, tradus și în limba română.

Istoria apariției volumului tradus în română, „Csala – Minunea blondă”

Cartea are o istorie inedită, ea fiind scrisă de jurnalistul român de origine maghiară, Karoly Oroszhegyi. Acesta a fost și fotbalist la AMEFA, în anii ’60, prilej cu care l-a cunoscut pe marele Iosif Petschovsky. Cu timpul cei doi au devenit prieteni, pentru ca în ultima sa lună de viață „Csala” să-i împărtășească lui Oroszhegyi detalii din viața sa personală și fotbalistică. Așa s-a născut cartea ce a văzut lumina tiparului în anul 1978, la exact un deceniu după ce fotbalistul simbol al UTA-ei a trecut în neființă. În presa vremii, din Ungaria și Germania, a apărut un foileton, iar povestea completă a fost publicată în anul 2000, la Arad, însă doar în limba maghiară. Acum, mulțumită Gabriellei Meszar, lucrarea este tradusă și în limba română.

După ce Florin Coita a făcut o scurtă recenzie a cărții, atenția invitaților a fost captată de Alexandru Meszar. „Acum 20 de ani am participat la lansarea acestei cărți pe strada Lucian Blaga. M-a impresionat faptul că o lansare de carte a adunat atât de mulți oameni. Apoi, aveam să aflu că volumul fusese editat în două mii de exemplare, care au fost vândute în mai puțin de o săptămână. De astăzi această carte se poate citi și în limba română pentru un public țintă aș spune eu, adică arădenii pasionați de fotbal, susținători ai simbolului numărul unu al orașului nostru, UTA. Vreau să-i mulțumesc și pe această cale soției mele pentru că a tradus această carte. O muncă deloc ușoară, pe care a depus-o timp de aproape doi ani de zile. Gabi a dat peste un limbaj fotbalistic cu multe jargoane, foarte greu de tradus, dar astăzi toți arădenii pot citi această poveste a lui Iosif Petschovsky”, a spus principalul amfitrion al evenimentului din această seară.

Despre Petschovsky cu foștii colegi și prieteni

Apoi, Alexandru Meszar i-a invitat pe scenă pe doi dintre foștii colegi ai lui „Csala”, Ioan Igna și Christos Metskas, dar și pe Dionisie Piroș. Distinsul profesor a povestit inclusiv momentul întâlnirii cu Petschovsky, pe când acesta avea 25 de ani. „Eu aveam doar 16 ani și eram campion național la tenis de câmp, iar Petschovsky a vrut să joace cu mine. După două trei antrenamente, ca să zic așa, începuse să joace deja destul de bine tenis și mi-a spus că e un sport prea ușor pentru el și că rămâne la fotbal. Aceeași poveste a fost și la ping-pong, a deprins foarte repede și acest sport, cred că dacă ar fi încercat handbalul sau baschetul era în top și acolo. Vreau să spun că era un sportiv desăvârșit, dar și un om extraordinar. Am multe amintiri frumoase cu el, iar spre final și câteva triste. Ulltima dintre ele e chiar de la spital, când știam că se va stinge. Eu chiar i-am spus că m-am căsătorit și așteptam primul meu copil, iar el mi-a replicat: <<Unii pleacă din viața ta, alții vin>>”, a rememorat Piroș.

Au doborât marele Feyenoord pentru a opta Minune a Lumii

„Mai departe, vă prezentăm echipa ce a scris cea mai importantă filă din istoria clubului, eliminând-o din Liga Campionilor pe Feyenoord Rotterdam, nimeni alta decât deținătoarea trofeului și, totodată, campioana lumii a cluburilor” – a adaăugat Meszar, înainte de a le face invitația de a urca pe pe scenă „eroilor” de atunci: Mihai Jivan, Viorel Sima, Gabor Biro și Mircea Axente, dar și Monikăi Brosovszky (fiica lui Ladislau Brosovszky), fiicei lui Coco Dumitrescu, doamna Adina Grecu și domnului Emil Vancu, din familia Lereter.  „Vă rugăm să ținem și un moment de reculegere pentru cei care ne privesc acum de sus: antrenorii Coco Dumitrescu și Ioan Reinhardt și fotbaliștii: Gheorghe Gornea, Ladislau Brosovszky, Dumitru Calinin, Mircea Petescu, Otto Dembrovschi, Petre Șchiopu și Gheorghe Czako. Totodată, trimitem un gând bun celor care se află în depărtare, lui Iosif Lereter, în Germania, lui Eugen Pojoni, în Ungaria și lui Florian Dumitrescu, la București. De asemenea, le dorim multă sănătate și lui Flavius Domide și Ioan Bătrâna, arădeni de-ai noștri și le mulțumim tuturor pentru cea de-a opta minune a lumii”, a adăugat Gabriel Iazbinski, prezentatorul evenimentului. Nominalizați și premiați simbolic au fost și Gheorghe Vaczi și Ionel Costin, președintele și vicepreședintele al Old Boy’s UTA.

Printre cei care au aplaudat vechile glorii ale „Bătrânei Doamne” s-a aflat și actualii tehnicieni ai formației de Liga 1, Laszlo Balint și Cezar Zanfir, dar și elevii lor, Florin Iacob, Cipri Rus și Cristi Bustea. Alături, bineînțeles, de tot stafful administrativ al clubului UTA.  Ambianța sonoră a fost asigurată cvartetul Adagio, care a îmbinat muzica clasică cu coveruri celebre.

Volumul „Csala – Minunea blondă” se poate cumpăra de la sediul clubului UTA la prețul de 40 de lei.

Galerie FOTO de la ”Întâlnirea pentru Csala, fotbalistul simbol al UTA-ei și pentru marele nostru meci” semnată Viorel Muscă

3 comentarii

  1. E greu,foarte greu sa traiesti doar din amintiri adunate cateva decenii in doar cateva minute…Faptul ca Petchovski este de departe un zeu,se stie….Era alt fotbal,nu era o industrie financiara,pe interese obscure ca si acum…Primele erau cate o bicicleta noua sau 3-4 zile libere din fabrica ITA….Si ce faceau jucatorii?Profitau de zilele libere ca sa se antreneze suplimentar….benevol….Putini stiu ca marea problema a acelor vremuri grele dar sublime,nu era neaparat jocul,ci faptul ca spalatoria nu facea fata la spalat echipament….
    Nu poti vorbi de un Csala Bacsi,primul antrenor al lui Tisza,fara sa consideri un Bonyhady,un Brosovski,Metcas,Domide si multi altii….Ii desconsideram?Nu prea cred….Deci si prin consecinta,mi-e teama ca baietii acestia actuali,nu pricep esenta….Ei se uita doar pe extrase bancare…..in rest..doar de bine…si succes!

    0
    0
  2. Chia sa sa vedem cum vor raspunde baietii la meciul cu Dinamo cu 2 zile inainte de aniversare cu Feyenoord Rotterdam/1 Sper sa nu ne facem de ras si sa luam un scor fluviu!
    HAIDE UTA,una dintre campioanele provinciei!

    0
    0
  3. Mi as dori foarte mult aceasta carte,nu stiu cum as ajunge in posesia ei ,dar am mule amintiri despre minunea blonda ,Petchovski, atat din presa vremii cat si de la stadion cand pleca pe Jawa rosie ,tot respectul si pentru Moni Brosovski stindardul baschetului aradean.As fi participat la lansarea volumului,dar de cinci decenii m am mutat in Satu Mare.Va felicit pentru eveniment si ma bucur pentru succesul sportului aradean.

    0
    0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button