BaschetImpactȘtirile zileiUTA Arad

Avem răspunsul de la Consiliul Concurenței: Primăria poate finanța direct cluburile sportive până în suma de 200 de mii de euro, restul prin CMCA!





În urma votului exprimat, ieri, de către arădeni Călin Bibarț va fi primar cu acte în regulă peste câteva zile și nu „interimarul” lui Falcă. Cu toate că prin târg se spune că tot europarlamentarul PNL va „trage sforile” și-și va impune „deprinderile” pe cale de administrație.  De ce spunem deprinderi, pentru că maniarea în care a acționat Bibarț în cazul finanțării cluburilor sportive am mai sesizat-o la predecesorul său. Acesta, de exemplu, tot pe linie de sport, s-a prevalat de un ajutor ce nu a mai venit de la CNI în cazul arenei „Francisc Neuman” când condiția era clară: arena trebuia construită și predată Guvernului, în așa fel încât acesta să poată licita lucrările cu gazonul, iluminatul și facitilitățile pentru presă (inclusiv clablarea pentru care stadionul a riscat să nu primească omologarea).

Și Călin Bibarț și „specialiștii” săi din Primărie au spus că ei nu le vor finanța direct pe UTA, FCC Baschet Arad și alte grupări sportive din oraș până ce Consiliul Concurenței nu îi vor asigura că fondurile nu sunt considerate ajutor de stat. Și, conform lor, s-au adresat instituției, respectiv Consiliului Concurenței, în prima decadă a lunii august. Săptămânile au trecut și de câte ori Bibarț a fost întrebat dacă există un răspuns dinspre Capitală a dat din cap pe orizontală.

Ei bine, sportarad.ro s-a adresat Consilulului Concurenței pe aceeași problemă marți, 22 septembrie, iar șase zile mai târziu, adică azi, 28 septembrie a primit un răspuns din partea Biroului de presă. O să vi-l redăm în întregime mai jos și apoi o să-l comentăm puțin:

”Domnului Calin-Constantin Mnerie

Redactor Șef sportarad.ro

 Ca urmare a solicitării dvs., vă transmitem următoarele:

Așa cum știți, reglementările privind ajutorul de stat sunt aceleași pentru toate țările membre ale Uniunii Europene. Ca urmare, autoritățile române au obligația de a respecta legislația și jurisprudența europeană în domeniu. Acordarea ajutoarelor de stat este autorizată de Comisia Europeană.

Finanțarea activităților unor cluburi sportive profesioniste intră sub incidența legislației în domeniul ajutorului de stat.

În conformitate cu reglementările europene, „sport profesionist” înseamnă practicarea unui sport ca activitate lucrativă sau ca serviciu remunerat, indiferent dacă a fost încheiat sau nu un contract de muncă oficial între sportiv și organizația sportivă respectivă, în cazul în care remunerația depășește costul de participare[1] și reprezintă o parte semnificativă din veniturile sportivului. Spre exemplu, potrivit practicii decizionale a Comisiei Europene, cluburile sportive profesioniste desfășoară activitate economică, obținând venituri din transferurile jucătorilor profesioniști, publicitate, media, vânzare de bunuri etc.

În acest context, având în vedere caracterul profesionist al activității derulate de Fotbal Club UTA și Clubul Sportiv de Baschet Arad, acordarea unor finanțări nerambursabile reprezintă ajutor de stat.

Cu toate acestea, autoritățile locale pot acorda un ajutor de minimis, de până la 200.000 euro, fără a fi nevoie de autorizarea Comisiei Europene.

Dacă suma alocată pentru finanțarea activităților sportive depășește pragul de 200.000 euro, ea ar putea fi acordată în temeiul cadrului temporar, implementat la nivel european, în contextul epidemiei de Covid 19, fiind necesară autorizarea din partea Comisiei Europene.

De asemenea, autoritățile locale pot avea în vedere inițiativa Ministerului Turismului și Sportului de a implementa o schema de minimis pentru stimularea investițiilor în domeniul sportului, aflată în dezbatere publică.

[1] Cheltuielile de călătorie și de cazare legate de participarea la un eveniment sportiv nu sunt considerate remunerație.

Biroul de Presă”

S-a pierdut timpul pentru o finanțare minimă

Așadar,  ceea ce nu a reușit Primăria de o lună și jumătate a izbutit sportarad.ro în 6 zile. Adică un răspuns clar, pe care foarte bine putea să-l obțină instituțional și conducerea orașului dacă nu ar fi durut-o la bască de soarta sportului arădean. A tras de timp exact cât i-a convenit, în așa fel încât să ajungă la o finanțare minimă, îngrădită de regulile de pe legea veche (350/2020).

Primul vot ar trebui dat pentru 200 de mii de euro chiar miercuri

Revenind, din răspunsul primit de la Biroul de Presă al Consiliului Concurenței rezultă că…Comisia Europeană e suverană și poate bate legile făcute de Parlamentul României, respectiv legea 115/2020 dată în condițiile epidemiei de coronavirus. Dar, tot în răspunsul de Consiliul Concurenței observăm că Primăria Arad poate acorda pe loc un ajutor de minimis, de până la 200 de mii de euro (aproape 1 milion de lei). Mai precis, în ședința de miercuri a Consiliului Local Municipal Arad, când, tot conform lui Bibarț, pe ordinea de zi ultimului CLM în vechea formulă, ar trebui să se dea un vot pentru finanțarea cluburilor UTA și FCC Baschet Arad cu 975 de mii de lei. Ca să nu mai vorbim despre posibilitatea ca la capitolul Diverse să fie trecute și alte proiecte de lege privind finațarea altor cluburi ce au competiții oficiale pe acest final de an, cum ar fi AMEFA (polo) sau HC Beldiman (handbal), dar și altele.

Ar trebui să urmeze finanțarea de la CMCA, dar pentru 20 de zile

Mergând mai departe, tot în ședința de pe 30 septembrie, în completarea finanțării celor două cluburi, ar trebui să se voteze și bugetarea clor, dar și a altor echipe care stau să moară (și) pe vechea lege: 350/2005. Numai că în cazul acesteia, vor trece în jur de 50-60 de zile până când Centrul Municipal de Cultură va semna efectiv contractele cu entitățile sportive respective, iar asta înseamnă că banii vor putea efectiv cheltuiți undeva între 25 noiembrie și 15 decembrie, când se termină anul financiar la primării.

Poate intermedia Falcă o adresă către Comisia Europeană?

Tot în răspunsul primit de la Consiliul Concurenței, sesizăm posibilitatea ca Primăria să se adreseze Comisiei Europene pentru o „derogare” de la plafonul celor 200 de mii de euro. Și aici ar intra în scenă chiar Ghiță Falcă, europarlamentar de nădejde al Aradului, care deține recordul de atragere de fonduri la nivel de municipii, doar că și aici ar fi cam târziu pentru obținerea un răspuns ferm în acest an. Și, oricum, Comisia Europeană nu prea e adeptul unor astfel de finanțări din moment ce, teoretic, UTA sau FCC Baschet Arad ar putea concura la nivel european cu alte echipe nefinanțate direct din bani publici și am vorbi despre o concurență neloială. Altfel, eram convinși că Falcă s-ar fi dus la Comisia Europeană cu filmulețul în care joacă (mediocru) pe arena „Francisc Neuman” și treaba era ca și rezolvată.

Halal parteneriat între Primărie și sportul arădean

Așadar, pentru că bătut apa în piuă de prin 15 august, când a expirat vechiul contract semnat de CMCA cu clubul, în valoare de 2,9 milioane de lei, până, iată, pe 30 septembrie, Primăria a făcut o economie importantă pe spatele UTA-ei și, în general, al sportului arădean. Din 7 milioane de lei cât i-a promis UTA-ei, Bibarț și majoritatea sa din CLM, îi va da maxim pe la 4 – 4,5 milioane, dar asta numai cu condiția să acorde direct și acei 200 de mii de euro, cât permite Uniunea Europeană. Altfel, între 25 noiembrie și 15 decembrie, câți bani ar putea cheltui fotbaliștii, baschetbalistele, poloiștii, handbaliștii, etc?

Așadar, dacă asta e ideea de parteneriat dintre Primăria Arad a domnului Bibarț cu sportul arădean începutul a fost făcut cu stângul, ca să nu vorbim deja despre rea voință.

10 comentarii

  1. Conducerea clubului UTA ar trebui să găsească și ei soluții în jud Arad. Mi se pare inadmisibil sa lași totul pe seama autorităților locale chiar daca UTA este brendul Nr 1 din Arad. Oare se aude domnilor din birouri? Nu așteptați să vină sponsorii la voi ci voi trebuie să-i căutați și să-i convingeți să vină și să se alăture proiectului ,,pentru noi doar UTA contează,, !

    0
    0
  2. …încheiați parteneriate cu firmele din Arad că har domnului Aradul sta bine , dar trebuie să și vreți lucrul acesta. Sau în conducerea clubului nu sînt oameni pregătiți pt așa ceva ? Dacă așteptați pomeni atunci veți primii doar parastasuri și vă treziți din nou în mocirla Ligii a II-a. Hai oameni buni treziti-va și încercați…

    0
    0
  3. Oameni buni!Din PACATE ,DOLCE FAR NIENTE! Nu pot vota in orasul meu natal,oricum nu cred ca 2 voturi ar fi schimbat rezultatul , dar ASTA E VOINTA MAJORITATII ARADENILOR.Musai trebuie respectata, ASTA ZICE DEMOCRATIA! Nimeni, dar NIMENI!!! nu e de vina, pentru dezastrul din ARAD.Doar aradenii,asa dupa cum arata rezultatul votului.Deci, ardeleni,da’ nici chiar asa…
    HAIDE UTA!!!

    0
    0
  4. tehnodomus nu e ajutor de stat?daca calculezi twhnodomus a sifonat peste 100 de milioane de euro impreuna cu sylcontrans si alte firme de casa!mafia pnl e mai a dracu ca cea a psd!

    0
    0
  5. Eu chiar nu mai pot sa înțeleg Aradul și arădenii! După ce ca îl Votează de 20 de ani (!!!!) pe Falca și apoi plâng ca ii fura și nu face, acum la cea mai importantă problema pe care o are UTA, avem 4 comentarii și zero atitudine!
    Dacă clubul asta va claca și ne întoarcem in liga 2 sau 3, e exclusiv vina suporterilor care au pus zero presiune pe adninistratie!
    In orice alt oraș, cred ca erau linșați de suporteri dacă își băteau joc in halul asta de UTA, la noi nimic…
    Iar comentarii inepte de genul “încheiați parteneriate și aduce bani” sunt fix placa peneliștilor. Sunt 1 miliard de motive pentru care nu e chiar așa cu sponsorizările, de la Legislație tâmpită pana la lipsa de interes, de la oameni slabi in club pana la forma de organizare a acestuia care obliga la finanțare publica.
    Dar, 1-2 milioane de euro din bugetul de 143 mil € e fix picătura din ocean, asta pentru cei care se dau cu curul de pământ sa nu se dea bani la fotbal!
    Dacă nu s-ar da la UTA, sa nu se desființăm și teatru, filarmonica, marionete etc ca e fix același treaba
    Treziți-va oameni buni, hai sa punem presiune pe administrație, ca altfel dispărem!!!!

    0
    0
  6. Dacă doar atâția bani se pot da ptr. sport în acest mod atunci primăria să nu mai ia taxe ptr. terenurile de antrenament stadion etc sau suma să fie simbolică

    0
    0
  7. Eu zic ca ce au putut sa aduca din mediul privat au adus pana acum iar a afirma ca „lasi totul pe umerii Primariei” mi se pare ignoranta sa nu zic prostie sau rea-credinta.

    Lucrurile sunt foarte simple, vrem fotbal de perforamanta si liga 1 atunci trebuie ca Primaria sa dea macar ce a dat cand eram in liga a II-a, altfel ne vom intoarce dw unde am venit si nu e prima data cand Primaria ii da in cap UTA-ei.

    Pana la urma UTA cere aprox. 1% din bugetul municipalitatii, eu zic ca e rezonabil pentru ca si utistii platesc taxe si impozite.

    0
    0
  8. Pai de ce la Targoviste, Primaria sustine pe Chindia neexistand probleme financiare si totul este OK. si la Arad , Primaria nu prea se chinuie sa ajute UTA ?

    0
    0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button