BaschetImpactȘtirile zileiUTA Arad

Edilii, prinși cu minciuna în speța finanțării cluburilor UTA și FCC Baschet Arad: Bulbuc spune că răspunsul de la Consiliul Concureței a venit pe 19 septembrie, Bibarț se lăuda cu proiectele pe 22!





Până la urmă arădenii au ceea ce merită în fruntea orașului, niște țepari în adevăratul sens al cuvântului. Cum se interpretăm altfel trecerea pe ordinea de zi a Consiliului Local Municipal a proiectelor de lege cu numărul 30 și 31, privind finanțarea cluburilor UTA și FCC Baschet Arad, pe data de 22 septembrie și retragerea lor 8 zile mai târziu? Coincidență, chiar după ce majoritatea PNL s-a văzut cu sacii în căruță, câștigarea alegerilor, cu Călin Bibarț în frunte.

Uite proiectele, nu sunt proiectele…pe ordinea de zi!

Ce a făcut mai precis noul dumneavoastră primar, fost interimar, urmaș vajnic al lui Ghiță Falcă? S-a lăudat că azi, pe 30 septembrie, se va da un vot pentru finanțarea celor două cluburi (bănuim că pozitiv dacă majoritatea a funcționat ca unsă tot mandatul său), iar imediat după ce a deschis șampania duminică noaptea, și-a înregistrat rânjetul victorios în fața Primăriei luni pe la amiază, a plecat în concediu! Prin urmare, l-a lăsat pe viceprimarul Bulbuc, care nu prea avea habar ce e cu sportul, că el e actor de meserie și atunci a jucat-o…ca în politică. Printr-o declarație insipidă, incoloră, inodoră a cărei concluzie este că CLM-ul nu riscă nimic acum la final de mandat! (WhatsApp-Audio-2020-09-30-at-16.57.19)

Totuși, în naivitatea sa, Bulbuc a spus ceva care se întoarce ca un bumerang împotriva administrației PNL. Viceprimarul susține că răspunsul Consiliului Concurenței la întrebarea: ”E considerată finanțarea directă pe legea 115/2020 ajutor de stat și, deci, ilegală?” a venit pe 19 septembrie, iar colegul său, Călin Bibarț, epata pe 22 septembrie că a pus pe ordinea de zi cele două proiecte restrase astăzi. Iar pe 22 mai și dă următoarea declarație: „În cazul în care până la respectiva dată (n.a. 30 septembrie), Primăria Arad nu va primi un răspuns favorabil din partea Consiliului Concurenţei, atunci finanţarea cluburilor se va face prin bugetarea Centrului Municipal de Cultură. Aşa cum am spus în repetate rânduri, Primăria Arad rămâne un partener serios al echipelor sportive de frunte ale Aradului, drept pentru care într-o formă sau alta banii promişi vor ajunge la ele”. Adică a venit sau nu a venit răspunsul pe 19 septembrie? Așa-i că știați de el, dar fiindcă urmau alegerile locale v-ați spus <<Le mai dăm iluzii proștilor o săptămână, până ne votează și de apoi îi anunțăm că le-am dat țeapă>> Și de fapt, nici măcar nu îi anunță același Bibarț, că a obosit de atâtea ronduri de seară și s-a dus să se odihnească, ci l-a lăsat pe Bulbuc, care a scos și „porumbelul”.

Bibarț și administrația locală au tras cu bună știință de timp

În acest an, cel al revenirii în elita fotbalului românesc după 12 ani, când cheltuielile au fost evident mai mari, UTA a fost finanțată de Primărie cu 2,9 milioane de lei, bani ce au putut fi cheltuiți doar între 30 mai și 15 august! Primarul Călin Bibarț a promis public, și nu odată, că el și instituția pe care o conduce rămân parteneri fideli al grupării emblemă a orașului și o va mai finanța cel puțin la nivelul anului 2019, adică cu încă aproximativ 4 milioane de lei.  Când tot sportarad.ro a aflat că CMCA-ul nu avea de gând să le mai dea bani cluburilor sportive în sesiunea a doua de proiecte, în aceeași zi, pe 5 august, speriat că va pierde voturi, dar și că suporterii „roș-albilor” ar putea ieși în stradă, a lăsat repede o declarație: În acest sens, chiar în cursul acestei dimineți am avut o întâlnire cu reprezentanții clubului, convenind asupra faptului că noua prevedere legală (115/2020, cea a finanțării directe) este cea mai eficientă soluție de finanțare a clubului UTA în acest moment.Primăria Municipiului Arad a fost și rămâne principalul  partener al Clubului UTA, mai ales în contextul mult așteptatei promovări în Liga I”. După căteva zile, tot primarul interimar și-a revenit în fire și a băgat în față Consiliul Concurenței și al său răspuns legat de…ajutorul de stat. Și am tot stat și am tot stat, de la începutul lunii august după blestematul răspuns de la Consiliul Concurenței, pe care sportarad.ro l-a obținut în 6 zile (solicitarea a fost făcută pe 22 septembrie și răspunsul a venit pe 28). Nu o lună și jumătate, 6 zile și e clar că nu avem puterea relațiilor inter-instituționale. Așadar, s-a pierdut timp cu bunăștiință, pentru ca azi să se anunțe că se va finanța pe vechea lege, 350/2005. Iar conform acesteia banii vor veni cel mai repede pe la mijlocul lunii noiembrie și pot fi folosiți doar până la 15 decembrie, când se încheie anul financiar la Primărie. Pentru noi este evident că a fost un act premedidat al administrației locale, care numai un partener al sportului arădean nu este, poate mai degrabă un cioclu.

Praf și pulbere

Ceea ce rămâne după cei care v-au reprezentat patru ani, iar o bună parte de ei vor continua să vă reprezinte tot atâția, e praf și pulbere. Adică cele grupări sportive și nu doar ele care oricum nu au mai fost băgate în seamă de municipalitate depindeau de banii autorităților și s-ar putea să fie în imposibilitatea să-și continue activitatea. Echipa de polo, AMEFA, a anunțat deja oficial că nu se va prezenta la primul turneu al Superligii, UTA are și ea cheltuieli importante cu deplasările, plata furnizorilor, echipele de juniori, etc, iar FCC Baschet Arad nici măcar nu și-a definitivat lotul de jucătoare neștiind pe ce să se bazeze din punct de vedere financiar.

Ce spun azi reprezentanții grupărilor arădene afectare de retragerea celor două proiecte de lege? Printre rânduri li se citește dezamăgirea, resemnarea și îngrijorarea legată de viitorul lor.

Marcel Urban (manager FCC Baschet Arad):Sunt total surprins că aceste două proiecte au fost retrase, chiar nu înţeleg şi nu ştiu ce să mai zic. Depindeam foarte mult de aceşti bani. Sper, totuşi, ca într-un fel sau altul să putem fi finanţaţi de autorităţile locale, astfel nu vom mai putea continua”

Alexandru Meszar (părintele proiectului UTA):Nu ne-am așteptat la așa ceva având în vedere că, la începerea activității la Liga 1, am făcut o strategie, un plan, care prevedea și o finanțare de la Primărie. Nu de Liga 1, dar minim de Liga a 2-a, cum a fost în anii precedenți, iar această sumă a fost promisă public de domnul primar vechi și nou ales, Călin Bibarț, în mai multe tranșe: 2 milioane în septembrie și câte un 1 milion în octombrie, noiembrie și decembrie 2020. Dânsul a venit cu o știre că metoda de finanțare este de anul acesta mult mai simplă. În sensul că a apărut o nouă lege și mergem pe aceasta, nu mai mergem pe Legea 350 ca să fie mai rapid. A trecut o lună și jumătate, aflăm că nu se mai poate și trecem înapoi la 350 probabil, dar timpul s-a cam dus și nu cred că mai este posibil acest lucru. Clubul se bazează acum pe promisiunile domnului primar, pe gentlemen-agreement-ul făcut public în fața presei și a suporterilor clubului arădean. Legea 350 permite finanțarea indiferent de sumă, dar, având în vedere că se schimbă și Consiliul Municipal, sunt proceduri și termene, eu nu văd să semnăm mai repede de 15 noiembrie. Și asta dacă totul merge foarte bine, iar sumele trebuie cheltuite până la 15 decembrie, când se termină anul financiar. Așa că eu cred că suntem într-o situație imposibilă. Nu vreau să mă gândesc ce ar fi dacă rămânem și fără acestă finanțare. Acum echipa merge bine, planurile noastre au fost clare și nu vreau să mă gândesc acum că domnul Bibarț, Primăria, nu găsesc soluții la acel minim promis”.

De ce nu se acordă mâine 200 de mii de euro pe finanțare directă?

În răspunsul pe care sportarad.ro l-a obținut luni din partea Consiulului Concurenței, pe care – probabil – l-a obținut și Primăria, cu chiu cu vai, după o lună și jumătate, dar ceva mai repede, pe 19 septembrie, se specifică printre altele următoarele: ”În acest context, având în vedere caracterul profesionist al activității derulate de Fotbal Club UTA și Clubul Sportiv de Baschet Arad, acordarea unor finanțări nerambursabile reprezintă ajutor de stat. Cu toate acestea, autoritățile locale pot acorda un ajutor de minimis, de până la 200.000 euro, fără a fi nevoie de autorizarea Comisiei Europene. Dacă suma alocată pentru finanțarea activităților sportive depășește pragul de 200.000 euro, ea ar putea fi acordată în temeiul cadrului temporar, implementat la nivel european, în contextul epidemiei de Covid 19, fiind necesară autorizarea din partea Comisiei Europene”. Pe scurt, dacă Primăria ar fi cu adevărat partenerul celor două grupări și al sportului arădean, în general, ar convoca mâine o ședință Extraordinară de CLM și ar vota finanțarea directă cu respectiva sumă. De fapt, doar UTA are nevoie de maximul prevăzut, căci FCC Baschet Arad s-ar descurca până la câștigarea proiectului nerambursabil la CMCA și cu jumătate din ea (în jur de 500 de mii de lei). Ca să nu mai vorbim că pentru AMEFA, HC Beldiman, Piroș Security, CS Universitatea și alte cluburi reprezentative din orașul nostru și sume precum 150 -200 de mii de lei sunt binevenite și le pot ajuta enorm. Pe unele chiar le pot salva de la retragerea din competițiile oficiale!









18 comentarii

  1. Asa va trebuie!
    Sa nu va mai aud ca va plangeti de ei. Nici la vara cand nu vor stropi contra tantarilor. Ii meritati.

    0
    0
  2. luati, mancati, aceasta este m**a mea… citat din dumnezeul aradului… felicitari celor 14.000 de votanti de holera galbena. insa doar vreo 5.000 o vor duce-o bine…

    0
    0
    1. Cand au cheltuit sute de mii de euro ( si cheltuie in continuare ) la grupele de copii trebuiau sa se gandeasca si in viitor , nu sa alunge aproape toti copii din Arad si sa aduca din alte parti ( de valoare indoielnica , cu nimic mai buni decat cei din Arad )cu care sa cheltuie banii. Se vede acum ce valori au adus cand au dat de o echipa care doreste performanta au pierdut si 2003 si 2004 si sunt convins ca la fel se va intampla si in viitor ,antrenorilor nu le poate spune nimeni nimc ca se razbuna pe copii , sunt injurati non-stop si facuti in toate felurile ( prosti, tampiti boi etc). Oare au curajul sa faca public cati bani s-au cheltuit la aceste grupe ,pentru ca au cheltuit din banii aradenilor si ar fi normal sa stim, poate se v-a interesa Bibart, (ce bine ar fi) dar nu stiu pe unde si-ar scoate camasa cei care au cheltuit , cel putin nu ar mai fi atat de injurati cei din primarie

      0
      0
  3. Falca , dupa ce a condus Aradul 15 ani, a fost ales si cu votul aradenilor europarlamentar. Bibart, desi mintea in campanie ca Pinocchio, este primar ales al Aradului. Bulbuc este alesul aradenilor in CLM/CJ iar Balcea este unul dintre viitorii viceprimari. Asta au ales aradenii, degeaba tot caraim noi pe aici.
    Asta si-au dorit aradenii, asta au!

    0
    0
    1. din pacate cei multi sunt condusi de o minoritate, paraziti ai sistemului multi dintre ei. somn usor aradeni.

      0
      0
    2. Au ales aradenii lu dracu,aia sub 10% care i-au votat pe mincinosii astia nu inseamna ca i-au ales toti aradenii.I-au ales o gloata de pensionari ca de obicei,prostovanii aia care habar nu au cine mai candideaza pe langa marioneta asta.

      0
      0
  4. Eu am spus ,cu părere de râu ,ca primăria se va uita și spre banii de TV Doctrina asta liberală e strânsă la punga și e adepta ,în zonele , cultura ,sport ,chiar medicina la mecenat de particular.Asta o merge prin Franța ,unde câte unul are avere ,cat bugetul Brașovului.! Cealaltă tabără politica ,alta culoare alte obiceiuri ce duc tot acolo. O spune prezenta la vot. 3 oameni hotărăsc pentru alți 7 !! Decădere programată. Deocamdată se pierde și ce s-a câștigat pe la comuniști Numai sunt fabrici ,e bine dar ție necaz de situație că bani sunt de trei ori mai multi și chiar cei aleși au grije sa nu se observe !!!

    0
    0
  5. Asta e rezultatul votului, despre ce vorbim? Cei care s-au dus sa aleaga asta au decis. Ca sunt 5, 10, 15% din populatia Aradului nu conteaza.
    Este rezultatul votului aradenilor!!!

    0
    0
  6. Chiajna, Voluntari, Argeș, Iași ..etc…peste tot se poate, numai la Arad, nu.
    Bravos, este exact ceea ce merităm.

    0
    0
  7. Vai și amar… finanțele primăriei sunt pe butuci, nu mai au bani și trag de timp pâna or încasa ceva, sau primesc de la guvern( asta nu prea cred)….acesta este adevărul!

    0
    0
  8. Și mai sunt curios ce zice bîlcea… la un moment dat cind era candidat, „iubea,, UTA mai ceva ca pe mamă-sa, era în stare sa doarmă la stadion…. caracter adevărat…

    0
    0
  9. ma intreb cati suporteri are UTA care au votat sunt mai putin de 5 000 mi …
    10-15% din populatia Aradului rezulta 20mii la 30mii care au votat si unde sunt ceilalti
    ARADUL are ce a votat cu parere de rau spun

    0
    0
  10. cei din primarie aveti grija ce faceti ,sant multi psihopati cu uta si va asteapta undeva ,candva,nu se stie,hai uta oriunde ,oricand

    0
    0
  11. Eu chiar nu mai pot sa înțeleg Aradul și arădenii! După ce ca îl Votează de 20 de ani (!!!!) pe Falca și apoi plâng ca ii fura și nu face, acum la cea mai importantă problema pe care o are UTA, avem 4 comentarii și zero atitudine!
    Dacă clubul asta va claca și ne întoarcem in liga 2 sau 3, e exclusiv vina suporterilor care au pus zero presiune pe adninistratie!
    In orice alt oraș, cred ca erau linșați de suporteri dacă își băteau joc in halul asta de UTA, la noi nimic…
    Iar comentarii inepte de genul “încheiați parteneriate și aduce bani” sunt fix placa peneliștilor. Sunt 1 miliard de motive pentru care nu e chiar așa cu sponsorizările, de la Legislație tâmpită pana la lipsa de interes, de la oameni slabi in club pana la forma de organizare a acestuia care obliga la finanțare publica.
    Dar, 1-2 milioane de euro din bugetul de 143 mil € e fix picătura din ocean, asta pentru cei care se dau cu curul de pământ sa nu se dea bani la fotbal!
    Dacă nu s-ar da la UTA, sa nu se desființăm și teatru, filarmonica, marionete etc ca e fix același treaba
    Treziți-va oameni buni, hai sa punem presiune pe administrație, ca altfel ne desființăm!!!

    0
    0
  12. „Eram copil,paduri cutreieram”….dar parca prea mult timp nu am gasit poienita…si nu ne-au ajuns nici ciclul primar,nici gimnaziul,nici liceul..asa ca pentru o dorita facultate,tot cu aceiasi promitatori,propagandisti,s-a votat….Macar Mos Craciun promite si face,dupa posibilitatile piticilor si renilor….dar nu propagandistic si nu minte…ramanand acelasi Mos bun,deopotriva,pentru toti copiii,indiferent ca au fost cuminti sau nu…Ce face acum, iar si din nou clica?Trece in tabara lui….Grinch,care fura Craciunul….
    Sper ca acest mesaj sa-l inteleaga cei care trebuie sa-l priceapa….cu toate ca nu prea cred…
    Sa dea D-zeu ca acesti mincinosi sa puna sub pomul de Craciun al copiilor dansilor,fix si exact ce au promis sportului aradean,nu numai UTA-ei…Amin!

    0
    0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button