HandbalȘtirile zilei

Handbalistele Crișului, susținute și de noua administrație locală în Liga Florilor! Chereji: „Nu dorim să fim o prezență pasageră în elită”





Schimbarea puțin neprevăzută la conducerea orașului Chișineu Criș a adus puțină nesiguranță în lumea sportului din orașul de pe Crișul Alb. Acordurile pentru finanțarea echipelor de handbal și fotbal erau făcute cu vechea administrație, așa că ele trebuie, oarecum, reînnoite. Fotbaliștii au primit garanții că vor fi susținuți și pe mai departe chiar înaintea deplasării de la Caransebeș, cu Ezerișul (scor 3-0 la masa verde pentru Crișul) din partea noului primar. Flavius Chereji a fost în vestiarul echipei de fotbal, i-a urat baftă și i-a transmis că rămâne un susținător al sportului.

De fapt, Chereji e un fost sportiv, fotbalist la Crișul, care acum își reafirmă sprijinul și pentru echipa de handbal din oraș. Se știe că „alb-albastrele” au dus în premieră handbalul feminin din județul nostru pe harta primei ligi, noul sezon urmând să înceapă, dacă nu se schimbă ceva în contextul pandemiei de coronavirus, chiar săptămâna viitoare, la Ploiești. „Chiar astăzi am avut o discuție cu doamnele Florica Boldor și Lucreția Cășuțiu, cele care conduc clubul de handbal și le-am asigurat de tot sprijinul meu și, zic eu, și al colegilor din Consiliul Local. Echipa a făcut eforturi să ajungă în Liga Florilor, nu se pune problema să nu o finanțăm conform nevoilor sale. Așteptăm un proiect clar, să vedem ceea ce presupune bugetul pentru finalul acestui an și să alocăm banii cât de repede putem. Probabil, săptămâna viitoare voi fi investit oficial primar, apoi se formează Consiliul Local, iar apoi o să facem rectificările bugetare necesare pentru prioritățile orașului, nu doar cele din lumea sportului. Am discutat și despre posibilitatea ca echipa să mai fie întărită cu una – două jucătoare, mi-am dat acordul verbal. Ne dorim să nu fim o prezență pasageră în Liga Florilor, iar pentru asta e, într-adevăr, nevoie de un lot cât mai competitiv. Am fost și eu sportiv, știu cât de important este să ai cât mai multă valoare și concurență în lot, dar și stabilitate financiară”, ne-a declarat noul primar al orașului de pe Crișul Alb.

Tot Flavius Chereji ne-a mai mărturisit că a avut discuții cu Iustin Cionca și Ilie Bolojan, președinții CJ Arad, respectiv Oradea, care l-au asiurat de sprijinul lor pentru construcția, din bani guvernamentali, unei săli de sport moderne la Chișineu Criș.

Se pregătesc de primul turneu programat de Federație, dar toate echipele optează pentru un calendar normal

Altfel, handbalistele intră în linie dreaptă cu pregătirea pentru debutul în Liga Florilor. Ele s-au antrenat inclusiv la Sala Sporturilor Victoria din Arad, acolo unde vor face și antrenamentul oficial înainte de plecarea spre Ploiești. Aici, pe 15 octombrie, au meci cu Universitatea Cluj, în cadrul primului turneu al Ligii Florilor. Altfel, toate cele 16 echipe care vor lua startul săptămâna viitoare în Liga Florilor, au elaborat o scrisoare pe care au trimis-o ministrului tineretului și sportului, Ionuț Stroe. Cluburile feminine solicită renunțarea la sistemul cu turnee, aducând în sprijinul solicitării argumente solide, inclusiv practica Federației Europene de Handbal. Conform celor de la handbalmania.ro, scrisoarea trimisă încă de acum trei săptămâni și pe care v-o redăm mai jos nu a primit niciun răspuns.

”După cum vă este cunoscut, Federația Română de Handbal, după mai multe amânări cauzate de pandemia de Covid-19, a hotărât, după cum afirmau Președintele și Secretarul Federal al FR Handbal, ca urmare discuțiilor purtate cu dumneavoastră, că reluarea campionatului național de handbal se face sub o formă competițională nouă, prin aducerea celor 16 echipe într-o singură localitate. Astfel, Liga Florilor MOL ar urma să înceapă în data de 14/15.10.2020 ( Etapa I ), cu toate echipele într-un singur oraș. Apoi, etapa a II-a (21/22.10.2020) ar urma să aibă loc în același mod, pentru ca, în perioada 29.10.2020 – 03.11.2020, s-a hotărît să se desfășoare alte patru etape denumite incorect turneu, de asemenea, într-un singur oraș.

Noi, reprezentanții tuturor echipelor din Liga Națională de handbal Feminin – Liga Florilor MOL, considerăm că acest sistem competițional nu este soluția viabilă de desfășurare. În schimb, acest sistem competițional, abordat radical și suveran,  aduce multiple dezavantaje, din punct de vedere metodic, sportiv, financiar și al protecției în contextul pandemiei de Covid-19.

În opinia noastră, a grupărilor sportive, organizarea competiționala impusă de FRHandbal prezintă dezavantajele următoare :

  1. Din punct de vedere sportiv

Din cauza deplasărilor permanente, soluția adoptată nu permite realizarea unei  pregătiri metodice care să asigure o evoluție de calitate a echipelor care trebuie să atingă un platou al formei sportive pentru jocurile din Liga Florilor MOL, cât și în competițiile europene. Acest vârf de formă sportiv ar avea finalitate în perioada în care echipele naționale ale României vor evolua în competițiile oficiale (Turnee finale ale Campionatului European sau Calificări ale Jocurilor Olimpice).

  1. Din punct de vedere medical

Considerăm că sportivii și oficialii pot fi mult mai bine protejati de infectarea cu virusul Sars-Cov-2,  prin organizarea de jocuri bilaterale, unde se întâlnesc un număr restrâns de persoane,  comparativ cu varianta competițională propusă de FR Handbal, unde se reunesc într-o singură localitate 16 echipe, cu minimum 25 de persoane fiecare, la care se vor adăuga oficialitățile, arbitrii, personalul de ordine, mass-media, etc. Rezultă un minim de 500 de persoane, ceea ce presupune un risc extrem de ridicat de expunere la infecție și o probabilitate mărită de contaminare în rândul foarte multor sportivi și tehnicieni.

Trebuie precizat și faptul că desfășurarea partidelor pe sistem turnee (3, 4 jocuri în 6 zile, sau 6 jocuri în 8 zile) reprezintă un risc major pentru sănătatea si accidentarea sportivelor.

Considerăm că prin organizarea  de jocuri bilaterale, caz în care în hotelurile dintr-un oraș va fi cazată o singură echipă, nu 16 cum ar fi în situația etapelor/turneu, gradul de expunere este cosiderabil diminuat. De altfel, nici Federația Europeană de Handbal – EHF – nu a agreat soluția turneelor și în urma comunicării și soluțiilor expuse, a ținut cont de chestionarea tuturor cluburilor participante în Cupele Europene, astfel că atât Liga Campionilor, cât și Cupele Europene se desfășoară, încă de la începutul lunii septembrie, în sistem de jocuri bilaterale (tur – retur ), partidele internaționale fiind organizate cu respectarea normelor minime de siguranță, impuse de legislația fiecărei țări. Vă mai precizăm faptul că în alte țări din Europa (Franța, Danemarca, Ungaria, Rusia, etc.) jocurile se desfășoară tur/retur, chiar cu spectatori în tribune (în procent de 30–50% din capacitatea sălii sau chiar fără restricții), prin respectarea normelor de siguranță.

  1. Din punct de vedere financiar

Considerăm că sunteți informat despre faptul că marea majoritate a grupărilor sportive își desfășoară activitatea în baza subvențiilor și alocărilor bugetare provenite din bugetele primăriilor sau consiliilor județene. Sumele alocate de către autoritățile locale sau județene nu pot acoperi toate cheltuielile cluburilor, mai ales a celor care reprezintă handbalul românesc în competițiile europene. Este bine știut faptul că în această perioadă, afectată de pandemie, aceste instituții (primăriile și consilile județene) au fost puse în situația de a efectua cheltuieli importante pentru combaterea efectelor negative ale Covid-19.

Pentru a se prezenta la un nivel competitiv corespunzător, atât pe plan intern, cât și internațional, grupările sportive au făcut eforturi deosebite pentru asigurarea bugetului prin atragerea unor sponsori interesați să își facă reclamă și publicitate, cu prilejul disputării jocurilor de handbal pe teren propriu (handbalul fiind al doilea sport de echipă ca interes pentru publicul din România – campionatul de handbal feminin din România fiind cotat în primele 3 din Europa). Prin dispariția posibilității de a oferi servicii de reclamă și publicitatea acestor firme, cluburile sunt private de surse importante de finanțare. Lipsa spectatorilor, a eliminat și sursa de finanțare din vânzarea biletelor și a abonamentelor.

Nu trebuie omis faptul că, în cazul tuturor grupărilor sportive – inclusiv al echipelor de handbal, au apărut cheltuieli noi, neprevăzute în bugetele inițiale ale cluburilor, precum plata testelor Covid-19, materiale de dezinfecție, cheltuieli legate de cantonarea inaintea competitiilor , etc. La acestea s-ar adăuga și cele apărute ca urmare a sistemului competițional propus de către Federația Română de Handbal, care presupune alte cheltuieli suplimentare de: cazare, masă, chirie sală, etc.

Concentrarea tuturor echipelor intr-o localitate duce la cresterea/ridicarea  imediata a costurilor de cazare și masă a furnizorilor, așa cum s-a întâmplat în localitatea Sf. Gheorghe.

Toate aceste deficiențe în plan financiar vor conduce, mai mult ca sigur, către colaps financiar pentru majoritatea echipelor și multe dintre ele vor fi nevoite să se retraga din competiție.

În concluzie, domnule Ministru, vă solicităm prin autoritatea funcției pe care o dețineți, să analzați toate cele prezentate mai sus și să permiteți, în condițiile sanitare și legale ale perioadei pe care o traversăm, desfășurarea competițiilor handbalistice așa cum au fost prevăzute inițial, prin jocuri bilaterale săptămânale, soluție care să fie adoptată și pusă în practică de către Federația Română de Handbal, așa cum se desfășoară și competițiile organizate de Federatia  Europeană de Handbal – EHF – încă de la începutul lunii septembrie. În fapt, echipele românești angrenate în competițiile organizate de EHF participă săptămânal la jocuri tur/retur, acasă și în deplasare, iar în România, FR Handbal nu agreează acest sistem, preferând concentrarea celor 16 echipe într-o singură localitate.

Cu deosebită considerație, reprezentanții cluburilor de handbal din România au speranța și certitudinea că se va respecta și aplica legislația stipulată în Ordinul comun al MTS si MS nr.780/2020 (litrea C) și că ne sunteți alături în demersul comun și democratic de a promova mișcarea, sportul, performanța, fair-play-ul și imaginea României prin interpretarea corectă a Ordinului de mai sus și implementarea regulamentului de aplicare a acestuia. Astfel, competițiile de handbal ar trebui să se desfășoare etapă de etapă, tur/retur, în organizarea structurilor sportive afiliate, asa cum prevede acel Ordin.

Vă mulțumim, cu mult respect.”









Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button