Fotbal judeteanȘtirile zilei

Hunedoara dă lecții Aradului și Timișului la nivel de fotbal județean: A reînceput Liga 4-a în vecini, dincoace s-au căutat doar motive pentru „înghețare”





Aradul și Timișul, ca și majoritatea județelor din țară, au decis să oprească defintiv fotbalul în acest an, marcat de pandemia de coronavirus. E drept, cazurile sunt în creștere, inclusiv în rândul fotbaliștilor care au reluat întrecerile în competițiile organizate de Federația Română de Fotbal, astfel că AJF-urile nu s-au complicat suplimentar și au „înghețat” totul. Sigur, a contat și părerea afiliaților sau, mai bine spus, a fost principala motivare a hotărârii luate în CEX-urile din această săptămână, însă rămâne un semn de întrebare. De ce, de exemplu, la Hunedoara se poate și în județele învecinate, Arad și Timiș, nu?

Ce s-a decis mai precis la Hunedoara?

Încă de pe 10 septembrie, Comitetul Executiv al AJF Hunedoara a decis modificarea structurii programului competiţional în Liga 4-a şi a stabilit datele de disputare a turului campionatului Ligii 4. Ediţia 2020 – 2021 are, în prima fază, un sezon regulat cu 9 etape în tur şi 9 în retur, iar faza a doua va cuprinde un play-off şi un play-out. În play-off ar urma să joace primele patru clasate, 6 etape (tur-retur) cu înjumătăţirea punctelor acumulate în sezonul regulat, iar în play-out formaţiile de pe locurile 5 – 10, 5 etape (doar tur), tot cu înjumătăţirea punctelor.

Noutatea absolută este condensarea etapelor, cel puţin pentru tur: primele cinci runde sunt programate în 7, 10, 13, 16 şi 18 octombrie, ultimele patru în 12, 15, 19 şi 22 noiembrie. S-a ajuns la această soluţie de criză din cauza obligativităţii testărilor covid prevăzută în protocolul medical pentru reluarea competiţilor, testări care afectează serios bugetul şi aşa drămuit al cluburilor. „Este singura oară când ne-am bucurat că avem doar zece echipe înscrise şi nu mai multe! Ar fi fost o problemă cu una sau două în plus, deoarece ar fi crescut numărul de etape, al meciurilor şi al datelor necesare pentru disputare. Sigur că ne dorim să creştem numărul de echipe din fotbalul judeţean, dar în situaţia pe care o cunoaştem cu toţii a trebuit să ne mulţumim cu zece formaţii. Ne-am consultat cu cluburile şi toate s-au arătat de acord cu această soluţie, actualul format este convenabil pentru toată lumea. În 5 octombrie am programat la Spitalul Hunedoara testele obligatorii covid (n. red.: singurul spital din judeţ acreditat să le efectueze) pentru toate părţile implicate în competiţie, echipe, arbitri, observatori – toţi aceştia vor suporta costul testărilor din fondurile proprii. La începutul lui noiembrie vom efectua şi cea de a doua testare, pentru a putea juca ultima parte a turului. Comprimarea etapelor a fost singurul mod în care puteam să reluăm competiţia, în condiţiile actuale.  De ce am ales să jucăm cu o pauză de trei săptămâni între 18 octombrie şi 12 noiembrie? Simplu, deoarece la liga a patra toţi jucătorii au servicii, fotbalul nu este activitatea lor principală, iar cu aceste etape intermediare de marţi, miercuri şi vineri le va fi greu să lipsească de la lucru o perioadă prea îndelungată”, le declara Cristian Petrean, preşedintele AJF Hunedoara, colegilor de la sportulhunedorean.ro pe 18 septmebrie.

Zis și făcut, s-au disputat primele 9 partide

Ulterioarele recorduri zilnice de infectare cu COVID la nivel național nu i-au speriat pe hunedoreni, care s-au ținut de plan și miercuri au programat prima rundă: Inter Petrila – Retezatul Haţeg,  1-1, Minerul Uricani – Aurul Brad 1– 4, Şoimul Băiţa – Victoria Călan 2–0, Municipal Deva II – Dacia Orăştie 1–2, în timp ce meciul Meciul Mihai Viteazu Vulcan – Gloria Geoagiu a fost amânat, fiindcă oaspeții au avut dificultăți ci deplasarea într-o zi lucrătoare. Ieri, însă, s-au jucat toate partidele: Gloria Geoagiu – Minerul Uricani 3–0,  Dacia Orăştie – Inter Petrila 0–3, Victoria Călan – Municipal Deva II 0–0, Aurul Brad – Şoimul Băiţa 5–1 și Retezatul Haţeg – Mihai Viteazu Vulcan 3–0. Așadar, se poate, iar Cristian Petrean e mândru de ceea ce a reușit în Hunedoara, un exemplu pentru toată țara, atunci când există voință și consens. „După o pauză foarte lungă, am reușit să ne bucurăm iarăși de meciurile din Liga 4-a. Sunt de apreciat eforturile pe care le-au făcut echipele, jucătorii, președinții, arbitrii, observatorii, toată lumea. În același timp, trebuie să mulțumim pentru tot sprijinul acordat instituției prefectului, DSP Huneoara, pentru că au reușit într-un timp foarte scurt să realizeze ancheta epidemiologică și – bineînțeles – spitalului Hunedoara care ne-a facilitat testarea sportivilor în două centre, astfel încât să se poată realiza în timp util. E un lucru foarte important, avem și o veste bună pentru echipe. Pe 1 octombrie, la Comitetul Executiv al FRF s-a decis alocarea sumei de 5 mii e euro pentru fiecare  membru afiliat, iar noi din această sumă vom folosi 50% pentru Asociație, pentru activitatea noastră curentă afectată și ea în această perioadă de pandemie, iar 50% se va distrui către participantele la campionatul Ligii a 4-a, dar și a arbitrilor și observatorilor, care acum și-au făcut testele din surse proprii”, a mai declarat șeful AJF Hunedoara pentru ”Unu TV”. La Hunedoara, se joacă și săptămână viitoare încă trei etape (marți , vineri și duminică) apoi în perioada 12-22 noiembrie alte 4 etape .

Soluțiile cu trei testări și un mini-retur

Fiindcă nu știm ceea ce a fost exact în județul Timiș, o să aprofundăm puțin subiectul la Arad. Aici s-a bătut prea mult monedă pe scoaterea testărilor pentru coronavirus ca și condiție necesară pentru reluarea campionatului Ligii a 4-a. Sigur, acestea sunt costisitoare, ar consuma o parte importantă din bugetul cluburilor, însă și la Arad s-a venit cu o variantă asemănătoare celei din Hunedoara. Respectiv comprimarea turului într-o lună și jumătate, timp în care erau necesare trei testări de echipă. Adică Hunedoara, un județ care fotbalistic a fost mereu în spatele Aradului sau Timișului în ultimii ani, își poate convine afiliații să facă două teste, pe când dincoace au lăsat-o moartă. Apoi, din ceea ce am aflat noi, marți erau șase echipe ce doreau și puteau să joace, adică jumătate, până vineri au rămas trei. De ce s-ar mai fi complicat cluburile, comunitățile, când varianta amânării era deja în aer ca în județul prieten și vecin, Timiș? Și, cu tot respectul, AJF Arad putea tăia ea în carne vie. Câte echipe vor și pot să joace? 5,6,7? Acelea vor și juca în ediția 2020-2021 a Ligii 4-a, iar din vară se recompune campionatul de 12. De ce avansăm acest număr, pentru că marți, la prima strigare, erau 6 cluburi dispuse se întoarcă în iarbă, respectiv Ineu, Sântana, Curtici, Păuliș, Socodor și UTA II, iar Șimandul era mai mult spre da, decât nu…

Ce urmează e greu de anticipat, cert este că fotbalul județean arădean se va reseta total după acest an în care nu va juca nici măcar un meci oficial. Urmează ca unele cluburile să le suspende contractele jucătorilor, iar mulți dintre aceștia s-ar putea să se lase defintiv de fotbal chiar dacă au puțin peste 20 de ani. Sigur, sănătatea este mereu primordială și existau riscuri dacă s-ar fi jucat din nou pe puncte măcar în Liga 4-a, dar nu tot noi spunem că sportul înseamnă sănătate? Vor mai exista fotbaliști pentru la anul și care va fi nivelul valoric al primului eșalon județean după această nouă pauză decretată? Sunt întrebări la care Hunedoara a răspuns curajos astăzi, în Arad și Timiș s-a tras comod cortina.









3 comentarii

  1. Din fericire va începe în februarie cel târziu, din păcate în februarie nu vor mai fi jucători de fotbal cu care sa înceapă un campionat 🙂

    0
    0
  2. Mai usor cu titlul asta bombastic, BILANTUL se face intotdeauna la final… deja au avut probleme, nu stiu daca aici s au cautat cu dinadins motive pt a nu incepe, ci a fost o analiza lucida a starii de fapt. Sincer cred ca AJF ul are mult de pierdut financiar din neinceperea competitiei, atatea taxe pe care le percep, neexistand competitie ,nu sant nici incasari. Apropo, doi observatori la liga patra, brigada de trei arbitri si observator la liga cincea, a sasea. Vedeti ca in alte tari cu apa mai calda , la nivelul asta te arbitreaza unu-doi arbitrii, ce atatea cheltuieli nene!

    0
    0
    1. la Arad si Timis nu au vrut cluburile sa jaoce iar la Hunedoara 10 cluburi s-au aventurat si au inceput campionatul

      0
      0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button