UTA Arad

Gică Popescu – idolul proaspătului internațional utist, Alex Albu! Ce a vorbit Balint cu Rădoi despre elevul său?





După 26 de ani, UTA are din nou un jucator la echipa naţională de seniori. Este vorba de Alexandru Albu, care l-a impresionat pe Mirel Rădoi în acest început de sezon și a fost selecționat de către fostul mijlocaș al FCSB-ului pentru partidele cu Belarus, Norvegia și Irlanda de Nord, ultimele două contând pentru Liga Națiunilor.

Sute de mesaje de felicitare

Fotbalistul împrumutat de arădeni de la Concordia Chiajna a avut timp să realizeze ce înseamnă o primă convocare sub „tricolor”. „Convocarea m-a luat prin surprindere, nu mă așteptam, sunt fericit, le mulțumesc celor de acolo pentru că au încredere în mine. Au fost niște emoții de nedescris, îmi doream acest lucru, dar nu știam că va veni atât de repede. Înseamnă că prin evoluțiile mele am demonstrat că merit să fiu acolo și sunt fericit. În primul rând, mă concentrez pe meciul de luni, cel cu Gaz Metan Mediaș, căci este unul foarte important și vom juca la victorie, apoi mă voi axa pe ceea ce am de făcut la echipa națională.

Nu am vorbit cu domnul Rădoi, în schimb am discutat cu un reprezentant al Federației care mi-a explicat programul. Voi pleca marți dimineață la 10, în jurul orei 12 voi ajunge la Mogoșoaia și cred că voi prinde antrenamentul de după-amiază. Orice jucător așteaptă momentul debutului la echipa națională, sper că voi juca, dacă se va apela la mine voi da totul.

Ieri am aflat și eu că de 26 de ani nu a mai fost selecționat niciun jucător de la UTA la națională, pentru mine este e o mândrie de nedescris. Pe unii ar pune puțină presiune acest fapt, dar eu sunt fericit că pot reprezenta atât UTA, cât și echipa națională”, a declarat Albu, care a fost asaltat de felicitări: „Am primit sute de mesaje, de la prieteni, de la foști colegi, chiar de la colegi din copilărie. Toată lumea mi-a scris și m-a bucurat acest fapt”.

Victorie și gol înainte de a onora convocarea

Înainte de a pleca spre echipa națională însă, Albu va juca în tricoul UTA-ei luni seară, contra lui Gaz Metan. „Avem un meci important luni, trebuie să legăm victoriile pentru a rămâne acolo sus în clasament. Ne bucurăm că am reușit să facem aceste rezultate în ultimele meciuri, au venit pe jocuri foarte bune ale noastre. Echipa a început să se lege, iar asta se vede de la meci la meci. Sperăm să revină toți, pentru că avem nevoie de fiecare jucător și așteptăm meciul de luni.

Intrăm pe teren să câștigăm, știm că echipa Gazului este una bună, a demonstrat asta când a câștigat cu CFR-ul. Ne așteaptă un meci greu, dar trebuie să dăm totul pe teren. Cred că a surprins pe toată lumea succesul celor de la Gaz Metan din etapa trecută, au învins pe terenul campioanei, chiar și cu Botoșaniul au jucat bine, cu toate că au pierdut. Nu va fi deloc ușor, au adus jucători foarte buni, dar important este ce facem noi. Acum că am spart gheața la fazele fixe, prin Erico, sper că voi reuși și eu să marchez, dar important e să înscrie colegii mei și să câștigăm cele trei puncte”, mai spune internaționalul „Bătrânei Doamne”.

Cu sufletul la UTA…si din vară încolo?

Albu este împrumutat până în vara anului următor la Arad, iar clauza de cumpărare se învârte în jurul sumei de 400 de mii de euro. Astăzi, fotbalistul spune că ar dori să continue în „alb-roșu”, dar: „Nu sunt în măsură să vorbesc despre aceste lucruri, eu am venit cu sufletul la UTA, mi-aș dori să rămân în continuare și sunt sigur vom ajunge la o înțelegere. Cu FCSB au fost niște discuții în vara trecută, nu s-au realizat, nu s-au înțeles cluburile. Am avut mai multe oferte, eu sunt de părere că am ales cu sufletul, un proiect minunat. Avem o echipă bună, un antrenor bun, o conducere bună care ne înțelege, așadar avem tot ce ne trebuie pentru a realiza performanțe”.

Face parte din procesul de reconstrucție al naționalei?

În prima parte a carierei, Albu a evoluat pe postul de fundaș central, dar în ultimul sezon și jumătate a fost reprofilat ca mijlocaș la închidere, post pe care s-a adaptat fără probleme: „Nu am preferințe, unde mă va folosi domnul Rădoi, acolo voi intra și voi da totul. Din ce am văzut sunt trecut pe listă ca mijlocaș. Inițial îmi plăcea fundaș central, dar acum m-am acomodat la mijloc, mă descurc binișor și acolo.

Îmi place să ajung la finalizare, așadar oriunde voi juca sper să fac o figură frumoasă și sper că așa voi face”, care ar putea face parte din strategia selecționerului de reconstrucției a selecționatei: „Nu știu exact care sunt planurile domnului Rădoi, dacă sunt sau nu parte a procesului de reconstrucție a naționalei, dar – bineînțeles – îmi doresc să confirm și să am parte de cât mai  multe selecții”.

Vrăjit de „Baciul” Popescu și Gică Hagi

Întrebat despre fotbaliștii preferați de la națională atât din copliărie, cât și din prezent, Albu a oferit mai multe exemple: „Când eram mic jucătorul meu favorit de la națională era Gică Popescu, era un lider. Era calm, punea mingea jos, ieșea cu ea la picior și mi-a plăcut. Plus, bineînțeles, domnul Hagi, care a fost un mare jucător și este un mare antrenor acum. Am urmărit echipa naţională de mic şi orice jucător care se apucă de fotbal îşi doreşte să ajungă la o echipă mare şi la naţională. Şi din formaţia actuală îmi plac mai mulţi jucători, pe postul meu este Vlad Chiricheş, un jucător foarte bun, un lider. Alte exemple sunt Răzvan Marin sau Dennis Man, dar lista continuă”.

Moment de cotitură la Chiajna

Ajuns poate în cel mai bun moment al carierei de până acum, fotbalistul UTA-ei și-a adus aminte și de cea mai neplăcută perioadă a vieții de fotbalist. „Am avut o perioadă la Chiajna când mă antrenam, dar nu primeam șanse să joc. Am cerut o șansă, iar dacă nu o primeam am vrut să mă las. Nu avea rost să stau să mă chinui. Însă, am primit acea șansă și se pare că am avut dreptate. În acea perioadă grea m-a ajutat familia, care a fost mereu lângă mine, soția, mama, fratele. Mi-au spus să nu renunț, să nu mă dau bătut”

Balint a discutat cu Rădoi despre Albu, dar antrenorul UTA-ei consideră că ar putea avea și alți jucători selecționabili

Dacă Albu a fost convocat în premieră sub „tricolor”, Laszlo Balint se poate lăuda, la rându-i – cu primul elev chemat la prima reprezentativă. „În primul rând e o mândrie pentru club. Apoi da și pentru mine este o satisfacție că Alex Albu a intrat în vederile selecționerului și are posibilitatea de a debuta sub tricolor. Nu vreau să par lipsit de modestie, dar eu am avut discuții individuale cu mai mulți jucători înainte să fie convocat Alex Albu, în care le-am spus că eu cred foarte mult în potențialul lor, inclusiv în această posibilitate de a ajunge să fie convocați.

UTA are jucători de calitate și am spus o nu o dată. Strategia de recrutare a jucătorilor în vară a făcut-o bazându-ne și pe potențialul lor, pe această foame de performanță. Eu consider că în acest moment suntem la un nivel bun în ceea ce privește dorința noastră de a deveni mai buni, de a ne ridica nivelul și atunci orice jucător poate intra în vederile selecționerilor. Iar acest progres să referă, bineînțeles, și din punct de vedere colectiv pentru că, sunt convins, dacă UTA ar fi fost undeva în subsolul clasamentului, nu cred că vreun jucător de la noi ar fi fost interesant pentru selecționata României”, a menționat antrenorul „roș-albilor”.

Balint: ˝Am avut o discuție cu Mirel Rădoi˝

Probabil, Balint știe ce planuri are selecționerul cu Alex Albu din moment ce: „Am avut o discuție cu Mirel Rădoi, am discutat anumite detalii legate de Alex. Este clar că el are niște criterii foarte bine puse la punct în ceea ce privește selecționarea tuturor jucătorilor, nu numai a lui Alex Albu. Altfel, la UTA, Alex a demonstrat că e un jucător care se poate plia foarte bine pe ambele poziții, atât cea mijlocaș central, cât cea și fundaș central.

Eu l-am adus în principal pentru postul de mijlocaș central, dar este foarte important pentru un antrenor să aibă la dispoziție jucători care să dea randament pe cel puțin două poziții. Alex este unul dintre acei jucători, care s-au dovedit foarte utili în momentul în care ne-am confruntat cu acele probleme la nivelul fundașilor centrali și nu numai. Au fost și alți jucători care au fost folosiți pe alte poziții decât pe cele pe care jucaseră până atunci.

Să ne gândim la Bustea. A fost adus aici ca număr 10 și până la urmă reprofilarea lui pe poziția de fundaș lateral a fost una de bun augur pentru echipă și chiar și pentru el pentru că s-a adaptat foarte bine. Mă mai gândesc și la Vali Buhăceanu, care a jucat inclusiv mijlocaș stânga. Asta mie îmi dă încredere că putem să avem soluții inclusiv în momentul în care, să spunem așa, suntem nevoiți să apelăm la mici improvizații”.

Născut la Bucureşti, Albu evoluat la nivel de juniori pentru Inter Sport, Unirea Urziceni și Concordia Chiajna, formație unde a debutat la seniori. În returul sezonului trecut a evoluat pentru Academica Clinceni, înainte de a ajunge la UTA. Aici a evoluat ca titular în toate cele 9 meciuri disputate de arădeni în Casa Liga 1, primele șase ca mijlocaș la „închidere”, iar ultimele trei ca fundaș central.

 









Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button