Handbal

Final de drum pentru Crișul Chișineu Criș în Liga Florilor! Noul Consiliu de Administrație al clubului taie în carne vie: „Nu sunt bani pentru acest nivel!”





Visul frumos, Crișul Chișineu Criș în Liga Florilor, se încheie după doar șase etape din actuala stagiune. Noul Consiliu de Administrație al Clubului Sportiv Crișul Chișineu Criș, constituit prin votul noii majorități politice din oraș, a votat în această după-amiază retragerea echipei de handbal din elită. A fost un vot majoritar dat de Sebastian Mann, Gabriel Ungvari, Miron Marian, Ambrosie Galea și Matei Palfi, care au mai decis și desfacerea contractului de manager al grupării de pe Crișul Alb al lui Daniel Cherecheși și înlocuirea sa cu Viorel Vancea, fost fotbalist la UTA și FC Bihor.

Dacă pentru echipa de fotbal, care ocupă locul 1 în seria a VIII-a a Ligii a 3-a, nu se anunță schimbări când vine vorba despre buget, sau partea sportivă, pentru handbalistele de la Crișul e capăt de drum. „Din păcate, bugetul orașului nu suportă susținerea echipei de handbal în Liga Florilor. Cu atât mai mult cu cât ne aflăm în această perioadă grea, când pandemia a redus multe din venituri și cetățenii nu-și mai plătesc la timp taxele către bugetul local. La rectificarea ce trebuia făcută de Consiliul Local  săptămâna trecută, cei care conduc destinele echipei de handbal feminin au solicitat 5 miliarde de lei vechi doar pentru ultimele luni din acest an, bugetul pentru un sezon în prima ligă fiind prea mare pentru posibilitățile orașului  nostru. S-a discutat cu niște firme private pentru sponsorizare, dar aportul acestora nu ar fi fost unul foarte mare, tot pe bugetul local ar fi rămas greul. Știm că domnul primar Flavius Chereji a promis public că va susține și mai departe echipa de handbal, dar când a făcut acele declarații nu știa exact ce presupune asta din punct de vedere financiar. Nu știa exact ce se află în contabilitatea clubului, ce mai trebuie plătit din urmă și ceea ce urmează și credea că lucrurile pot decurge normal. Din păcate, realitatea este alta, este peste puterile orașului să mai susținem echipa de handbal la cel mai înalt nivel din România. Știm că imaginea orașului ar putea avea de suferit, dar nu avem de ales”, susține Sebastian Mann, noul președinte al Consiliului de Administrație al CS Crișul Chișineu Criș.

Ultimul punct al ordinei de zi a ședinței de azi a fost legat de ”Reorganizare secției de handbal”. Ce presupune acest lucru? „Mâine, doamna Lucreția Vartolomei Cășuțiu va veni la Chișineu Criș și vom discuta și pe această temă. Înainte de toate, fetele și antrenorul trebuie plătite pentru munca depusă în acest sezon, am insistat ca la rectificarea de buget să fie cuprinse și acești bani, precum și cei destinați fotbaliștilor. Mai departe, probabil, domnul Viorel Vancea, noul manager al clubului, se va ocupa și de partea contractuală a fetelor. Sper să găsească înțelegere la vechea conducere, jucătoare, probabil se va interesa și la Federația Română de Hanbal ce poate fi făcut. Am dori să ținem în viață secția de handbal, rămâne de văzut cu cine și sub ce formă. Oricum, ceea ce am hotărât noi astăzi în Consiliul de Adminsitrație trebuie aprobat în ședința extraordinară de Consiliul Local, de miercuri”, a adăugat Man.

Așadar, soarta echipei de hanbal feminin a celor de la Chișineu Criș este pecetluită. Echipa se va retrage din Liga Florilor după ce apucase să dispute doar cinci meciuri, pe care le-a pierdut, plus eșecul la „masa verde” cu Universitatea Cluj. Florica Boldor, fostă membră în Consiliul de Administrație al clubului, creierul și sufletul acestui proiect demarat în urmă cu șase ani spune că zilele următoare va vorbi public despre rațiunile din spatele acestei decizii dureroare pentru sportul din Chișineu Criș și din județul Arad, care, iată, pierde o echipă importantă pe harta sportului românesc.

Au anticipat finalul: ”Ați fost un oraș minunat, locul pe care l-am considerat și încă îl considerăm acasă…”

În urmă cu trei zile, când rectificarea bugetară pentru sport nu a mai fost votată, handbalistele de Crișul au simțit că sfârșitul e aproape și au postat următorul mesaj pe Facebook. ”Cel mai simplu e să spui adevărul, așa că ceea ce veți auzi este adevărul, așa cum îl știm noi acum. Ne-am bucurat când în septembrie am primit vestea că vom fi susținute și de noua administrație locală și am pornit cu o nouă perspectivă, dorindu-ne să arătăm cât de mult ne dorim să fim aici. Ne-a plăcut Crișul atât de mult încât ne vedeam viața aici… până la urmă aici trăim. Niciuna din noi nu și-a primit banii de 2 luni iar ăsta e adevărul pe care nu am vrut să îl vedeți, pentru că am avut răbdarea și speranța că munca noastră va fi apreciată și răsplătită într-un final. Însă, lucrul de care ne temeam cel mai tare se întâmplă acum, căci în ultima ședință a consiliului local ar fi trebuit să se stabilească soarta echipei de handbal. Pe această cale vrem sa vă anunțăm noi că handbalul nu a mai fost amintit, iar ultimele «comentarii» neoficiale ne demonstrează faptul că acestea sunt ultimele noastre zile în oraș. Până la decizia finală, destul de clară pentru noi, vrem să vă spunem că ați fost un oraș minunat, locul pe care l-am considerat și încă îl considerăm acasă. Însă, din păcate, vom fi nevoite să ne îndreptăm spre alte echipe. Ne veți lipsi și sperăm că în viitor vom trăi vremuri în care politica și sportul nu se intersectează. Au fost cei mai frumoși ani, anii în care inima, echipa, au bătut în alb-albastru”, este mesajul postat de CS Crişul pe contul de socializare.

Ce a promis noul primar după alegeri?

După alegerile din 27 septembrie și până la investirea noului primar al orașului Chișineu Criș, Flavius Chereji, a trecut mai bine de o lună de zile. Între timp, mai precis la începutul lunii octombrie, edilul a ieșit public cu o declarație prin care le liniștea pe hanbaliste. „Chiar astăzi (n.a. 7 octombrie) am avut o discuție cu doamnele Florica Boldor și Lucreția Cășuțiu, cele care conduc clubul de handbal și le-am asigurat de tot sprijinul meu și, zic eu, și al colegilor din Consiliul Local. Echipa a făcut eforturi să ajungă în Liga Florilor, nu se pune problema să nu o finanțăm conform nevoilor sale. Așteptăm un proiect clar, să vedem ceea ce presupune bugetul pentru finalul acestui an și să alocăm banii cât de repede putem…Ne dorim să nu fim o prezență pasageră în Liga Florilor, iar pentru asta e, într-adevăr, nevoie de un lot cât mai competitiv. Am fost și eu sportiv, știu cât de important este să ai cât mai multă valoare și concurență în lot, dar și stabilitate financiară”, declara Chereji. Probabil, noul primar și colegii săi din Consiliu Local nu se aștepta ca bugetul anual al unei echipe din Liga Florilor să ajungă la aproximativ o jumătate de milion de euro, deși managerul clubului susține că înștiințat din timp de acest lucru.

Abandon după înfrângeri pe linie

După „înghețarea” Diviziei A la handbal feminin în contextul pandemiei de coronavirus, Crișul Chișineu Criș a fost declarată câștigătoare a Seriei D. Barajele de promovare nu s-au mai ținut, iar „alb-albastrele” au promovat în premieră în Liga Florilor. Debutul a fost ratat total, în sensul în care, din cauza a 5 cazuri de COVID, echipa nu s-a putut deplasa la Ploiești pentru  meciul cu Universitatea Cluj și a pierdut la masa verde meciul. Apoi, la turneul de la Sfântu Gheorghe, fără ucrainiencele Ivanenko și Naumenko și portarul Năstasă, Crișul a pierdut pe linie: 19-30 cu CSM Craiova, 23-40 cu SCM Râmnicu Vâlcea, 27-30 cu Dacia Mioveni și 23-41 cu Gloria Buzău. În fine, săptămâna trecută, la București, echipa pregătită de Narcis Câtu a cedat și în fața unei alte nou promovate, Activ Prahova Ploiești, cu 15-19. Liga Florilor se va relua de abia la începutul anului viitor, iar handbalistele au primit liber până pe 23 noiembrie, dar, e clar, activitatea nu va mai fi reluată. Așadar, putem anunța primul abandon la nivelul primului eșalon de handbal feminin, unul care, repetăm, nu face cinste orașului Chișineu Criș și județului Arad.









Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button