Pariuri sportive, gaming și casino

Nasty, cel mai important tenismen din istoria României a împlinit vârsta de 75 de ani





Ilie Năstase, primul lider din clasament ATP tenis, a împlinit recent vârsta de 75 de ani. Născut la București, „Nasty” a fost cel dintâi sportiv român care a făcut cunoscută România în lume. I-au călcat pe urme Nadia Comăneci, Gheorghe Hagi și, în prezent, Simona Halep.

Lumea îl știe dintotdeauna ca pe un nonconformist. Este cel care a introdus conceptul de „show” pe terenurile de tenis, atât prin glumele mai mult sau mai puțin fine, cât și prin „giumbușlucurile” pe care le făcea cu racheta pe care o manevra cu o tehnică extraterestră. 

Americanii l-au poreclit „Nasty”. În traducere, ar însemna „obraznic”, dar în această poreclă nu este nimic peiorativ, ci doar admirativ. Surprinde faptul că era de nestăpânit pe teren și în afara lui, exact așa cum este și astăzi, pentru că încă mai participă la turnee demonstrative împreună cu foste glorii ale sportului alb, unde face deliciul publicului. 

A câștigat la Roland Garros fără să piardă vreun set

Ilie Năstase este cel mai bun român din istoria tenisului, mărturie stând trofeele și medaliile pe care le are în palmares: a triumfat în 87 de turnee la simplu și în 55 la dublu, a câștigat de patru ori Turneul Masters (1971, 1972, 1973, 1975), de două ori US Open (1972 și 1975), de două ori French Open (1970 și 1973) și o dată Wimbledon-ul (1973). În 1973, la Roland Garros, nu a pierdut nici măcar un set.

De asemenea, a jucat 18 ani pentru echipa de Cupa Davis a României, câștigând 109 meciuri. În echipă cu Ion Țiriac, a fost finalist al Cupei Davis de trei ori, în 1969, 1971 și 1972.

În 1970, a câștigat French Open la dublu, tot cu Ion Țiriac, intrând în rândul celor 20 cei mai buni jucători de tenis din lume. Avea 24 de ani. A fost timp de 40 de săptămâni nr. 1 mondial, din 23 august 1973 până în 2 iunie 1974. 

Ar putea deschide un muzeu cu distincțiile primite

A fost desemnat de patru ori „Cel mai bun sportiv român al anului” (1969, 1972, 1973 și 1974). În 1973, a primit „Racheta de aur” la New York, iar în 1990, la Roland Garros, după șapte ani de la momentul retragerii, i-a fost decernat „Premiul deceniului”. In 2005, revista de specialitate „Tennis Magazine’” l-a inclus în „Top 40 cei mai mari jucători de tenis din ultimii 40 de ani”.

Statul român i-a recunoscut atât meritele de sportiv, cât și cele de ambasador al țării. În anul 2000 i-a fost conferit Ordinul National „Steaua României” în grad de Ofițer. La 1 decembrie 2008, a fost înaintat în gradul de general-maior (cu două stele), în retragere, al Ministerului Apărării Naționale. Un an mai târziu, a fost desemnat de statul francez Cavaler al Legiunii de Onoare. În fine, la 27 octombrie 2011, a primit decorația Regală „Nihil Sine Deo”, chiar din partea Regelui Mihai I.

Prima dată s-a dus la fotbal

Puțină lume știe că primul sport practicat de Ilie Năstase a fost fotbalul. S-a înscris la grupele de copii ale Progresului București, dar a renunțat la „sportul rege” în favoarea „sportului alb”, fiind influențat de fratele mai mare. 

Pe când avea 19 ani, a ajuns în finala campionatelor naționale ale României, adversar fiind chiar campionul en-titre, Ion Țiriac. Ilie Năstase s-a impus în patru seturi: 2-6, 6-4, 6-4, 6-1. A fost începutul unei cariere demne de un scenariu de film.

Pe site-ul oficial al ATP scrie că „niciun jucător în istorie nu a fost mai înzestrat și mai fascinant ca  <Bufonul din București>, Ilie Năstase, cunoscut atât pentru magia pe care o făcea cu racheta, cât și pentru comportamentul său bizar, chiar criticabil. A fost un comediant inegalabil, amuzând spectatorii cu poznele și cu mimica lui, dar și înfuriindu-i cu stângăciile și cu ieșirile sale. În ciuda unui sistem nervos fragil și a unui temperament dezordonat, Năstase putea face orice, iar când era concentrat, devenea un artist care crea cu mare originalitate și stil”.

La 75 de ani, Ilie Năstase este încă tânăr: „Nu știu dacă sunt bătrân, nici nu mi-am dat seama. Nu-mi dau seama de la un an la altul dacă am îmbătrânit sau nu. Ca ani, da, am o vârstă, dar nu mă simt îmbătrânit. Ce să-mi doresc, să trăiesc în continuare, nu am ce să-mi doresc altceva”.

Un comentariu

  1. Lucian felicitari pentru articolul de mai sus legat de aniversarea marelui nostru sportiv Ilie Nstase. Dar ai omis un lucru foarte important pentru UTA si pentru fotbalul aradean si romanesc : astazi 6 octombrie 2021 se implinesc 53 de ani de la trecerea in nefiinta a marelui nostru fotbalist IOSIF PETSCHOVSCHI ( CEALA )

    0
    0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button