Glorii arădenezTOP ARTICOLE

Rămas-bun, seniorule! UTA și Aradul îți mulțumesc!





E greu de scris la trecut despre Alexandru Dan, unul din ultimii seniori ai fotbalului arădean, prin „senior” înţelegând că a trăit vremurile de aur ale ITA-ei, veşnicul nostru reper. Ei bine, Alexandru Dan, de la care suflarea fotbalistică arădeană şi-a luat azi bun-rămas, nu doar a trăit acele vremuri extraordinare, ci a şi contribuit din plin la strălucirea blazonului alb-roşu. Aproape patru decenii a mers la braţul Bătrânei noastre Doamne, apoi s-a depărtat puţin, dar tot admirându-i pasul. Până la sfârşit. Un sfârşit care, de fapt, nu e un sfârşit. Cadoul lăsat UTA-ei are preţ mare, peste 160 de fotbalişti a crescut în spirit alb-roşu. Ei îi duc mai departe moştenirea şi au datoria s-o treacă altor şi altor copii. Elegant, aproape întotdeauna la cravată, cu alură şi comportament de gentleman, Alexandru Dan va rămâne pentru totdeauna un nume scris cu litere mari în istoria UTA-ei.

În 1945, pe când baronul Francisc Neuman fonda marea echipă a ITA-ei, era în apropiere. Nu în încă alb-roşu, ci la altă echipă Aradului, Unirea. Apoi, pe perioada stagiului militar, a jucat pentru Armata Arad, Armata Cluj și Armata Craiova. Lăsat la vatră, în 1951 a devenit jucătorul CFR-ului Arad, iar în carieră a mai trecut pe la Crișana Arad și Constructorul. O amintire cu baronul Neuman, povestită de nea’ Dan, al cărui har deosebit ținea fără efort asistența captivată: „Era un gentleman desăvârșit. Pe când jucam la Unirea, UTA ne-a învins la scor mare, deși noi, în general, pierdeam destul de greu. A intrat în vestiarul nostru, ne-a spus să nu fim supărați, pentru că ne-a învins o echipă cu mulți internaționali, care va ajunge campioana României. Și ne-a lăsat cadou un rând de echipament folosit apoi vreo zece ani de Unirea!”

 

Cu juniorii, spre titlul naţional

La CFR Arad, în 1963, și-a încheiat Alexandru Dan cariera de fotbalist. Tot acolo, ceva mai devreme, a începuse că cocheteze cu cea care avea să-i aducă adevărata consacrare, cea de antrenor la copii și juniori. În 1961-1962, reușea să-i sufle UTA-ei, mare favorită, titlul de campioană județeană, iar cei din Calea Aurel Vlaicu au acționat și, în 1963, antrenorul era în curtea lor, ca și Șef al Centrului juvenil. Absolvise Școala de Antrenori de la București, iar în primul său an „textilist” a dus echipa juniorilor în semifinalele Campionatului Național. Din generație au făcut parte nume ca Domide, Axente, Czako ori Toma Dobîndă. Având mereu bucuria de a lucra pentru promovarea tinerilor în prima echipă a UTA-ei, Alexandru Dan a ajuns să se confunde cu tot ce a însemnat tineret la clubul alb-roșu. Munca sa a avut ecou până la Federația Română de Fotbal care, în 1964 l-a numit selecționer al regiunii Banat, alături de timișoreanul Ion V. Ionescu și tot atunci, în paralel cu activitatea de la UTA, devenea antrenor la loturile naționale de juniori II.

Bornă de referință rămâne sezonul 1967-1968, când, cu Alexandru Dan la timonă, echipa de juniori mari a UTA-ei devenea campioana României, după un halucinant 6-0 cu Dinamo în finală. „Noi am mers acolo cu un autobuz vai de el, Dinamo a venit cu avion special. I-am bătut cu 6-0”, își amintea portarul Ioan Bătrîna, fotbalist ochit de nea Dan în campionatul școlilor profesionale, unde juca alături de Ladislau Brosovszky. Gavrilaş (Bătrîna), Vaştag, Dobai, Gottlieb (mai târziu în staff-ul medical al lui AC Milan), Bodea, Brosovszky, Ghirlea, Pecican, Atodiresei, Brândescu, Sima şi Nagy au făcut parte din acea generație de campioni, iar golurile din finala cu Dinamo le înscriseseră Brosovszky (2), Sima, Atodiresei şi Nagy (2).

 

Lângă Coco Dumitrescu

Apreciat mereu de Nicolae Dumitrescu, cel mai longeviv și mai titrat antrenor din istoria UTA-ei (incluzându-i și perioada de jucător, a participat la absolut toate performanțele arădene), Alexandru Dan a fost un colaborator de nădejde și pentru prima echipă.

„Eram mereu chemat lângă el când nu avea antrenor secund. El a și contribuit la aducerea mea la UTA, iar majoritatea juniorilor care ajungeau la echipa mare erau crescuți de mine”, rememora nea Dan, care a îndeplinit de mai multe ori rolul secundului, iar de patru ori a fost antrenor principal, de două ori în Divizia A și de alte două ori în Divizia B. O scurtă perioadă, a fost vicepreședintele clubului.

 

Şef AJF, antrenor zonal

În 1992 a ieșit la pensie de la fabrica de textile, acolo unde fusese angajat, ca și toți ceilalți utiști. Postul său: lăcătuș cu înaltă calificare. „De când am ajuns la UTA, am fost angajatul fabricii chiar dacă nu am lucrat niciodată. Practic, eram profesionişti mascaţi. La fabrică mergeam numai după plic”, zâmbea nea Dan, rămas extrem de activ pe plan fotbalistic şi după ce trecuse pragul pensiei. Între 1991 şi 1995, a dus la capăt primul mandat de preşedinte al Asociaţiei Judeţene de Fotbal Arad, apoi a devenit observator în cadrul aceluiaşi for şi a făcut parte din mai multe comisii. Permanent, a ţinut aproape de mişcarea copiilor şi juniorilor, marea sa bucurie. În urmă cu exact un deceniu, Federaţia Română de Fotbal l-a numit observator zonal, încredinţându-i depistarea talentelor din Arad, Timiş, Bihor şi Caraş Severin.

 

Numărul 13 pe lista FRF

În anul 2005, Federaţia Română de Fotbal l-a inclus pe Alexandru Dan în rândul membrilor săi de onoare, alături de nume gigantice ale fotbalului românesc. Lista completă, în ordinea afişată de FRF, arată astfel: Nicolae Rainea, George N. Gherghe, Kevork Ghemigean, Constatin Cernãianu, Bazil Marian, Angelo Niculescu, Traian Tomescu, Jean Pãdureanu, Barbu Emil Popescu, Ion Martin, Leonte Ianovschi, Constantin Anghelache, Alexandru Dan, Iosif Bukossy, Constantin Toma, Petre Bendiu, Aurelian Taus, Mircea Angelescu, Corneliu Costinescu, Gheorghe Constantin, Mircea Dridea (I), Ion Nunweiller (III), Nicolae Oaidă, Ştefan Miu, Ion Voinescu, dr. Emil Vlaiculescu, Bujor Pătruţescu, Emeric Ienei, Cornel Drăguşin, Constantin Dinulescu, Remus Cîmpeanu, Ion Costea, Romeo Stâncan, Leon Lazar

 

Antrenor emerit, cetăţean de onoare

Pe lângă distincţia conferită de forul care conduce fotbalul românesc, meritele lui Alexandru Dan au fost recunoscute în mai multe rânduri. Începând cu titlul de antrenor emerit (din 2002), pe care-l prezenta cu mândrie pe cărţile sale de vizită, valorosul tehnician arădean a fost desemnat în 1965 cel mai bun antrenor de copii şi juniori din România, iar în 2002 era introdus pe lista cetăţenilor de onoare ai Aradului, în urma întregii sale activităţi, distincţie însoţită de titlul Pro Urbe.

 

Puii

O listă a fotbaliştilor promovaţi de Alexandru Dan şi pregătiţi de el pentru fotbalul mare cu accent puternic pe UTA e foarte lungă. Începând cu generaţiile lui Domide şi Brosovsky, continuând cu Sima şi Axente, Cura, Kukla, Bîtea, Pantea, Coraş, Ţârlea, Bunaciu, Nădăban, Negrău, Crişan şi Ungur, plus mulţi-mulţi-foarte mulţi alţii, antrenorul utist a avut aceeaşi dăruire şi mulţumire a lucrului bine făcut. Nu era greu de ghicit că toţi „puii” lui, cum îi apela, i-au fost dragi. Totuşi, un gând poate mai aparte a avut pentru doi fotbalişti: Helmut Duckadam şi Ioan „Roger” Bogdan. „Roger avea un caracter extraordinar. Îşi dorea atât de mult să reuşească încât venea pe jos din Vladimirescu, nu avea bani de tramvai. Şi de câte ori crezi că a întârziat? Niciodată!”

 

Un zâmbet şi o strângere de mână

Alexandru Dan s-a stins într-o seară de 7 august, cu o lună şi trei săptămâni înainte să mai strângă încă o dată în jurul lui familia utistă ca să-l sărbătorească la 83 de ani.

Cu două zile înaintea sfârşitului, când totul devenise parcă străin, un episod a stârnit puţină lumină. „Am fost la spitalul de la Ghioroc, unde era internat. M-am apropiat de el, şi i-am spus că sunt Metskas. N-a reacţionat, şi nu mă aşteptam, ni se spusese că nu prea mai recunoştea pe nimeni. I-am mai spus o dată că sunt Grecul, iar atunci a deschis ochii, mi-a zâmbit şi mi-a strâns mâna”, e relatarea tulburătoare povestită de Christos Metskas.

„A fost un simbol, o persoană gata să îți împărtășească, întotdeauna cu zâmbetul pe buze, din bogata sa experiență. Nea’ Dan, nu te vom uita niciodată! Familia fotbalului arădean și românesc îți este recunoscătoare!”, a fost mesajul de rămas-bun al clubului UTA, căruia Alexandru Dan a căutat permanent să-i vină în ajutor, mai ales în clipele atât de grele ale ultimilor ani.

Mesaje triste au curs și din partea Federației Române de Fotbal, dar și din partea conducerii Aradului.

 

În loc de sfârșit…

Alexandru Dan a plecat din această lume într-o zi însorită de vară, croită parcă după chipul său veșnic senin și optimist. Lângă familie, mare parte din cealaltă familie, cea a utiștilor și fotbaliștilor arădeni.

După încheierea ceremoniei funerare, la sediul clubului UTA, cei care l-au condus pe ultimul drum pe nea Dan au avut o vizită surpriză, din partea marelui Iosif Lereter, dublu campion cu alb-roșii în 1969 și 1970, om de bază în defenisva care elimina Feyenoord-ul. Cel alintat pe vremuri „Loli” a aflat cu tristețe de dispariția antrenorului și a plecat la cimitirul Pomenirea pentru a-i aduce un ultim omagiu.

Peste puțin timp, mai exact pe 27 august, vechii fotbaliști ai UTA-ei vor juca în amintirea lui. Oaspeți de primă mână: sîrbii de la Steaua Roșie Belgrad. „Întâlnirea o dedicăm memoriei domnului Alexandru Dan, cel care a fost un tată pentru noi toți fotbaliștii UTA-ei. Înaintea meciului cu Steaua Roșie, pe stadionul Francisc Neuman vor fi și meciuri de copii și juniori, vrem să fie o atmosferă frumoasă, așa cum Alexandru Dan merită”, a transmis Gheorghe Vaczi, președintele Old-boys Club UTA.

 

Dumnezeu să-l odihnească pe Alexandru Dan!

 

Radu Romanescu

 

 

FOTO 1: Copiii UTA-ei, vrăjiți de Alexandru Dan

FOTO 2: La UTA în 1985, cu Victor Comisar drept colaborator

FOTO 3: Ultima aniversare, din octombrie 2011

FOTO 4: Ultimul banchet cu Old-boys UTA, în decembrie 2011









Un comentariu

  1. acuma va face echipa in ceruri,intradevar impresionant,odihnestete in pace nea Dan,ai scris istorie la Arad,suporterii utei nu te vor uita niciodata.

    0
    0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button