Arhivă articole

februarie 2013
L Ma Mi J V S D
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728  

S-a stins Ionuț Leac

Fotbalul arădean și-a pierdut astăzi unul din oamenii care i s-au dedicat sută la sută. Ionuț Leac, fotbalist al UTA-ei la trecerea dintre deceniul cinci spre șase, conducător în ultimele două decenii al Comisiei de Copii și Juniori Arad s-a stins fulgerător în această după-amiază, îndoliind lumea sportului-rege. Avea 70 de ani.

Născut pe 26 iunie 1942, a început fotbalul în echipa școlii din cartierul Sînnicolau Mic, apoi Coco Dumitrescu l-a chemat la juniorii UTA-ei. După un rodaj la Gloria, a revenit în Calea Aurel Vlaicu, unde a avut bucuria să joace într-o mare generație a Bătrânei Doamne de la sfîrșitul anilor 1950, alături de nume ca Floruț, Metskas, Țîrlea, o celebră tripletă ofensivă a vremurilor, ori de marile talente Chivu ori Comisar, cu titanii Coloman Braun Bogdan și Nicolae Dumitrescu antrenori. „Antrenor devenise simbolul fotbalului aradean, Iosif Petschovschi, pe care-l ajuta profesorul Pompei Siboteanu. Nu mi-a venit sa cred ca pot juca alaturi de fotbalisti de talie internationala. Portar era Liviu Coman, fost la Rapid. Era Szucs, 13 ani a evoluat la UTA, apoi Kapas, Neamtu, unul din cei mai buni stoperi din tara. La mijloc erau Metskas, Koszka, a jucat la Jocurile Olimpice de la Tokyo, Bacuţ II, Selymes, Mircea Sasu, Czako, Tarlea, Chivu, Ion Vasile, care acum e deputat. Sa ajung eu, din Sannicolau Mic, alaturi de ei… Ca oameni, erau extraordinari. Toţi erau prieteni”, povestea nea’ Ionuț, amintindu-și de un unic „botez” în vestiarul arădean. Pătruns în vestiarul UTA-ei împreuna cu Dumitru Chivu, au fost preluaţi de portarul Coman, care le-a indicat un dulap: „Aici să vă schimbaţi”. S-au conformat, dar în vestiar a pășit Kapas. Era dulapul lui, pe care trasase 11 linii, una pentru fiecare an petrecut la UTA! Coman a lămurit însă problema, iar cei doi au intrat în frumoasa familie a Bătrânei Doamne…

Trei ani a petrecut la UTA, apoi a jucat la Marina Mangalia, iar o ultimă bornă părea să fie Minerul Anina, unde antrenor îi era marele Băcuț I, campion cu ITA. Timp de un deceniu n-a mai jucat, dar, la 38 de ani, echipa cartierului său, Libertatea Sînnicolau Mic, l-a rechemat în iarbă și a câștigat campionatul județean! Ca antrenor, a activat la Gloria Arad.

De mai bine de două decenii, mai exact 22 de ani, Ionuț Leac a îndeplinit rolul de șef al Comisiei de Copii și Juniori îin cadrul Asociației Județene de Fotbal din Arad. Sub ochii lui s-au perindat atîția fotbaliști talentați și nu-i greu de ghicit că marile bucurii i-au venit cînd i-a văzut pe cît mai mulți dintre ei realizați.

Dumnezeu să te odihnească, nea’ Ionuț! 

0
0

0 comentarii la articolul: “S-a stins Ionuț Leac

  1. Sincere condoleante familiei indurerate si un pios omagiu celui care a fost un adevarat sportiv al urbei noastre. Dumnezeu sa-l odihneasca in pace.

   0

   0
 1. Dumnezeu sa-l ierte, peste toate performantele enumerate mai sus a fost un om pe care nu te puteai supara . Eu unul nu l-am vazut suparat niciodata..avea o inima mare.

  0

  0
 2. De mult timp a luptat pe două fronturi. Grija soţiei ( grav bolnavă) şi grija copiiilor. Nu ai lui, ai tuturora care jucau fotbal. Şi nu numai la UTA , ci copiii din toată urbea Aradului şi a judeţului. Făcea dintr-o întrecere a copiilor sărbătoare. Erau singurele activităţi care îi mai aduceau zâmbet şi fericire pe obraji, obraji care îi deveniseră tot mai căzuţi, măcinaţi fiind de stingerea înceată a soţiei. Şi-a jertfit din sănatatea lui, chiar din banii lui numai şi numai ca tinerii fotbalişti sau tinerii care iubeau fotbalul să trăiască alături de el câteva ore de fericire. Era mulţumit dacă aceştia primeau o simplă diplomă şi era extaziat dacă pe lângă banalele diplome mai putea dărui un tricou sau o minge. A iubit Sânicolaul Mic , l-a durut că vechea Libertatea a dispărut şi a reînviat când Banatul a renăscut.
  S-a legat de activitatea copiiilor, mândru de nepotul său Mircea Leac, ” Minunea Blondă” a Aradului anilor ’70-’80 jucător de excepţie, produs al inegalabilului antrenor de copii Alexandru Hăran de la „Vagonul”. Era o furnică a AJF-ului.
  Era….era….era….a fost!…Dumnezeu să aibă grijă de el precum a avut şi el grijă de copiii fotbalişti.

  Nelu Hamza

  0

  0
 3. Sincere condoleante…! Dumnezeu sa-l odihneasca in pace…!!! A fost mereu alaturi de tinerii ”fotbalisti” la victorie si la infrangere! S-a stins un om cu un suflet imens!

  0

  0
 4. DUMNEZEU sa-l ierte si sa-l odihneasca pe nea IONUT! A fost UN OM EXTRAORDINAR… GENEROS, INTELEGATOR, RESPECTUOS, POLITICOS si ENTUZIAST , dedicat copiilor si juniorilor.

  0

  0
 5. Dumnezeu sa-l ierte! Cand moare un fost jucator al UTA-ei, parca se stinge ceva… Nu stiu de ce, dar simt ca am pierdut pe cineva drag, desi nu i-am cunoscut personal.

  0

  0
 6. NUUU, nu imi vine sa cred…:(
  S-a dus dintre noi un om extraordinar… Dumnezeu sa-l ierte! :((

  0

  0
 7. Dumnezeu sa te ierte nea Ionut,nu te vom uita niciodata,mereu cand imi erai observator era o placere sa fiu cu dumneavoastra..Domnule Hamza ar fi trebuit sa scrieti si cand va fi inmormantarea.

  0

  0
 8. Dumnezeu sa-l iete,sa-l odihneasca in pace. Putini sint cei care fac cite ceva pentru copii altora !

  0

  0
 9. Dumnezeu să-l odihnească în pace.Cred că şi dincolo Ionuţ se v-a ocupa de o echipa a îngerilor raiului. A fost un om înţelegator şi inegalabil în organizarea competiţiilor juvenile, iubind dintotdeauna copii, indiferent de rasă sau naţionalitate. Dumnezeu ne-a mai luat un suflet utist, şi aşa rând pe rând rămanem doar cu amintirea marilor fotbalişti ai Arad-ului. Păcat, că nu s-a mai putut bucura în această viaţă de comorile sale(copiii)
  Familiei îndurerate îi doresc putere,rugând-ul pe Bunul Dumnezeu să-i mângâie şi să-i ajute să treacă cu bine de această grea încercare.
  IONUŢ DRAGĂ AI FOST UN NOBIL PRIN EXCELENŢĂ, NU TE VOM UITA NICIODATĂ.

  0

  0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.