Glorii arădenezTOP ARTICOLE

Christos Metskas, ”Grecul” Aradului, îi avertizează pe tricolori: ”Va fi vacarm la Atena!”





christos metskasChristos Metskas e primul „stranier” sosit în România pe vremea comunismului. Fostul fotbalist al UTA-ei din anii 50-60 are o poveste fantastică de viață. Născut în Grecia, a fost nevoit să-și părăsească țara pe când avea 13 ani, în timpului Războiului Civil. A plecat pe jos până în Albania, iar apoi a ajuns în România, împreună cu alți refugiați din vechea Eladă.

A fost remarcat de fostul internațional Ionică Bogdan la mica echipă bucureșteană a Trustului de Alimentație Publică. Bogdan l-a luat cu el la Flamura Roșie Giurgiu, de unde l-a ochit UTA, în 1957.

A jucat până în 1969 pentru clubul alb-roșu, alături de numele mari ale Aradului, de la Petschovsky, Farmati, Țîrlea, Coman, Pîrcălab, Lereter, Domide ori Petescu.

Metskas e cu inima împărțită la dubla dintre „tricolori” și campioana Europei din 2004. „Sunt de naționalitate greacă, țin cu nația mea, dar, tot așa, aș vrea să câștige și România”, mărturisește „Grecul”

Metskas vede echilibru în duelul din noiembrie. „Grecii joacă mai tare și compensează prin luptă pînă la sacrificiu deficitul tehnic, capitol la care România e superioară. Dar, atenție, la Atena va fi vacarm! Publicul grec e vulcanic, pe stadion uneori nici nu se aude fluierul arbitrului! Așa sunt grecii, ei și cînd discută normal ai impresia că se ceartă. Depind multe de primul joc, dacă România are posesie mai bună, poate să facă diferența”, explică Metskas, al cărui favorit din rândurile elevilor lui Pițurcă e stelistul Alexandru Bourceanu.

De ce a ratat naționala României

Din cauza condiției de refugiat, Christos Metskas a fost apatrid aproape 60 de ani! „Grecii mi-au luat cetățenia, iar românii nu mi-au acordat-o pînă în 2004. Așa, am ratat și echipa națională, am fost convocat de trei ori, dar nu puteam să joc, neavînd buletin. Acum, am dublă cetățenie”, spune fostul utist.

„Cred că va fi egal după ambele manșe, iar calificarea se va decide la lovituri de departajare” – Christos Metskas (fotbalist UTA, 1957 – 1959).

Un comentariu

  1. A fost un jucator serios, sigur pe el pe teren, permanent titular. Din pacate UTA nu-si mai permite sa cumpere astfel de valori…:)

    0
    0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button