Glorii arădenezTOP ARTICOLE

In Memoriam Coloman Braun-Bogdan. Marele antrenor a fost comemorat la Cimitirul din Aradul Nou





comemorare braunA luat în serios meseria antrenoratului. În anul 1933, când evolua pentru RC Calais (Calais este orașul francez care se află cel mai aproape de Anglia) a plecat în Albion, pentru a studia tainele meseriei pe care o dorea în urma retragerii din fotbal la Academia din Folkstone.

În anul 1936, când a ajuns la Juventus București, a fost numit și antrenorul echipei. Până în 1936, a antrenat echipa bucureșteană, iar apoi, continuând să evolueze la aceasta, a antrenat în paralel formația Sportul Studențesc. În 1938 a devenit din nou antrenor la Juventus București, urmând ca, după retragerea sa din activitatea fotbalistică, să renunțe și la a mai antrena formația sa, devenind antrenorul formației Jiul Petroșani.

În prealabil, Coloman Braun-Bogdan a urmat și cursurile Școlii de Fotbal ONEF. Pe timpul războiului, a rămas antrenorul Jiului, însă în 1945, odată cu finalizarea acestuia, a ajuns la Rapid București. A antrenat doi ani formația de sub Podul Grant, iar după acest moment din cariera sa de antrenor a devenit primul antrenor din istoria Stelei. A fost înlăturat de la cârma echipei deoarece ASA București s-a salvat cu greu de la retrogradare, dar și-a găsit repede o altă echipă, Dinamo București, echipă abia fondată. Nici la Dinamo nu a rezistat mai mult de un sezon, așa că a renunțat la antrenorat.

Avea să revină asupra deciziei peste patru ani. A antrenat în trei rânduri UTA Arad, echipă cu care a reușit să câștige Liga 1 și Cupa României. A mai antrenat și Politehnica Timișoara, dar ultima echipă antrenată de el a fost UTA, în anul 1965 el retrăgându-se definitiv din antrenorat. A mai ocupat funcții în Federația Română de Fotbal.

A decedat în anul 1983, la vârsta de 78 de ani. Este primul antrenor din istoria Stelei și a unei alte echipe Bucureștene de prim-plan, Dinamo.

Sursa text și foto: Pagina oficială de facebook Old Boys UTA

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button