Glorii arădene

Emanoil Gherghel s-a ridicat de pe patul de suferință





20141030_165339Se apropie 1 Noiembrie, prin cimitire furnicărai de oameni; cu sape, găleți, greble, buchete de flori în brațe. Pe 1 Noiembrie e Ziua Morților la catolici, eveniment preluat în mare parte și de ortodocșii din partea aceasta a României.
Eram cu Tavi Ardelean, prietenul și fostul meu coechipier de la Vagonul pe o alee din cimitirul Eternitatea, el la la mormintele părinților săi, eu la cel al fratelui meu. Pentru curățenia generală înaintea evenimentului amintit mai înainte. Venind spre locul de parcare al mașinii, în fața noastră , cu spatele, două persoane: unul sprijinit de o cârje, celălalt sprijinindu-l pe cel bolnav.
Eu cu Tavi Ardelean povesteam unul celuluilalt , mai bine zis pălăvrageam cu voce tare vrute și nevrute în timp ce ne deplasam pe alee.
-Mi se par cunoscute cele două voci, îi zise ” sprijinului ” său , bolnavul.
– Unui cărut , iar celălalt e crăcănat îi răspunde omul de sprijin.
-Înseamnă că cel cărunt , după voce e Hamza , iar cel crăcănat nu poate fi decât Ardelean, continuă bolnavul.
Când ajungem în dreptul lor, rămânem stupefiați. Cel bolnav , cel care se sprijinea în cârje și cu o atelă ortopedică la piciorul stâng era Emanoil Gherghel, ”nea Ghighi” sau ”Lică”, așa cum îi mai spuneau apropiații.
Fostul portar al Vagonului , venit în Arad de la Progresul București prin anii 60’, mai târziu, antrenor al Astrei Arad și al Strungului, președinte la UTA și observator FRF , are 71 de ani și toți iubitorii de fotbal din Aradul nostru știau că a suferit un atac istemic cerebral, paralizându-i partea stângă. 20141030_165323
O vreme nu primea în vizită la el acasă decât pe câțiva prieteni apropiați, acum e mai optimist, se deplasează foarte greu, însă e lucid.
– Măi Ioane, pe tine te cunosc de foarte mult timp, iar pe Tavi de-o viață, spune Ghighi privindu-ne scurt.
A devenit mai sociabil, iar prietenul său care îl sprijină și care a dorit să rămână anonim, e mereu alături de el. În casa lui de pe Mătăsari pot veni acum să-l viziteze fără probleme cei care l-au îndrăgit.

Să-ți dea Dumnezeu sănătate, Gighi!

Ioan Hamza

Un comentariu

  1. Multa sanatate dle Gherghel,tine-te tare,ai grija de tine ! Iti doresc sa reapari in circuitul oamenilor activi in fotbal !

    0
    0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button