Glorii arădene

Memorialul Brosovszky 2014: fotbaliștii, handbaliștii și rugbiștii joacă pentru marele golgeter al Aradului





A fost un an foarte bun, cu turneu câștigat în Ungaria, altul de bronz în Austria, plus o serie de meciuri în țară. Acum e timpul pentru Memorialul dedicat lui Ladislau Brosovszky, ne-ar trebui vreo trei zile să ne spunem amintirile despre el. A plecat la o vârstă fragedă, dar și acum îl simțim printre noi. Știm că e înainte de Crăciun, când toți vor să fie cu familiile. Dar Gioni chiar atunci a cedat…”, a prefațat Gyuri Vaczi întâlnirea de luni după-amiază.

„Să nu uităm cine și ce am fost!”

Pe 22 decembrie, de la 17,30, în Polivalenta arădeană își dau întâlnire veteranii de la UTA, Vagonul, Gloria (rugby) și Constructorul (handbal). Reuniunea fotbalistică (și rugbiștii și handbaliștii vor juca fotbal!) vine să reamintească spiritul de altădată al Aradului, pe care l-a evocat Ștefan Deacu (foto jos, în dreapta), figură marcantă a sportului cu mingea pe semicerc din orașul de pe malul Mureșului. Și la noi au murit câțiva sportivi. Ce avem de făcut de acum înainte, avem o viață, o ducem până la capăt până ne cheamă Dumnezeu. Dar să nu uităm cine am fost și ce am fost! Eu când am plecat de la Arad, am fost coleg de tren cu Brosovszky, era antrenor la Unirea Sînnicolau Mare, eu eram la echipa de handbal de acolo, plecam la 12,00 ziua și veneam la 22,00 noaptea. Amintiri sunt foarte multe… Le mulțumesc și domnilor de la rugby că vin la Memorial. Pe vremuri, lunea, după meciuri ne întâlneam la cu toții la băile „Sănătatea”, iar seara ne făceam refacerea la Perla. Eram o familie, fotbalul venea la handbal, invers, iar azi e numai invidie”, a spus Deacu.

mitan pacurariu deacuRugbistul Constantin Mitan (foto, în stânga) a întărit: „Mă bucură invitația, dovedim că nu s-a uitat sportul în Arad, sport atât de slab reprezentat la ora actuală. Poate trezim puțină atenție, să-și dea seama cei care coordonează că e necesar să revitalizeze. Noi suntem cei bătrâni, dar ar trebui, prin mișcarea noastră,  să-i trezim pe copii, să lase calculatorul și discotecile. E jenant când treci pe lângă un teren de sport și-l vezi gol. Legat de Brosovszky, nu știu dacă acolo unde e nu are mai mare satisfacție că niște oameni se adună pentru el pe un teren de sport, decât orice altceva”.

„O personalitate puternică”

Ovidiu Păcurariu (foto sus, centru) e cel în jurul căruia se strâng vechii vagonari: „Ca de fiecare dată, Vagonul a primit cu mare plăcere onoarea de a participa la acest memorial, pentru unul din cei mai emblematici fotbaliști ai Aradului. A avut așa o personalitate puternică, o inteligență nativă, că s-a impus repede printre jucători mai în vârstă. Ca să mă refer și eu la ce a spus domnul Mitan mai devreme, și mai dezolant e când treci pe lângă un fost stadion care acum e magazin cu parcare…”

Monica Brosovszky, fiica legendarului fotbalist arădean, l-a desemnat pe verișorul ei, Attila, fostul poloist (în prezent manager la echipa de rugby RCM Timișoara), să reprezinte familia. „Mă bucur că an de an se organizează acest Memorial și îmi face o deosebită plăcere să răspund invitației domnului Vaczi și a celor de la Old Boys UTA”, a mărturisit Attila Brosovszky.

attila metskas„Ascultând pe fiecare, a început, în mintea mea, să se deruleze filmul – cum au fost Brosovszky, Petschovsky, Dembrovcshi, Petre Șchiopu, Tăuceanu. Eram puști când am prins echipa UTA-ei cu Băcuț și Serfozo, mi-aduc aminte, la 80 de ani, de acele momente extraordinare. E bine că pe lângă fotbaliști vin și alte sporturi de echipă”, a concluzionat Christos Metskas.

Brosovszky a trăit cu noi, am jucat împreună, am fost prieteni. A plecat cel mai devreme, eu zic că el și ceilalți care s-au dus sunt bucuroși de acolo, de sus, când jucăm pentru ei. M-a surprins plăcut că vin și echipele de rugby și handbal. Noi eram buni prieteni, nu ne-am văzut de mult și ne bucurăm să să fim iar împreună. Sperăm să fie cât mai mulți în sală, hai să iasă o treabă bună!”, a fost mesajul lui Gabor Biro.

Trofeu pentru Axente

„Puștiul” Mircea Axente, cum l-a numit Metskas (80 de ani), om de bază al generației 60-70, a împlinit, zilele trecute, 70 de ani. Vaczi și ceilalți îl aniversează pe fotbalistul de altădată tot cu ocazia întâlnirii de luni, când lui Axente îi va fi decernat un trofeu special.

biro vaczi axente„Din cei 70 de ani, 60 i-am dedicat sportului. Am jucat până la 33, am arbitrat până la 50, apoi am făcut și pe observatorul. Au trecut că nici nu mi-am imaginat! Referitor la Brosovszky, el a fost unul din tinerii care s-au remarcat, un talent, ne-a lăsat un gust amar că a plecat așa devreme..”, a afirmat fosta extremă a alb-roșiilor. „Multă sănătate lui  Mircea Axente, de care mă leagă o lungă prietenie. El e mai retras, nu e un om spectaculos, dar a avut o mare contribuție la câștigarea celor două titluri de campion”, a remarcat Ovidiu Păcurariu.

Formatul Memorialului

Luni vor fi patru meciuri, de la ora amintită, 17,30. UTA – Gloria PTTR și Vagonul – Constructorul, apoi câștigătoarele și învinsele joacă între ele. Cel mai probabil, meciurile se întind pe durata a două reprize de câte 10 minute. Utiștii au salutat și prezența anunțată a suporterilor, unul din fanii vechi urmând să aibă parte de o surpriză.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button