UTA Arad

Retrospectiva unui 2016 intens și frumos pentru UTA: Juniorul Man – golgheterul primăverii!





Clasată pe poziția a treia la sfârșit de 2015, UTA a trecut o iarnă liniștită și a mers pe aceeași continuitate ce o propulsase pe un traseu ascendent. Întreruperea stagiunii a adus despărțirile de Szekely și Sorian, iar în sens invers, în efectivul arădean a apărut Roman. Opt etape rămăseseră de jucat din returul sezonului regulat, trupa roș-albă a trecut cu bine peste toate: victorii cu FC Brașov (3-2), Metalul Reșița (1-0), Șoimii Pîncota (2-0) și Unirea Tărlungeni (2-1), două 3-0 la „masa verde”, cu retrasele Caransebeș și Bihor, și o singură înfrângere, la Baia Mare (0-2). Când s-a tras linia, Bătrâna Doamnă era pe același loc trei și intra în play-off cu 20 de puncte, la fel ca și Chindia, cu unul mai puțin decât liderul Mediaș.

În play-off, toate trăirile s-au intensificat, în ton cu miza meciurilor și cu ritmul devenit tot mai solicitant. Cu șase victorii (3-1 și 3-2 cu FC Brașov, 2-1 și 1-0 cu Mioveni, 2-1 cu Baia Mare și 3-1 cu Târgoviște), trei egaluri (1-1 la Chindia, 2-2 la Baia Mare și 1-1 cu Mediaș) și o singură înfrângere (0-4 la Mediaș, când UTA a și coborât de pe primul loc), băieții lui Roli Nagy au avut cel mai mare punctaj în play-off, 21 de puncte, față de cele 20 ale Gazului. Sistemul gândit de FRF pentru acest an a făcut însă ca echipa din Mediaș să fie cea promovată direct, după o ultimă etapă tensionată până la extrem: UTA câștiga la Brașov în minutul 87 cu 3-2 (gazdele reveniseră de la 0-2, totul ar fi fost pierdut fără acel gol al lui Manea), în vreme ce team-ul lui Pustai realiza un suficient egal  la Mioveni (argeșenii au înscris golul de 1-1 în prelungiri).

Locul doi i-a purtat pe arădeni la cele patru meciuri de baraj. Primul pas, Dunărea Călărași. După 3-1 în fieful lor, cei de la Dunărea păreau să fi lămurit problema echipei calificate. Dar ce avea să se întâmple la Arad a fost de domeniul formidabilului. Arena din Aradul Nou s-a dovedit prea mică pentru suporterii utiști, care, alături de echipa arădeană, au realizat o atmosferă ce a reamintit de generația 1993 sau de acel 3-4 de la Timișoara. Toți băieții lui Roli Nagy au luptat până la epuizare și au crezut într-o calificare ce a venit în prelungiri. Era 3-1 în minutul 90, apoi golul lui Cipri Rus a aruncat în aer de bucurie întreaga suflare utistă. Ar fi trebuit să fie sărbătoare în Arad, a și fost, dar moderat. Pentru că același sistem gândit de FRF a aruncat UTA într-o nouă luptă. Inegală și nedreaptă, contra celor de la FC Voluntari. Nu vom mai insista asupra motivelor, au fost toate dezbătute la vremea lor. Ilfovenii s-au impus cu 3-0 la ei, UTA a câștigat cu 1-0 la Arad și fiecare echipă își păstrează liga.

UTA rămâne cu o bucurie pe care nu i-o poate lua nimeni: noul început, cel de acum trei ani, a trecut – și trece și azi – pe lângă multe borne dificile, dar a meritat! A meritat totul, atunci când un stadion (așa mic  și sub pretenții, cum e „Motorul”) s-a umplut cu oameni care au creat o stare extraordinară. A meritat atunci când UTA a avut curajul să arunce în luptă copii care nu jucaseră niciun minut la seniori, iar aceștia, alături de câțiva fotbaliști cu experiență și caracter puternic, au format o echipă arădeană care a readus lumea în tribună.

Cifrele lui 2016

În cele 20 de meciuri ale anului (8 etape – două întâlniri au fost la „masa verde” – din returul sezonului regulat, 10 de play-off și 4 de baraj), UTA a folosit 22 de jucători. Dintre ei se distinge Marius Chindriș, care a lipsit doar 13 minute, în turul cu Voluntari. Mijlocașul are 1787 de minute jucate în 2016. Îl urmează căpitanul Botiș, cu 1710 minute, un singur meci n-a fost pe teren, cu Tărlungeni! Podiumul îl încheie Burlă, cu 1680 de minute, a ratat primul meci al anului, iar la Baia Mare, pe 6 martie, a intrat pe teren în minutul 30.

Prezențe

20: Chindriș, Curtuiuș, Rus; 19: Botiș, Burlă, Strătilă, Man; 18: Miron, Tănase, Copil; 17: Manea; 14: Hlistei; 13: Polgar; 10: Gligor; 9: Roman; 6: Jorza; 5: Petre; 4: Vlad, Costin, Covaci; 2: Anca, Filaret.

Goluri

Man – 8 goluri; Curtuiuș – 7 goluri; Rus – 5 goluri; Copil, Manea – 3 goluri; Strătilă – 2 goluri; Burlă, Chindriș, Tănase – 1 gol; Elhad (Reșița) – 1 autogol.

Prezențe și goluri în tot sezonul 2015-2016

Stagiunea începută toamna trecută a contabilizat 38 de meciuri, incluzând aici și barajele. Condica de prezență completă a utiștilor arată așa: Chindriș, Burlă – 37 de meciuri, Curtuiuș – 36, Botiș, Rus – 35, Strătilă – 34, Miron – 33, Man – 32, Polgar, Manea – 31, Copil – 30, Hlistei – 29, Tănase – 22, Jorza – 19, Gligor – 18, Szekely – 14, Petre, Vlad – 11, Roman – 9, Filaret, Costin – 6, Anca – 5, Covaci, Sorian – 4, Dobrean – 3.

Marcatorii campionatului: Curtuiuș – 15 goluri, Man, Rus – 10, Strătilă – 6, Manea, Copil – 5, Burlă, Szekely – 3, Botiș – 2, Vlad, Hlistei, Jorza, Petre – 1.

uta-arad.ro









Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button