Sporturi de contact

Alexey Kunin și Frank W. Dux educă arădenii prin artele marțiale: „Am găsit oameni de valoare dispuși să învețe”





Doi dintre experții lumii moderne în artele marțiale vizitează în acest weekend orașul nostru având scopul de a transmite din cunoștințele lor senseilor arădeni și elevilor lor. De astăzi și până duminică, americanii Alexey Kunin și Frank W. Dux conduc un seminar pe tatamiul amplasat la Sala Universității Aurel Vlaicu Arad, promovând educarea prin sport.

alexey

Kunin (10 DAN) este cel mai mare maestru de Ju-Jitsu tradițional din lume. A înființat AJJIF Global, organizația cu cea mai largă reprezentare în lume, având școli de Ju-Jitsu în peste peste 100 de țări. Iar de astăzi, chiar Alexey Kunin a făcut din Shihan Pavel Milovan (9 Dan Ju Jitsu), prin clubul său, Clubului Sportiv Seishi Budo Arad, singurul abiltat să predea  Ju-Jitsu tradițional în România. Certificatul a venit sub forma unui scroll de perete, dar și a unui certificat cu pecetea AJJIF Global. În primul rând, sunt foarte fericit să vin în România din nou. Vreau să le mulțumesc organizatorilor pentru că nu este ușor să pui la cale un eveniment internațional cu toate problemele economice și politice din Europa. De asemenea, e foarte important faptul că acest seminar are loc la o Universitate, fiindcă scopul organizației noastre internationale nu este doar de a preda artele marțiale, ci de a educa. Corecta educație a corpului și dezvoltarea minții după principii morale duce la integrarea sănătoasă a individului în societate. Chiar vrem să demonstrăm că artele marțiale nu e doar mișcare fizică, ci că adevărata filozofie a educației fizice este sportul și cultura. Deci promovăm aici educație, cultură și sport, iar cadrul oferit de Universitate este cel potrivit. An de an, câștigăm tot mai mulți adepți, fiindcă îi învățăm în special pe copii și tineri cum să fie disciplinați, să aibă un stil de viață sănătos și să nu ajungă pe stradă să se drogheze”, a spus marele maestru.

dux

Între anii 1975 și 1970, Frank W. Dux a fost campionul mondial absolut, neînvins, la Kumite (categoria grea). Este deținătorul a 16 recorduri modiale și eroul filmului „Sport Sângeros” cu Jean-Claude van Damme în rolul principal. Vreau să vă mulțumesc că m-ați primit aici. Umblu prin toată lumea pentru a preda concepte înalte pentru „centurile negre” din fiecare țară. În acest fel, îmi doresc să ridic nivelul de conștințăa fiecăruia pentru societăți mai bune, iar aici la Arad am întâlnit mulți oameni, sportivi și antrenori de valoare deschiși, dispuși să primească informații noi. Și, bineînțeles, o sală a unei Universității este cea mai potrivită pentru un astfel de seminar”, a punctat Dux.

vitamuresan

La Arad, Frank W. Dux a avut plăcerea să se reîntâlnească cu un fost partener de antrenamente. Vitia Mereanu conduce DGA Arad. Maestru în arte marțiale, Mereanu a petrecut câțiva ani într-o mănîstire din China, fiind singurul shaolin recunoscut oficial în România. „Sunt onorat mă bucur că am ajuns aici, astăzi. Observ că distinșii noștri invitați dețin expertiza și experiența să le tramnsită tinerilor noștri un alt mod de viață. Totdată, am plăcerea să reîntâlnesc aici un vechi partener de antrenament, pe maestrul Frank Dux, care, la fel ca mine, a împărtășit tainele artelor marțiale direct de la călugării shaolin”, a amintit Vitia Mereanu.

Și cum la Arad, artele marțiale se identifică cu numele lui Mihai Botez, urmașii săi i-au adus un omagiu, în aceste zile speciale. „Am început să practic judo-ul în anul 1965, sub îndrumarea regretatului și al părintelui nostru al tuturor iubitorilor de arte marțiale din Arad, maestrul Mihai Botez. El m-a crescut și m-am învățat tot ceea ce știu. Observând că judo-ul se dezvoltă tot mai mult, a trecut Ju-Jitsu și toate tainele sale sunt acum la Shihan Pavel Milovan.  Suntem și vom rămâne prieteni pe viață cu Pavel, uniți prin destin de Misa bacsi, care, sperăm noi, să ne privească mândru din Ceruri”, a mărturisit profesorul Ștefan Mureșan, care a și făcut o demonstrație prin care a demonstrat că judoul și Ju-Jitsu sunt îngemănate.

Nu eram ce sunt azi dacă el, maestrul Mihai Botez, nu ar fi intrat în viața mea. Sunt sută la sută rezultatul lui ca om și sportiv. Mulțumim tuturor pentru prezență și pentru sprijin”, s-a limitat să spună inițiatorul evenimentului, Pavel Milovan.

lile

Cu regretul că fiul dânsei nu mai practică artele marțiale odată cu decesul lui Mihai Botez, prof. univ dr. ec. Ramona Lile, rectorul Universității Aurel Vlaicu Arad s-a arătat încântată de primirea unor astfel de oaspeți. „Mă bucur să mă aflu în calitate de gazdă la acest stagiu organizat de Universitatea Aurel Vlaicu și mai ales că avem invitați de seamă. Le transmit de pe acum că întotdeauna vor fi bine primiți la Arad, la Universitatea noastră. Totodată și organizatorii, stimabilii maeștri ai artelor marțiale, merită sincere felicitări pentru organizarea acestui eveniment”, a menționat Lile.

Din prezidiu au mai făcut parte sensei Dan Duma (Banzai Arad), Doru Căprar și Tiberiu Dekany, oameni politici și practicanți ai artelor marțiale. De altfel, Dekany a îmbrăcat kimonoul și a participat la prima parte a seminarului de azi. La final, toți cei prezenți au fost recompensați de organizatori cu diplome și o statuetă în miniatură reprezentându-l pe Mihai Botez. Printre ei s-a aflat și omul de afaceri Silviu Turc, al cărui of rămâne întârzierea de către autorități a dezvelirii bustului de bronz dedicate lui Misa bacsi.









Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button