Arhivă articole

decembrie 2016
L Ma Mi J V S D
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

Sală arhiplină la evocarea maestrului Mihai Botez: „Acum 5 ani a lăsat rucsacul jos, suntem datori să-l purtăm mai departe”Pe 9 decembrie 2011, sportul arădean suferea o mare pierdere odată cu trecerea în neființă a pionerului artelor marțiale din România. Timp de aproape 6 decenii, Soke Mihai Botez a schimbat vieți și mentalități, a modelat sportivi și oameni, prin două discipline ce i-au marcat existența, judo-ul și ju-jitsu.

Urmașii săi, în special shihan Pavel Milovan și al său Club Sportiv Seishi-Budo Arad, au fost cei care au organizat și în acest an, la Sindicate (a doua casă a lui Misa-bacsi), un antrenament comemorativ „In Memoriam”. Sala a fost arhiplină, mai multe personalități sau campioni ai sporturilor predate de marele maestru aducându-și omagiul și recunoștința. Timișoreanul Gheorghe Farcaș, profesorii Ștefan Mureșan și Iosif Szilyer, generalul Remus Lădău, surorile Molnar, campioane de arte marțiale tradiționale, Tiberiu Dekany și Doru Căprar, printre discipolii regretatului maestru, dar și practicanți de toate vârstele a judo-ului sau artelor marțiale au participat la un antrenament special, lăsat ca îndatorire morală și marțială de mentorul lor.

milovanbotez

„Au curs lacrimi sincere pe obrazul celor care l-au cunoscut și au lucrat cu dragul nostru Misa-bacsi. Ne lipsește tuturor, chiar dacă și ieri i-am simțit spiritul viu, în mijlocul nostru. Nu se putea să îl comemorăm altfel decât pe saltea, muncind și perfecționându-ne așa cum ne-a învățat soke Botez în fiecare zi a vieții sale. Ca tătă spiritual, nu-l putem uita niciodată. Personal,  pot spune că în acești cinci ani de la plecarea sa dintre noi nu a fost zi în care să nu-mi amintesc de el și să-i urmez învățămintele. Am avut și un moment de cumpănă, în care am dorit să renunț, dar mi-a amintit din Ceruri că promsiunea rămâne promisiune. Acum 5 ani a lăsat rucsacul jos, suntem datori cu toții, dar eu înaintea tuturor, să-l purtăm mai departe. Simt greutatea lui în spate, o greutate plăcută dată de marele privilegiu de a fi trăit și învățat lângă un astfel de om. Dumnezeu să te odihnească, Misa-bacsi, ne vei lipsi toată viața”, a spus shihan Pavel Milovan, unic continuator al liniei marțiale – 9 dan ju jitsu și unic reprezentant în România a AJJIF GLOBAL&KATABAMI JU-JITSU CLAN.

Remember soke Mihai Botez

Mihai Botez a învăţat judo în lagărul american de la Chalon, de lângă Paris, de la ofiţerii japonezi, italieni şi germani. Datorită abilităţilor sportive şi a calităţilor deosebite, românul i-a impresionat şi cu delicateţe le-a intrat la inimă americanilor după ce a câştigat, printr-o înţelegere, o ladă de ciocolată. În faţa unei maşini Jeep, care se apropia cu viteză de el, a făcut un salt peste maşină, neavând nici o zgârietură.

Observându-i calităţile remarcabile, un ofiţer japonez, un neamţ şi un italian care ştiau judo l-au luat ca discipol, fiind miraţi de uşurinţa şi rapiditatea la învăţătură pe care le dovedea „Micael”, cum îi spuneau ei lui Mihai Botez.

Între anii 1948 şi 1952 a fost campion naţional absolut de gimnastică, fiind component al lotului naţional de gimnastică până în 1961. La Sibiu în concurs a făcut istorie şi a câştigat tot: individual compus, paralele, sărituri, sol şi inele. În 1952 a participat la Jocurile Olimpice de la Helsinki, iar în 1954 s-a clasat între primii 10 sportivi în proba de sărituri în lungime a Campionatului Mondial de la Roma.

În 1956 a înfiinţat prima secţie de judo oficială din România, la Clubul Sportiv „Vagonul” Arad. În 1968, la înfiinţarea Federaţiei Române de Judo, a fost numit Preşedintele Comisiei pentru acordarea centurilor negre. În 1974 a devenit primul român care a obţinut titlul de antrenor emerit în judo. Mişa baci, aşa cum era cunoscut, deţinea centura neagră de 9 Dan la judo şi cu 8 Dan la jiu-jitsu.

Mihai Botez a participat şi la competiţiile sportive de veterani,unde a obţinut patru medalii de aur şi una de argint. În 2008, în Belgia, la vîrsta de 86 de ani, a luat medalia de aur ultima dată. În anul 2004 a primit titlul de Cetăţean de Onoare al Municipiului Arad.

Mihai Botez a scris câteva cărţi despre autoapărare şi a realizat într-un cadru excelent mai multe expoziţii de fotografie în Arad, care au fost studiate în detaliu şi admirate cu ochiul profund şi unic al artei. S-au scris impresii distinse în Cartea de aur despre artistul, maestrul şi antrenorul emerit Mihai Botez.

Detaliem faptul că Mihai Botez a fost un om cu suflet mare de profundă sensibilitate care, în fiecare an, mergea câte două săptămâni în munţi unde respira aer curat, se odihnea şi se refăcea în liniştea munţilor creaţi de Dumnezeu.

Mihai Botez era cel mai vârstnic practicant de judo de pe Glob. El s-a născut în 31 mai 1922 la Oradea. Mihai Botez – când păşea pe tatami înmărmurea sala de sport şi uimea prin tehnică şi viteză şi la demonstraţii. Mihai Botez a spus: „În finală trebuia să lupt cu un japonez mai tânăr cu câţiva ani decât mine, dar acesta a refuzat să intre pe tatami. A preferat să stea trei minute în afara spaţiului de luptă, lăsându-mi cu bucurie şi respect victoria. Mi-a spus că lui îi ajunge argintul. Mie nu îmi ajungea, am vrut să mai aud imnul României.”

Mihai Botez – cel mai bătrân campion mondial din lume, a încetat din viaţă în 9 decembrie 2011, la vîrsta de 89 de ani,la Arad.

botez01

botez1

0
0

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.