UTA Arad

Știința și UTA, de aceeași parte a baricadei! O selecționată a celor două mari rivale – protagonista unui meci de gală, în 1960





Poli – UTA s-a împietrit, de-a lungul anilor, drept una dintre cele mai acerbe rivalități din fotbalul românesc. Și totuși, despre această rivalitate putem vorbi, în adevăratul sens al cuvântului, abia din 1964, după o remiză cu incidente între cele două grupări, pe proaspăt construitul stadion „1 Mai”. E mai puțin cunoscut însă faptul că, în 1960, a existat o selecționată a jucătorilor de la Știința (viitoarea Poli) și UTA, care a disputat, la Timișoara, un amical de prestigiu, cu echipa braziliană Vitoria Bahia.

Vitoria Bahia era una dintre grupările în vogă ale fotbalului brazilian, la granița dintre anii 50 și 60. În 1959, clubul-fanion al regiunii Bahia cucerise pentru prima oară în istorie Taça Brasil, după o finală decisă la rejucare cu Santos, clubul marelui Pele. În 1960, formația din Bahia a efectuat un turneu în România, susținând trei partide, la Bacău, Timișoara și București.

Pe Bega, brazilienii au întâlnit o selecționată care astăzi poate fi considerată inedită, între prim-divizionarele Știința Timișoara și UTA, viitoare mari rivale în fotbalul din vestul țării. Înaintea întâlnirii cu Vitoria Bahia, programată pe 9 octombrie 1960, selecționata celor două cluburi au disputat un amical de acomodare în această formulă cu divizionara secundă CFR Timișoara. Combinata Știința-UTA s-a impus cu 3-0, prin golurile marcate de trei jucători ai „studenților”, Petescu, Lazăr și Manolache.

La 9 octombrie 1960, nu mai puțin de 20.000 de spectatori s-au înghesuit în tribunele stadionului „CFR”, pe atunci cea mai încăpătoare arenă a orașului. Numerosul public a văzut 90 de minute de spectacol fotbalistic, combinata Știința-UTA remizând cu Vitoria Bahia, scor 4-4.

Selecționata românească și-a asigurat rapid un avantaj de două goluri, prin „dubla” golgheterului Științei, Cicerone Manolache, din minutele 13 și 18. Brazilienii au redus din handicap în minutul 25, prin Oliveira. Gruparea timișorerano-arădeană a refăcut însă avantajul de două goluri, în minutul 35, prin reușita lui Ilie Gîrleanu, unul dintre veteranii Științei Timișoara. Scorul primei reprize, 3-2 pentru gazde, a fost stabilit de Matos, care a marcat apoi și pentru 3-3, în minutul 52. Cicerone Manolache a reușit „tripla” în minutul 80, readucând combinata Știința-UTA în avantaj, însă Vitoria Bahia a egalat din nou, în minutul 87, prin Goncalves.

Iată caseta tehnică a acestei inedite întâlniri:

Combinata Știința-UTA – Vitoria Bahia 4-4 (3-2)
(Manolache 13, 18, 80, Gîrleanu 35 – Oliveira 25, Matos 43, 52, Goncalves 87)

Știința-UTA: L. Coman (Curcan) – Szucs, Băcuț II (Turcan), Kapas – Jenei, Petschowski (Tănase) – Gîrleanu (Pârcălab), Igna (R. Lazăr), Manolache (Floruț), Mițaru (Czako)*;
Vitoria Bahia: Wilson (Carneiro) – Valvir, Francesco de Paulo, Oliveira – Roberto, D’Almeida – Wassil (Tannos), Fialho, Matos (Goncalves), Ottmey, Mathias.

*) Numele scrise cu litere îngroșate sunt cele ale jucătorilor proveniți de la Știința Timișoara

Așadar, toate golurile selecționatei românești din amicalul cu Vitoria Bahia de la Timișoara au fost reușite de jucători ai Științei. De altfel, chiar brazilienii i-au remarcat pe fotbaliștii pregătiți la gruparea studențească, în turul acelui campionat, de fostul ripensist Silviu Bindea.

Ary Lund, gazetar brazilian și conducător tehnic al delegației braziliene în turneul din România, declara, în Ziarul Sportul, din 11 octombrie 1960: „Am legat prietenii cu mulți dintre locuitorii orașului de pe malul Begăi. (…) A fost un meci frumos, tehnic și interesant. Din echipa combinată împotriva căreia am jucat, mi-au plăcât cel mai mult Gîrleanu, Pârcălab și Manolache”.

Sursa: druckeria.ro

Un comentariu

  1. a fost 3-3, suporterii polisti au avut teaba cu arbitrii si s-au ciocnit un pic cu militienii … cu utisiti nu au avut treaba

    0
    0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button