Alte sporturi

Bulgarul Georgiev și ucraineanul Zubov, marii favoriți ai Festivalul Internațional de Șah! Arădeanul Cherecheș, a 56-a șansă să se impună acasă





Conferința de presă ddin sala „Regele Ferdinand” a Primăriei municipiului Arad a prefațat debutul celui mai important eveniment șahist al anului din Arad. Ajuns la a zecea ediție Festivalul Internațional de Șah, Arad 2017 este un eveniment sprijinit de administrația municipiului încă de la prima sa ediție. „Susținem fenomenul șahist nu doar în cazul acestui festival ci și introducerea șahului, ca disciplina de studiu, în scoli datorită rolului pozitiv al acestuia în dezvoltarea personalității tinerilor” a menționat primarul municipiului dl. Gherghe Falcă.  Din partea organizatorilor la conferința pe presă au fost: Sorin Iacoban – președintele Federației Române de Șah, Ion Șerban Dobronuțeanu – prim-vicepreședinte al Federației Europene de Șah,Vladimir Danilov – secretarul general al Federației Române de Șah și Alin Câmpeanu – președintele Șah Club Vados Arad, principalul organizator al competiției.

Președintele FRȘ a precizat că, datorită suportului constant al administrației locale pentru dezvoltarea fenomenului șahist Aradul a fost desemnat pentru anul centenarului Unirii ca, alături de Iași, București și Alba Iulia, să fie gazdă a unor competiții internaționale la care să fi invitată și diaspora, competiții organizate în comun de Federație si Ministerul sportului. Un număr de 40 de partide de șah vor fi transmise live din Arad prin intermediul tablelor de șah electronice puse la dispoziție de FRȘ ca suport logistic pentru competiția din Arad a precizat dl. Danilov, secretarul general al federației.

Alin Câmpeanu  președintele Șah Club Vados Arad, organizatorul principal al manifestării șahiste menționează că la Festivalul International de Șah Arad s-au înscris deja peste 350 jucatori din 18 țări, printre care 16 mari maeștri si 23 maeștri internaționali,  și în consecință evenimentul de la Arad este cel mai puternic turneu de șah in Romania în 2017.

Festivalul cuprinde un open principal – Arad Open, un turneu pentru amatori (ambele cu omologare internațional) și două turnee de copii, sub 8 ani și sub 10 ani.

În preambulul festivalului, sâmbătă 5 august, de la ora 9,30, pe platoul din fața Primăriei, va avea loc un simultan extraordinar cu marele maestru Andrei Istrătescu, campionul național din 2017 și deținătorul titlului la festivalul arădean.

La turneul principal (6-13 august) vom avea peste 250 de jucători, favoriți fiind marii maeștrii Kiril Georgiev din Bulgaria (elo 2631), marele maestru Alexander Zubov din Ucraina (elo 2614), campion la turneul arădean în 2015 și marele maestru Andrei Istratescu (elo 2604).

Turneul fiind de un nivel ridicat pentru Romania, primul jucător arădean în lista favoriților este Marius Cherecheș (favorit 56), urmat de Ladislau Kelly (favorit 73), deși clubul Vados are legitimați jucători mai bine cotați, din care se remarcă un grup compact de 5 jucatori favoriți 27-31 cu David Alexandru, IM Dan Bogdan, IM Adrian Petrișor, IM Tamas Balla, IM Daniel Baratosi.

Turneul de Amatori este deschis jucătorilor cu rating maxim de 1600, se va desfășura în perioada 8-12 august și are înscriși peste 80 de jucători care se vor lupta pentru un fond de premiere generos.

Turneele de copii sunt pentru micii șahiști de sub 8 si sub 10 ani care vor putea dobândi experiență si vor putea sa fie implicați într-un eveniment de asemenea amploare. Ele vor avea loc între 7 si 12 august.

De asemenea, marți 8 august va avea loc și FCC Environment Blitz Open, un puternic turneu de șah blitz cu omologare internațională.

Vor mai fi multe evenimente pentru participanți, de la lecții deschise și seminarii cu maeștri internaționali și mari maeștri, la turnee de șah combinat și clotz, la Cupa Presei pentru ziariști si chiar la o competiție de tenis de masa pentru participanți.









Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button