UTA Arad

Todea și Dulca se gratulează reciproc înainte de UTA – Luceafărul! „Foarte bine cu el pe bancă” v.s. „Un fotbalist bun, echilibrat, știam că va deveni antrenor”





Cristian Todea a petrecut șase sezoane în tricoul celor de la Gaz Metan Mediaș,  perioadă în care a lucrat cu mai mulți tehnicieni. Doi dintre ei, însă, par să-i fi rămas în minte și chiar inimă fostului mijlocaș central și este vorba despre Cristian Pustai și Cristian Dulca.

Pe primul l-a înfruntat deja însă doar din postura antrenorului secund, în timp ce pe Dulca îl va întâlni peste două zile, de pe picior de egalitate, în UTA – Luceafărul. „M-am simțit foarte bine cu el pe bancă, am petrecut o perioadă bună împreună, cu multe meciuri câștigate. Ne respectam reciproc, e un moment special special să-l văd sâmbătă pe banca oaspeților, să-l am ca adversar…E un antrenor foarte preocupat, care pregătește foarte bine jocurile.  Își studiază adversarii, ne oferea mereu multe informații despre ei, îi prevăd un viitor frumos în această meserie. Nu e rigid ca antrenor, le oferă multă libertate de exprimare jucătorilor, echipele sale joacă în general deschis”, a spus Cristi Todea despre fostul său antrenor, care i-a dat și banderola de căpitan în sezonul 2013-2014.

La rândul său, fostul fundaș al reprezentativei „tricolore” a avut doar cuvinte frumoase la adresa omologului său de pe banca „Bătrânei Doamne”. „Fără să-l laud, a fost unul dintre cei mai buni jucători cu care am lucrat vreodată. Vorbeam deseori cu el despre antrenamente, tactică și multă lume mă întreba ce văd în Cristi, căci părea un simplu fotbalist care băga material meci de meci. Dar, el era echilibrat, dădea mereu tot pe teren pentru echipa lui, lupta cu toate armele sale fizice și tehnice, dar era băiat inteligent. Sunt sigur că toate aceste calități și le-a păstrat și acum ca și antrenor. Am simțit de atunci că are înclinații spre antrenorat, chiar l-am dorit <<secund>>, dar nu avea studii de specialitate la acea vreme. Mă bucură reîntâlnirea cu el, dar sunt obligat – oarecum – să-l bat, nu?” a afirmat Dulca.

În fine, „principalul” Luceafărului și-a adus aminte și de meciul care a decis, în mare parte, a doua echipă promovată în Liga 1, după ASA Târgu Mureș, în sezonul 2009-2010, pe când era antrenorul „șepcilor roșii”.  „Îmi amintesc că a fost o atmosferă infernală la acel UTA – U. Cluj 1-3, de pe vechiul stadion. Îmi amintesc foarte bine de ce sunt capabili suporterii arădeni, probabil ne așteaptă un meci greu și din acest punct de vedere și sâmbătă, la Șiria”, a adăugat Cristi Dulca.

7 comentarii

  1. @Giro imi plac povestile tale dar pe unele le denaturezi. Culorile si eu stiu, din citite evident, ca ptr putin timp au fost alb-verde dar nedorite mai de nimeni si s-a mers pe alb-rosu. Scriu aici fiindca unde a scris Giro e cam 4-5 articole mai vechi nu se mai uitat nimeni. Citat din ce a zis prof Dionisie Piros am gasit prin Historia dar daca mai caut mai gasesc fiindca am citit:

    „Era uite aici, pe colţ, unde e platforma UTA. Unde e stadionul azi, vizavi. A ţinut o şedinţă, erau mulţi prieteni de-ai lui, ingineri, oameni de încredere. A zis că vrea să facă o echipă de fotbal, cine are un nume de propus? Cineva a zis Gloria, care nu mai era, altcineva a propus să fie ca fabrica:ITA. Doar era fabrica lor! Bun. Şi ce culori să aibă echipa? După multe discuţii s-a notat să fie alb cu verde. Nimeni nu ştie azi că, pentru câteva minute, UTA a avut aceste culori:alb-verde. Atunci baronul, care avea în minte combinaţia alb cu roşu, ca la Arsenal, dar era atât de delicat încât nu voia să impună nimic, a fost salvat de cineva de la Comunitate care a zis că nu se poate «alb cu verde, pentru că sunt culori naziste». Oamenii s-au trezit şi a rămas alb cu roşu, ca pe Highburry. Ca Highburry avea să fie şi stadionul, doar că un pic mai mic.”

    Totusi istoria trebuie stiuta asa cum e ea nu denaturata.

    0
    0
    1. Stai linistit cã stiu mai multi istoria si geneza echipei ! Inclusiv de culorile propuse la începuturi. !!

      0
      0
    2. Ai citit degeaba,sau nu ai inteles nimic!Baronul Neumann ar fi vrut sa preia Gloria,dar nu s-a putut,asa ca ambitios din fire,a plecat in Anglia,in fapt acolo unde a fost trimis la studii cu ani in urma,de catre tata,pt ca in comunitatile evreiesti,tatal este mereu seful!Mama este doar gatul care sustine creierul si pastreaza mereu echilibrul familiei!
      Asa ca repet,planul odata gandit,la tanarul Neumann nu a mai avut obstacole!
      Asa ca viszafele,la Arsenal,cu avion!S-a intors atat de entuziasmat,incat inca nu avea echipa,pe cand s-a apucat de constructia stadionului!L-a ridicat rapid,contrar a ce face idiotul acesta de Falca!
      Da!Dar nu avea echipa,asa ca a adus din campionat Ungaria si din Romania!De la Cluj,de la Ciocanul,de la Carmen!Sau din bataturile Aradului!
      Obligatia principala a fost ca sa fie incadrati la Intreprinderea Textila Arad,si chiar jucatorii adusi,bagau munca,in schimburi!La Baron,nu a existat scoatere din productie!
      Conform domnului profesor pensionar,Dionisie Piros,octogenar,al carui tata era mana dreapta al lui Neumann,contabil,culorile s-au ales intr-o seara de viner,dupa o pana de curent!.S-ar fi vrut ceva pe verde,dar situatia din 1945,asimilata cu nazismul,a facut ca sa se aleaga rosul!Eu nu spun povesti!
      Cel mai in masura sa puna jos toate aceste artefacte,cu descrieri si fotografii,este marele fost campion de ciclism,colectionar,Teodor Puterici,caruia,pe aceasta cale i-i doresc multa sanatate pt ca are mare nevoie!Teo ar putea deschide singur un muzeu!
      Apoi ar mai fi Gigi Domide,cu o colectie impresionanta despre UTA!Logic!

      0
      0
    3. Eu nu am citit niciunde,eu asa am crescut,in alb si rosu!Pe Historia sa citeasca huliganii imbracati in negru,acesti ultrasi salbatici,,care au un singur scop!Sa se bata!Pai sa se bata!Pt ca tampiti de aceeasi speta,se gasesc usor!

      0
      0
  2. Am visat că UTA jucai semifinala Cupei cu U. Craiova !!Pasele aveau strălucire de pietre prețioase ! Era. 1–0 pt. UTA marcase Hlistei din foarfeca !! La pauză lumea în delir striga ::Trăiască managerul !! Apoi m-am trezit. Și totuși cât s- o fi terminat meciul. ???

    0
    0
  3. Un echipament frumos la UTA anii 60 Tricou alb spuma gen Real Madrid! Material gen nylon cu găurele pt. transpirație scris pe tot pieptul UTA cu roșu aprins !!

    0
    0
    1. Da,Ionescu Gavrila!Era ceva inovator!Era fabricat la noi acasa! la Uzina Textila UTA,dar nu era nylon ci bumbac fin,fibre luate de la alta fabrica aradeana,Tricoul Rosu!
      Imprimarile,erau facute manual,cu vopseaua minune,Sigmaron!Bucata cu bucata!
      Tanti Hainalka,nu prea vorbea bine romaneste,spala manual echipamentele,dupa meciuri!Avea o problema mare cu cativa!Cu Brosi ca exemplu, se certa mereu,ca isi terfelea echipamentul.La un moment dat,baba i-a spus ca i-i pune la pachet hainele!
      Si raposatul Brosi,RIP,i-a spus ca el nu are nici o problema ca la urmatorul meci,va iesi in chiloti!
      Si biata baba,in maghiara,i-a spus sec:Akor mosyan a feleseged a bugydat!
      Vestiarul a pufnit in ras!Adica sa-ti spele nevasta-ta chilotii!
      Erau alte timpuri!Nu erau elefanti!Pt ei UTA insemna totul!
      Si astea nu sunt povesti,ci realitati cu care am crescut!

      0
      0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button