UTA Arad

Era să moară pentru UTA, acum întoarce armele în tricoul lui „Ripi”! Zaluschi: „La istoria celor două cluburi, acest meci ar fi trebuit să se joace la promovare”





Etapa cu numărul 16 a ligii secunde le aduce față în față pe cele mai titrate divizionare secunde, ce nu trec – însă – prin momente prea bune din punct de vedere al rezultatelor. Ripensia și UTA au în palmares zece titluri de campioană, iar unul dintre fotbaliștii care se va afla miercuri seara pe gazon a avut privilegiul să evolueze în ambele tricouri.

„Cu adevărat fotbalist în tricoul UTA-ei”

Adrian Zaluschi a ajuns la UTA în vara anului 2013, în perioada tulbure a „gestiunii” Adrian Marțian. Mai evoluase la Arad, dar pentru ACU, cu două sezoane înainte, dar și la Poli Timișoara, echipa fanion a orașului natal. „În tricoul UTA-ei pot spune că m-am simțit pentru prima oară cu adevărat fotbalist. Simțeam că evoluez pentru un club cu adevărat mare, cu istorie, palmares, mi-ar fi plăcut, însă, să fie o altă conjunctură. Adică să avem stabilitate financiară, să fim tratați omenește și să fi avut o perioadă normală de pregătire. Țin minte că lotul a fost format pe grabă, iar conducerea a dorit să avem rapid rezultate. Chiar meciul de Cupă, cu Ripensia, l-am pierdut pe lipsă de omogenitate, timișorenii fiind mult mai echipă decât noi, chiar dacă erau în Liga 5-a atunci”, își amintește mijlocașul de aproape 28 de ani.

În „alb-roșu” în precedentul meci Ripensia – UTA

Într-adevăr, pe 11 septembrie 2013, UTA, cu Zaluschi titular, era zdrobită de Ripensia într-unul dintre cele două dueluri oficiale dintre cele două grupări. Precedentul fusese în vremuri demult apuse, în martie 1948, în 16-imile Cupei, cu arădenii învingători cu 3-1. Acum patru ani, însă, în 32-imile aceleași competiții, „roș-galbenii” se impuneau la scor de neprezentare, în urma reușitelor semnate Anagor, Briciu și Popa, ultimul fiind și azi în lotul formației de pe Bega, alături de portarul Rădulescu. La UTA s-a schimbat total garda de atunci. „Nu mai cunosc pe nimeni din actualul lot al UTA-ei, în schimb mai țin legătura cu unii arădeni, dintre suporteri. Îmi place să cred că fanii echipei nu au uitat că am trecut și eu pe acolo și poate ne vom saluta și miercuri”, a adăugat „Zalu”.

La un pas să moară pentru UTA

Unul dintre clișeele fotbalistice îi îndeamnă pe jucători să-și dea viața pe teren. Iar Adrian Zaluschi chiar era să și-o dea în tricoul „Bătrânei Doamne. Pe 21 martie 2013, la Bistrița, în cadrul etapei a 18-a a ligii secunde (seria de Vest), mijlocașul utist a primit un genunchi în cap de la Olimpiu Bucur și a suferit o triplă fractură craniană. A fost transportat la spitalul din Bistriţa şi apoi mutat de urgenţă la Cluj-Napoca, unde a fost și operat a doua zi dimineața, pentru a i se îndepărta hematomul format, montându-i-se – totodată – și o plăcuță de titan în cap. Fiindcă Marțian doar „picura” bani la club pentru baremuri de arbitraj și deplasări, suporterii UTA-ei au sărit în sprijinul jucătorului. „Ar trebui să facem o chetă pentru săracul băiat, să îl ajutăm cu medicamente şi cu nişte bani familia care sigur trece prin clipe groaznice acum. Fii tare, Zaluschi!”, ne declara la acea vreme Dani Proca, liderul Suporter Club UTA.

Zaluschi nu a uitat gestul susținătorilor utiști, dar urmele acelui eveniment nefericit există și azi. „De abia când mi-am revenit după operație și am început recuperarea, mi-am dat seama cât de grav a fost și ce puteam păți. M-au ajutat și suporterii UTA-ei atunci, le mulțumesc și atunci, practic clubul a continuat să existe datorită lor. Cât despre mine, sunt bine acum, doar că voi juca toată viața mea fotbal cu acea cască de protecție”, mai spune fotbalistul.

„Meci deschis, UTA mai obișnuită să joace pe Dan Păltinișanu”

Atâta timp cât a evoluat în eșaloanele inferioare, Ripensia a produs mai multe surprize în Cupa României. În toamna anului 2015, pe când evolua în Liga 4-a Timiș, „Ripi” era eliminată doar în turul 6 al competiției de Viitorul Constanța. Partida se juca pe 23 septembrie pe arena „Dan Păltinișanu”, de atunci Popa et. comp. nemaievoluând pe gazonul „Marelui Oval”. „Se poate spune că UTA e mai obișnuită să joace pe <<Dan Păltinișanu>> decât noi. Numai în acest an au mai jucat, parcă, de trei ori, dar asta nu ne va împiedica să încercăm să ne facem jocul și să câștigăm. E un moment destul de trist, căci la istoria celor două cluburi, acest meci ar fi trebuit să se joace la promovare. Ca să nu mai vorbim de Liga 1…Prevăd o partidă deschisă, de care pe care, căci ambele echipe au nevoie de puncte. Bineînțeles, pentru mine reîntâlnirea cu UTA este ceva special. Nu am evoluat mult la Arad, dar o parte din suflet îl am încă acolo”, a încheiat Adrian Zaluschi.

Mijlocașul central al lui Radu Suciu a înscris două goluri în acest sezon de Liga 2-a, cu Foresta și FC Snagov, ultimul din penalty.

13 comentarii

  1. Și unii dintre noi erau sa -si de-a viața bineînțeles pe alte coordonate .Noroc cu calmantele !! Cum sa nu vibrezi la un astfel de titlu ?? Fotbalistic vorbind ,Zaluschi îngroașă și el rândurile celor care vor dar nu pot mai mult..Acum e la moda sa spui despre un fotbalist care ți-a trecut întâmplător pragul :: ce fotbalist. !! Tot acordând certificate fara acoperire am ajuns la inflația fotbaliștilor nu numai fara har dar și fără minimul aport . Multi se vor lăuda că au jucat la UTA .Numai cei care au suferit în tribune vor acorda laurii unei recunoașteri peste timp !!!!

    0
    0
    1. Uneori este bine sa taci, daca ai bun simtz…:Un sportiv care sa fost la un pas de moarte aparand culorile eschipei tale de suflet, merita respect!

      0
      0
  2. Vorbim de fotbal fara atingere la cazuri umanitare ! După rezultate credem in prea multe fantasme. E alegerea fiecăruia !! Parca și meciurile urmează amatorismul unora !!!!

    0
    0
  3. Nu conteaza domnule Ionescu Gavrila ca, Zaluschi a fost bun sau nu a fost bun jucator pt. UTA., conteaza ca, acest jucator are demnitate si mult respect pt. UTA si suporterii care ia fost alaturi la greu . si si-ar dori sa revina oricand la aceasta echipa. Bravo lui Zaluschi pt. cuvintele foarte frumoase si pt. ca, nu a uitat de unde a plecat !!!

    0
    0
  4. Ne dorim cuvinte frumoase toți .Dar sa vedem adevărul !! În America doctorul zice direct : vezi că ai cancer pune mâna și te tratează. Aici zice că ești răcit !! Vorba marelui WIL SHAKESPERARE . „” CUM VA PLACE „”

    0
    0
    1. Până la urmă care este mesajul pe care vrei să-l transmiți , că nu prea ai coerență in exprimare ?
      Titlul spune clar, băiatul ăsta a suferit un accident grav pe vremea când imbrăca tricoul UTA-ei …contești acest lucru? Sau vrei să impui cititorilor doza de respect pe care trebuie să o ”investească” vis-a-vis de acest jucător ?

      0
      0
      1. Vrea sa faca pe interesantu si o da aici in parabole.Pana la urma tot respectul pt Zaluschi,dat fiind faptul ca e si timisorean,nu toti pot sa fie super fotbalisti,omul e un fotbalist decent care si-a facut treaba la UTA in vremurile alea tulburi aproape fiind sa isi piarda si viata.Probabil matale dle Ionescu Gavrila esti vreun geniu in meseria pe care o practici.Cu parere de rau nu toti putem sa ne ridicam la nivelul matale.

        0
        0
  5. Este treaba dumitale cum gandesti !!! Eu iti doresc un LA MULTI ANI , SANATATE SI FERICIRE DE SF . MIHAIL SI GAVRIL si sa fie si cu noroc ca, UTA. sa castige la Ripensia !!!

    0
    0
  6. „La istoria celor două cluburi, acest meci ar fi trebuit să se joace la promovare”. Are perfectă dreptate Adrian Zaluschi și ne putem bucura că istoria are felul ei de a îndrepta lucrurile. Ripensia și UTA ar fi trebuit să se întâlnească încă din 1946-1947, nu s-a putut – știm de ce, dar iată că succesoarele lor de azi ajung să joace după 70 de ani! Sper să fie un meci frumos și parcă mi-aș dori, pentru frumusețea fotbalului, un 2-2!

    0
    0
      1. Dar, din punctul meu de vedere, echipele vestice ar trebui să ia punctele celorlalte din serie iar între ele să joace un fotbal frumos, curat și cu multe goluri! la cum arată acum echipele, 2-2 ar fi frumos și conform realității, dar e bun și 2-3!

        0
        0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button